Nurodoma, kad viena sutrikusios psichikos moteris per vakare vykusią religinę ceremoniją Susitaikymo bažnyčioje, kurioje dalyvavo maždaug 2,5 tūkst. žmonių, atsistojo ir tris kartus peiliu smogė broliui Roger į gerklę. Kitais pranešimais, jam buvo smogta į nugarą. 90 metų dvasinis vadovas netrukus mirė, nors jam buvo teikiama pagalba.

Pamaldų dalyviai sutramdė 36 metų rumunę ir perdavė ją policijai.

"Patyrėme šoką. Čia tvyro didelė sumaištis, niekas nesupranta, kas įvyko", - sakė viena šios bendruomenės, įsikūrusios Burgundijos regiono Taizė kaime, vienuolė.

Pasak jos, Roger artimas brolis Francois per ceremoniją paaiškino žmonėms, kas atsitiko, ir paprašė jų likti bažnyčioje ir pasimelsti.

Taizė judėjimas prasidėjo Antrojo pasaulinio karo metais, kai Šveicarijoje gimęs teologas Roger Schutzas, gyvendamas Taizė, teikė prieglobstį nuo karo bėgantiems žmonėms, nesvarbu, kokią religiją jie išpažindavo.

Protestantas Roger paskyrė savo gyvenimą krikščioniškoms denominacijoms sutaikyti. Į Taizė, esantį netoli Kliuni, jis atvyko 1940 metais, būdamas 25-erių ir ketindamas įsteigti religinę bendruomenę.

100 narių turinčiai jo bendruomenei artimi šaltiniai sakė, kad jis ketino vėliau šiais metais dėl savo senyvo amžiaus atsisakyti bendruomeninių pareigų. Pastaruoju metu jis skundėsi nuovargiu ir dažnai naudodavosi invalido vežimėliu.

Prieš aštuonerius metus Roger savo įpėdiniu pasirinko 51 metų vokiečių kataliką brolį Aloisą, kuris, sužinojęs apie šį tragišką įvykį, grįžta iš Pasaulinės jaunimo dienos renginių Kelne, kad perimtų vadovavimą bendruomenei, sakė jos atstovas.

Brolis Aloisas Taizė grupės narys yra jau 32 metai; jis bendruomenės reikalais daug važinėjo po Rytų Europos šalis, sakė atstovas brolis Emile'is.

Taizė bendruomenė, kurią sudaro kelių krikščioniškų denominacijų nariai iš maždaug 30 šalių, kasmet dvasiniams apmąstymams ir maldoms priima dešimtis tūkstančių jaunuolių.

Kelne, kur susirinko šimtai tūkstančių katalikų jaunuolių ir kur ketvirtadienio renginiuose dalyvaus popiežius Benediktas XVI, naujienos apie brolio Roger mirtį sukėlė šoką.

"Visi Pasaulinės jaunimo dienos (renginių) dalyviai meldžiasi už šią didžią asmenybę. Reiškiame savo nuoširdžią užuojautą Taizė bendruomenei", - sakoma prelato Heinerio Kocho pareiškime.

Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas Bordo arkivyskupas Jeanas-Pierre'as Ricard'as savo laiške Taizė bendruomenei išreiškė "didelį liūdesį" dėl "šio didžio Dievo ieškotojo ir liudytojo, kuris aistringai siekė krikščionių vienybės ir susitaikymo", mirties.

1988 metais Roger už švietimą taikos tema buvo įteikta UNESCO premija, jis yra parašęs daug knygų apie maldą ir dvasinius mąstymus, ragino jaunimą jausti pasitikėjimą ir atsakomybę.

Taizė bendruomenės bažnyčioje daugelis jaunuolių budėjo per visą naktį, o kiti sukrėsti vaikštinėjo aplinkui.

Popiežius reiškia liūdesį dėl Roger mirties

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį išreiškė liūdesį dėl ekumeninės Tezė bendruomenės įkūrėjo brolio Roger, kuris antradienį buvo nužudytas, mirties. "Gavau baisią, labai liūdną žinią, kad brangus brolis Roger ... buvo nužudytas", - per audienciją savo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe netoli Romos sakė popiežius.

"Tai labai liūdnos naujienos, kurios mane paveikė dar ir dėl to, kad tik vakar gavau jo jaudinamą laišką", - sakė popiežius, kuris rengiasi išvykti į Vokietiją dalyvauti katalikų Pasaulio jaunimo dienų renginiuose.

Savo laiške 90 metų brolis Roger atsiprašė, kad dėl silpnos sveikatos negalės dalyvauti Pasaulio jaunimo dienose, ir "sakė, kad visa savo širdimi yra su popiežiumi ir visais tais žmonėmis, kurie yra Kelne".