"Tai nėra koks nors nežymus priešas ... Tai - monstras", - metinėje ataskaitoje rašo JT Kovos su narkotikais ir nusikalstamumu žinybos vadovas Antonio Maria Costa.

320 mlrd. dolerių rinka yra "didesnė už beveik 90-ies proc. pasaulio valstybių BVP", sakė A.M.Costa, kuris pridūrė, kad beveik nėra "žmonių saugumo aspektų, kurių kaip nors neveikia neteisėta narkotikų rinka".

Narkotikus vartojančių žmonių skaičius per vienus metus padidėjo 8 proc., pirmiausia - dėl didėjančio kanapių populiarumo, nurodoma ataskaitoje. Kanapės yra daugiausia auginamas, pervežamas ir vartojamas narkotikas pasaulyje. 2003 metais "žolės" vartotojų pasaulyje buvo maždaug 160 mln. - 10-čia mln. daugiau nei ankstesniais metais.

Šio narkotiko gamyba nuo 2002-ųjų iki 2003-iųjų smarkiai padidėjo - iki 40 tūkst. t, ir "visi rodikliai ... rodo, kad ši rinka pasaulyje toliau plečiasi". Penki proc. pasaulio gyventojų - 200 mln. žmonių - nuo 15 iki 64 metų amžiaus per pastaruosius 12 mėnesių bent kartą pavartojo narkotikų. Pernai tokių žmonių buvo 15 mln. mažiau.

Statistinė analizė rodo, kad narkotikų vartojimas visame pasaulyje toliau didėja. Vis dėlto, nors daugiau šalių praneša apie padidėjusį, o ne apie sumažėjusį narkotikų vartojimą, santykis "pastaraisiais metais pakito truputį pozityvesne linkme".

2003 metais 44 proc. valstybių pranešė apie didėjantį narkotikų vartojimą. 2000-aisiais tokių valstybių buvo 53 procentai. Šalių, pranešančių apie mažėjantį narkotikų vartojimą, nuo 21 proc. 2000-aisiais padidėjo iki 25 proc. 2003-iaisiais.

Amfetamino tipo stimuliuojamąsias medžiagas, tarp jų - "Ecstasy", 2003 metais vartojo 34 mln. žmonių - mažiau nei prieš metus, kai jas vartojo 38 mln. žmonių. Šis sumažėjimas siejamas su kelių didelių laboratorijų Tailande sunaikinimu 2002 metais ir "Ecstasy" vartojimo sumažėjimu Jungtinėse Valstijose.

Tačiau opiatus ir kokainą vartojančių žmonių skaičius truputį padidėjo - atitinkamai iki 16 mln. ir 14 milijonų.

Didžiausia problema pasaulyje sveikatos apsaugos aspektu ir toliau yra opiatai - opijus, heroinas ir morfinas, taip pat - kokainas. Beveik visoje Europoje ir Azijoje opiatų poreikis 2003 metais sudarė 62 proc. viso narkotikų poreikio.

Tuo tarpu opijaus gamyba pasaulyje 2004 metais šiek tiek padidėjo - iki 4 850 t, nors Laose ir Mianmare jo gamyba sumažėjo. Šis padidėjimas susijęs daugiausia su Afganistanu, kuris, praėjus trejiems metams nuo opijaus gamybą beveik sustabdžiusio Talibano nušalinimo, pasaulio rinkai pateikia 87 proc. opijaus.

Optimistiškai vertinama tai, kad opijaus gamyba Pietryčių Azijoje dabar yra 78-iais proc. mažesnė nei 1996 metais. Tačiau kokaino gamyba pasaulyje liko tokia pati, nors po 1999-ųjų buvo sumažėjusi 26 procentais. 2004 metais buvo pagaminta 687 tonos kokaino.

2003 metais konfiskuojamų narkotikų kiekis nepakito; daugiau kaip pusę konfiskuojamų narkotikų sudarė kanapės, o ketvirtadalį - opiatai.