Jis išvengė gresiančio ilgo įkalinimo už sunkius nusikaltimus, kuriuos, liudydamas prieš savo buvusį bosą Saulių Velečką, pravarde Agurkas, prisipažino įvykdęs, bei toli siekiančios mafijos rankos. Šių eilučių autoriui pavyko sužinoti, kad buvęs jaunosios kartos Kauno mafijos veikėjas, kuris turėjo būti akylai saugomas savo namuose, jau daugiau kaip du mėnesius yra dingęs be pėdsakų.

Visą tą laiką apmulkinti policijos pareigūnai šio skandalingo įvykio nelinkę eskaluoti viešojoje erdvėje ar juo labiau aptarinėti su žurnalistais.

Įvairiais sunkiais nusikaltimais įtariamas 35 metų A. Ringaila pradingo šių metų birželio viduryje. Iš pradžių buvo kalbama, kad išsisukęs nuo atsakomybės ir išdavęs buvusius bendrus A. Ringaila išvyko pas sutuoktinės artimuosius į Kanadą arba pas senus bičiulius į Jungtinę Karalystę. Tačiau gerai informuoti šaltiniai teigia, kad jis pradėjo naują gyvenimą vienoje iš Pietų Europos šalių.

Kai kuriais duomenimis, prieš pasitraukdamas Čikis iš savo buvusių bendrininkų artimiausios aplinkos žmonių susirinko apvalią pinigų sumą. Dažnai jis atvykdavęs pas pasimetusias ir informacijos apie savo vyrų likimus nevaldžiusias buvusių bendrininkų žmonas ir pareikšdavęs, kad reikia sugrąžinti seną jų sutuoktinių skolą ar tam tikriems asmenims sumokėti kyšius. Galiausiai jis už šios paslaugos sutvarkymą paprašydavo kelių tūkstančių litų ar eurų. Suokdamas tokią pasaką ir sėkmingai pervažiavęs per senų laikų pažįstamų asmenų namus A. Ringaila susirinko daugiau kaip pusę milijonų eurų ir skubiai pasišalino iš Lietuvos.

Algimantas Ringaila, filmuotos Policijos departamento medžiagos stopkadras
Kaip jau skelbta žiniasklaidoje, Agurkinių teismo procesas Klaipėdos apygardos teisme prasidės lapkričio viduryje. Tad nėra aišku, ar teisiamųjų suole tarp kitų gaujos narių išvysime lyg šiol neaiškiais maršrutais klaidžiojantį A. Ringailą.

Metus tylėjo, bet galiausiai palūžo

Praėjusių metų sausio pabaigoje Vilniuje ir Kaune triukšmingai sulaikius Agurkinių nusikalstamo susivienijimo lyderius, A. Ringaila atrodė vienas iš labiausiai savimi pasitikinčių ir bene agresyviausiai nusiteikusių gaujos narių. Ant galvos užsimaukšlinęs mados pasaulyje pripažinto prekinio ženklo „Gucci” kepurę ir skubiai iš Policijos departamento pastato „Aro” automatininkų išlydėtas Čikis itin rūsčiai nužvelgė jį filmavusius kriminalinės policijos darbuotojus.

Šis video siužetas yra plačiai paplitęs ir internautų pamėgtame vaizdo įrašų:

Kone metus praleidęs Lukiškių kalėjime A. Ringaila, šalies kriminalinio pasaulio vadeivų nuostabai, šių metų vasario mėnesį sutiko bendradarbiauti su teisėsauga. Vien tik pagal jo parodymus teisėsaugininkai pareiškė įtarimus dešimčiai žmonių. Jis davė parodymus ir prieš savo geriausią draugą S. Velečką. Būtent šiuos abu vyrus pastarojo meto Kauno nusikalstamo pasaulio atstovai laikė neišskiriamais draugais.

Kai kurie Agurkinių nusikaltimus tyrę pareigūnai A. Ringailą vadina svarbiausiu nusikaltėliu persimetėliu visoje pastarojo dešimtmečio Lietuvos kriminalinėje istorijoje.

„Visa tai darau dėl šeimos ir dėl to, kad noriu ištaisyti savo gyvenimo klaidas. Šį sprendimą priėmiau laisva valia, niekieno neverčiamas, parodymus noriu duoti laisvanoriškai”, – Agurkinių baudžiamojoje byloje dėl savo sprendimo bendradarbiauti su pareigūnais bando pasiteisinti A. Ringaila.

Į laisvę jis buvo paleistas šių metų balandžio mėnesį.

Įtariamasis sutiko liudyti prieš pagrindinės Kauno gaujos bosus ir eilinius, tačiau jam kažkodėl nebuvo skirta policijos apsauga. Yra nemažai mačiusiųjų, kaip Čikis po Kauną automobiliu važinėjosi visiškai vienas be jokios policijos pareigūnus primenančių asmenų palydos. Tomis dienomis jį mačiusiems A. Ringaila atrodė normaliai gyvenantis ir be nuolatinio žvalgymosi per petį į kokį nors vaikėzą, kuris tikisi išgarsėti jį nudėdamas.

Tačiau daugelis tada nežinojo, kad A. Ringaila ėmė bendradarbiauti su teisėsauga.

Dailius Dargis
Dažnai jis atvykdavęs pas pasimetusias ir informacijos apie savo vyrų likimus nevaldžiusias buvusių bendrininkų žmonas ir pareikšdavęs, kad reikia sugrąžinti seną jų sutuoktinių skolą ar tam tikriems asmenims sumokėti kyšius. Galiausiai jis už šios paslaugos sutvarkymą paprašydavo kelių tūkstančių litų ar eurų.
Šio asmens žodis buvo tarsi įstatymas jaunųjų Kauno kriminalinių šeimų atstovams, jam būdavo patikimos gaujų paslaptys, o kai kada ir – bendra pinigų kasa. Agurkinių viešpatavimo laikais A. Ringaila buvo laikomas paties gaujos lyderio S. Velečkos dešiniąja ranka. Vyrai labai dažnai būdavo pastebimi kartu. Jie ne tik kasdieną leisdavo laiką Kauno kavinėse ar sporto klubuose, bet ir keliaudavo, draugavo šeimomis.

Neseniai uostamiesčio teismą pasiekusioje Kauno Agurkinių byloje galima rasti ne vieną prisegtą fotografiją, kurioje Čikis įvairiuose pobūviuose, išvykose pozuoja su ryškiausiais šio banditų klano veikėjas ir jų antrosiomis pusėmis.

Buvusių Agurkinių asmens sargybinių žodžiais, A. Ringaila ypač aštriai kalbėdavo apie gaujai neįtikusius žmones, dažnai savo bendrus skatindavęs įvairias problemas spręsti ne tik žodžiais, bet ir ginklais.

Algimantas Ringaila, nuotrauka iš bylos
A. Ringaila paskutiniais mėnesiais prieš suėmimą buvo ypatingai pamėgęs prabangą – vyras su gyvenimo moterimi buvo persikėlęs į naujai pastatytą kotedžo tipo butą, važinėjosi prabangiais automobiliais.

Todėl nė trupučio buvusių A. Ringailos bendrininkų artimieji nesuabejojo vyro ištikimybe seniems draugams ar juo labiau prašymu perduoti pinigus už senų problemų užglaistymą.

Buvo neblogai informuotas

Pasak teisėsaugos pareigūnų, narkotikų verslu stambiu mastu užsiiminėjusi nusikaltėlių gauja savo veiklą kaip nedidelė bendraminčių kompanija pradėjo maždaug 2005 metais. Pastaraisiais metais jie tapo rimčiausiais narkotikų perpardavinėtojais ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų: visame Europos žemyne, taip pat Rusijoje.

Apie Agurkinių padarytus nusikaltimus dažnai būdavo diskutuojama ir tarptautinius nusikaltimus apžvelgiančiose Interpolo pareigūnų oficialiose ataskaitose.

„Susipažinau su S. Velečka apytiksliai 2000 metais per Gintarą Bitkauską, pravarde Fikas. Iš pokalbių su pažįstamais man buvo žinoma, kad S. Velečka nuo 2000-ųjų bendravo su Kęstučiu Liukaičiu, pravarde Liukas, su broliais dvyniais Audriumi ir Dariumi Petkauskais bei Norbertu Tučkumi. Tuo metu mano paminėtoje kompanijoje pagrindiniu buvo K. Liukaitis. Kiek žinau, minėta kompanija vertėsi automobilių vagystėmis Vokietijoje, prekyba spiritu”, – bylos tyrėjams garsiosios Kauno banditų gvardijos istorijos pradžią nupasakojo A. Ringaila.

Buvęs įtakingas grupuotės veikėjas pasakojo ir apie Agurkinių ginkluotę.

Trys su "agurkinių" gauja siejami kauniečiai siunčiami už grotų
„Pas S. Velečka asmeniškai mačiau automatą „Agram“ su duslintuvu. Tai buvo Lampėdžiuose prie S. Velečkos namų, dar iki 2006 metų. Jis iš „Agramo“ šaudė į vandenį tikrindamas, ar automatas su duslintuvu gerai veikia..., – byloje dėstė A. Ringaila. – Taip pat S. Velečka apie metus iki mūsų sulaikymo (2012 m. sausį) rodė man tamsios spalvos kelioninį medžiaginį lagaminą, kurį nusipirko specialiai ginklų laikymui. S. Velečka tada pasakė, kad veš šį lagaminą pas žmonos Linos močiutę Šančiuose ir tenai kažkur laikys... Iš S. Velečkos pasakojimų žinau, jog iš Ukrainos buvo atvežti automatai „Kalašnikov“. Tie ginklai buvo pirkti Maskvoje, paskui pervežti į Ukrainą, o iš tenai pateko pas mus.

Plaukė BMK upės

Auksinis Agurkinių veiklos amžius prasidėjo tada, kai kauniečių grupuotės nariai sumanė gabenti BMK (fenilacetono). Būtent iš šios medžiagos gaminamos įvairios narkotinės medžiagos. Apie tai liudytoju tapęs buvęs gaujos narys A. Ringaila smulkiai pasakojo ir bylos tyrėjams.

„Kai 2006–2008 metais buvo realizuotas iš klijų išgautas kokainas, atsirado pinigai, kuriuos galima buvo investuoti į BMK (vadinamo „vandeniu“) užpirkimą. Šį biznį man ir Tadui Petrošiui (taip pat vienam iš Agurkinių lyderių, kuris šiuo metu laukia teismo pradžios už grotų, – red. past.) pasiūlė S. Velečka, nes su juo santykiai tuo metu buvo glaudesni, nei su N. Tučkumi ir A. Petkausku. Tiesa, 2008–2009 metais buvo keli atvejai, kai jie prarado skystį BMK. Aš ir T. Petrošius tuose epizoduose nedalyvavome, t.y. mūsų jokios lėšos į užpirkimą nebuvo investuotos ir apie tai sužinojome tiktai po įvykio. Minėtuose nusikaltimuose dalyvavo Linas Perminas... Po kelių nesėkmių su skirtingose šalyse prarastu BMK K. Liukaitis vėl mums pasiūlė užsiiminėti BMK realizavimu. K. Liukaitis pas save į namus buvo atvežęs pagyvenusį rusą, kuris demonstravo kompaktiniame diske įrašytą skysčio BMK gamybos procesą ir aiškino, kaip tai reikia daryti. Aš tenai nedalyvavau, bet man apie tai viską pasakojo S. Velečka. Pas K. Liukaitis ir S. Velečka, susipažinę su skysčio gamybos procesu, nusprendė tuo užsiimti. Iš Rusijos buvo atvežta 400–500 kilogramų druskos skysčiui gaminti… Pavykus pagaminti iš druskos pirmą partiją skysčio ir jį parduoti, iš Rusijos vėl buvo atvežta druską, šį kartą 1 ar 2 tonos už 250 tūkstančių eurų. Pinigai grynais buvo duoti Gintautui Cegelskiui (šešėliniam Kauno milijonieriui, kuris garsėjo įtakingais ryšiais su garsiausiais laikinosios sostinės politikais, – red. past.)... Kiek buvo pervežta BMK krovinių, tiksliai nežinau, bet tikrai ne mažiau trijų keturių kartų. Vieną kartą BMK buvo sulaikytas Lenkijos ir Lietuvos pasienyje... Noriu paaiškinti, jog man ir kitiems nebuvo mokamas konkretus atlygis po kiekvieno padaryto nusikaltimo. Tiesiog buvo bendri S. Velečkos, T. Petrošiaus, mano, brolių Petkauskų, N. Tučkaus pinigai (dėl biznio su BMK skysčiu, ir K. Liukaičio), kurie buvo kaupiami ir papildomi realizavus narkotikus ar skystį BMK ir gauti po kažkokio kito nusikaltimo. Dalį tų pinigų laikė S. Velečka, o dalį – A. Petkauskas.“

Bendras uždarbis – iki pusės milijono eurų

Čikio pravarde garsėjantis A. Ringaila kriminalistams yra pateikęs žinių ir apie juodąją Agurkinių buhalteriją.

Dailius Dargis
Šio asmens žodis buvo tarsi įstatymas jaunųjų Kauno kriminalinių šeimų atstovams, jam būdavo patikimos gaujų paslaptys, o kai kada ir – bendra pinigų kasa. Agurkinių viešpatavimo laikais A. Ringaila buvo laikomas paties gaujos lyderio S. Velečkos dešiniąja ranka.
„S. Velečka pajamas ir išlaidas rašydavosi, tačiau kur laikė tuos užrašus, nežinau. Aš keletą kartų mačiau tuos užrašus, kadangi S. Velečka prie manęs užsirašinėjo reikalingus duomenis. S. Velečka atskirai žymėjo pinigus (pajamas ir išlaidas), susijusius su prekyba BMK, atskirai – su prekyba kokainu, atskirai – su kanapėmis „žole“ ir t.t. Tie bendri pinigai buvo naudojami narkotikų ar skysčio užpirkimui, transportavimo, krovimo, kelionių ir panašioms išlaidoms padengti. Taip pat transporto priemonių, kurios buvo registruotos ant pašalinių asmenų, įgijimui, patalpų (konspiracinių butų Kalniečių gatvėje, Aleksote prie Botanikos sodo, Eiguliuose, garažų, angarų ir kt.) nuomai, pareigūnų papirkimui, advokatų apmokėjimui, apsaugininkų atlyginimams. S. Velečka kruopščiai rašėsi mūsų išlaidas ir pajamas. Bendrų pinigų suma svyruodavo arba galėjo būti 600–700 tūkstančių eurų. Bet galėjo ir mažiau, jei pinigai buvo investuojami arba įvykdavo nemalonumas dėl narkotikų ar skysčio sulaikymo, praradimo“, – smulkiai Agurkinių byloje išdėstė A. Ringaila.

Prabanga ir kyšiai policijai

Agurkinių baudžiamojoje byloje, kurią jau lapkritį atvers Klaipėdos apygardos teismo (to paties, kuris pernai vasarą paskelbė nuosprendžius Agurkinių pirmtakams iš Henriko Daktaro ir jo vadovaujamų Daktarų vyrų gaujos klano, – red. past.) yra A. Ringailos liudijimų, kaip kauniečiai važiuodavo į Londoną aiškintis santykių dėl prarasto kokaino krovinių.

Taip pat išsamios kvaišalų prekybos schemos narkotikų gabenimo klausimais tame pačiame Londone, Amsterdame, Kanarų salyne.

Buvęs vienas iš įtakingiausių Agurkinių žmonių bylos tyrėjams pakankamai išsamiai nušvietė pagrindinio gaujoje žmogaus Agurku vadinamo S. Velečkos aistrą brangiems ir puošniems aksesuarams.

„Kiek žinau už auksinį laikrodį S. Velečka sumokėjo ne mažiau 30 tūkst. eurų. Laikrodį jis nupirko Rusijoje per Leonidą Buleiko (nuteistą kitoje narkotikų kontrabandos byloje ir šiuo metu atliekantį bausmę Pravieniškių kolonijoje, – red. past.), galimai iš pastarojo buvusios sutuoktinės. Dalį auksinių dirbinių S. Velečka pirko iš „žydo“ vardu Aleksandras, kuris gyvena Kaune, Žemaitės gatvėje. Aukso dirbinius Aleksandras atveždavo iš Antverpeno, Belgijos“, – pasakojo A. Ringaila.

Svarbiausiu bylos liudytoju tapęs kaunietis paminėjo ir apie išmokėtus kyšius Kauno kriminalinės policijos darbuotojams.

Dailius Dargis
Kauno nusikaltėlių pasaulį gerai iš vidaus pažįstantis asmuo žurnalistui teigė, kad prieš buvusius bendrus Agurkinių byloje liudijusiam ir mafijozų tylėjimo įžadus sulaužiusiam A. Ringailai jau pasirašytas mirties nuosprendis. Maža tikimybė, kad kada nors jis ryžtųsi sugrįžti į gimtąjį Kauną.
„2006 metais su S. Velečka buvome sulaikyti sąvadautojos Vaidos byloje. Per Algio Žemaičio, pravarde Kukas (buvusio reketo pionieriaus, prieš keletą metų nušauto per buitinį konfliktą, – red.past.) giminaitį Kauno apygardos prokurorui išaiškinome, kad byla buvo sukurpta Kauno Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnų, nes mes jiems atsisakėme mokėti pareigūnui P. Sužinoję tikrąją situaciją prokuroras nutraukė tyrimą. Tačiau ONTT pareigūnai sugebėjo tyrimą atnaujinti, o prokuroras buvo nušalintas nuo tyrimo ir pažemintas pareigose – perkeltas į apylinkės prokuratūrą. Kadangi mes atsisakėme mokėti, byla nukeliavo į teismą ir aš su S. Velečka buvome nuteisti už savavaldžiavimą laisvės atėmimui lygtinai... Kažkuriam laikui praėjus P. privažiavo pas S. Velečką ir pasiūlė baigti konfliktą. Buvo sutarta bylų nefabrikuoti. Praėjus vėl kažkuriam laikui S. Velečka buvo iškvietas į ONTT dėl apribojimų taikymo. Tada S. Velečka P. sumokėjo 1500–2000 eurų už tai, kad nebūtų skirtas apribojimas konkrečiu laiku būti namuose. Mums tada paskyrė įpareigojimus nesimatyti su išvardintais asmenimis ir nesilankyti nurodytose vietose. Aš asmeniškai kelis kartus važiavau pas P. į šio namus Neveronyse ir perdavinėjau kiekvieną kartą po 2000 eurų už tai, kad neskirtų valandinių apribojimų. Aš mokėjau tik už save”, – byloje tvirtino A. Ringaila.

Kauno nusikaltėlių pasaulį gerai iš vidaus pažįstantis asmuo žurnalistui teigė, kad prieš buvusius bendrus Agurkinių byloje liudijusiam ir mafijozų tylėjimo įžadus sulaužiusiam A. Ringailai jau pasirašytas mirties nuosprendis. Maža tikimybė, kad kada nors jis ryžtųsi sugrįžti į gimtąjį Kauną.

Esama duomenų, jog pats A. Ringaila per artimus asmenis susisiekė su policijos darbuotojais ir pareiškė, kad visus savo anksčiau išsakytus liudijimus patvirtins ir netrukus prasidėsiančiame Agurkinių teismo procese. Tiesa, teismo salėje kaunietis nežada pasirodyti. Jis liudys nuotoliniu būdu – per interneto „Skype“ ryšį. Kaip žinia, tokia praktika šalies teismuose jau kurį laiką sėkmingai taikoma.

Kalbama, jog Agurkinių byloje su teisėsaugininkais sutiko bendradarbiauti 4 iš 13 teisiamų gaujos narių. Tiesa, baigiama „pralaužti” ir kai kuriuos kitus gaujos narius.

Gaujos lyderiu vadinamas S. Velečka kadaise buvo eilinis buvusio Žaliakalnio nusikalstamo pasaulio veterano, vieno pirmųjų, dar 1989-aisiais už reketą Kaune teisto K. Liukaičio gaujos narys. Tačiau paskutiniais metais jis pagal įgytus turtus ir įtaką buvo praaugęs ne tik patį Liuką, bet ir kitus kriminalinio pasaulio mohikanus. Beje, šioje Agurkinių byloje atvirus prisipažinimus dar 2012 metais pradėjo teikti ir jo mokytoju tapęs K. Liukaitis.

Primename, kad Klaipėdos apygardos teisme prieš teismą stos 13 Agurkinių gaujos narių: 9 jų yra suimti, keturi – laisvėje. Dar 19 šios gaujos narių baudžiamosios bylos nuo šios yra atskirtos ir nagrinėjamos atskirai.

Baudžiamojoje byloje Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ir Generalinė prokuratūra įtarimus pateikė daugiau kaip 14 asmenų, tarp jų – ir svarbiausiems Agurkinių nusikalstamo susivienijimo organizatoriams, nariams.

Ikiteisminio tyrimo metu atliktų kratų metu pas įtariamuosius aptiktas ir paimtas didelis kiekis kovinių šaunamųjų ginklų, tarp jų snaiperio šautuvai ir automatiniai ginklai. Dauguma šaunamųjų ginklų yra su duslintuvais, kas byloja apie jų galimą panaudojimą samdomų nužudymų vykdymui.

Policijos departamentas yra pranešęs, kad tyrimo metu nustatytas ir likviduotas narkotikų gabenimo maršrutas, kuris driekėsi nuo Pietų Amerikos per Ispaniją, Olandiją ir Lietuvą iki Rusijos.

Kai kurie kaltinamieji už narkotikų platinimą jau yra nuteisti užsienio šalyse. Pasak pareigūnų, Agurkiniai – viena pavojingiausių pastarojo meto nusikalstamų grupuočių šalyje. Ikiteisminis tyrimas dėl šio nusikalstamo susivienijimo veiklos buvo pradėtas 2011 metų gegužę, kai tas pats Klaipėdos apygardos teismas pradėjo nagrinėti legendomis tapusių Kauno Daktarų gaujos vyrų baudžiamąją bylą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)