Bėda – ne vaikai

Anot Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojo Antano Čereškos, pagal vaikų mirtingumą per eismo įvykius Lietuva atsidūrusi pirmoje vietoje tarp Europos Sąjungos narių. Vaikų mirtys eismo įvykiuose sudaro net 38,5 proc. bendro vaikų mirčių skaičiaus.

Pareigūnas išskiria keletą tokios liūdnos statistikos priežasčių. Pernai vaikų, kurie žūsta dėl savo neatsargumo skaičius, išaugo net 35 proc. Tačiau šiemet iš 7 žuvusiųjų nepilnamečių neatsargiai elgėsi kelyje tik vienas.

„Labai didelė problema – vairuotojai, ypač jauni. Pavyzdžiui, pernai neblaivūs vairuotojai padarė 15 proc. visų avarijų, tačiau iš tiesų šie skaičiai yra didesni. Jei vairuotojas žūsta pats, ne visada tiriamas jo kraujas dėl girtumo. Beje, ne mažiau problemų kelia ir girti pėstieji, ir dviratininkai“, - teigė A. Čereška.

Anot pareigūno, padėtis keliuose pasikeis tik pradėjus keistis žmonių vairavimo įpročiams. Tačiau tai ir yra sunkiausia. Žmogų reikia įtikinti, kad šis pradėtų svarstyti, jog elgiasi neteisingai. Galima pasidžiaugti tik tuo, kad po truputį žūčių statistika stabilizuojasi. Pernai balandį keliuose žuvo 47 žmonės, šiemet – 27.

„Mūsų šeimose nėra tradicijos rūpintis saugumu. Kai dirbau patruliu, buvau sulaikęs visiškai girtą vairuotoją, kuris šalia buvo pasisodinęs vaiką. Paaiškėjo, kad į kelionę juos išlydėjo vyriškio motina, pas kurią sūnus ir gėrė“, - stebėjosi A. Čereška.

Anot jo, jei žmonių neįmanoma įtikinti argumentais, reikėtų bauginti didesnėmis baudomis už neprisegtą saugos diržą bei kitų saugumo reikalavimų nepaisymą.

„Juk pavyzdžių netrūksta. Tikrai buvo skaudu, kai avarijoje žuvo 2 metų mergaitė, kuri buvo ne į kėdutę pasodinta, o sėdėjo mamai ant kelių. Kitas tragiškai pasibaigęs atvejis, kai į moters vairuojamą automobilį, kuriame buvo 8 mėnesių kūdikis su senele, dideliu greičių įsirėžė jaunuolis. Kėdutė buvo likusi automobilio bagažinėje“, - vardijo pašnekovas.

Auklėti – nuo vystyklų

Anot vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės, tėvų elgesys ugdo ir vaikų elgesį kelyje. „Esame įsitikinę, kad mus nelaimė aplenks. Tačiau vieną dieną vaikas išeina į mokyklą ir nebegrįžta“, - apgailestavo pašnekovė.

Anot kontrolierės, kai mama skubėdama tempia savo pyplį į darželį ne perėjoje laviruodama tarp automobilių, tikėtina, kad ir vaikas, paaugęs, elgsis panašiai. „Vėliau paaugliai, dar neturėdami teisių, sėda į tėvų automobilius. Kai domėjausi jų statistika, paaiškėjo, kad jų padaromų avarijų procentas vos ne didesnis nei girtų vairuotojų“, - teigė R. Šalaševičiūtė.

Perauklėti paauglius ir suaugusius jau sudėtinga, todėl pareigūnai vis dažniau mini tų šalių patirtį, kuriuose saugaus eismo pradedama mokyti vos ne nuo vystyklų.

„Šiuo metu saugaus eismo pamokėlės pradinukams įtrauktos į kitų dalykų programas. Pavyzdžiui, sprendžiant matematikos uždavinį kalbama apie situaciją kelyje. Tačiau patirtis rodo, kad tai nėra labai efektyvu. Saugaus eismo pamokos turėtų būti atskiras dalykas“, - įsitikinęs A. Čereška.

Projektas vaikams ir tėvams

Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ kartu su bendrove „Lietuva Statoil“ pradėjo įgyvendinti ilgalaikį edukacinį projektą „Saugi aplinka – saugus vaikas“, kurio metu vaikai ir jų tėveliai bus mokomi saugaus eismo. Suaugusiems taip pat bus bandoma įdiegti įprotį savo vaikus prisegti saugos diržais.

Šiemet projektas apims 27 organizacijos vaikų dienos centrus, kuriuos lanko 500 vaikų iš socialiai remtinų šeimų. „Žinoma, šis skaičius nedidelis, tačiau darome, ką galime. Mes nenorime, kad projektas būtų popierinis, bet siekiame rezultato“, - teigė „Gelbėkit vaikus“ vykdančioji direktorė Rasa Dičpetrienė.

Planuojama, kad kartą per savaitę pamokėlės vyks vaikams, o kartą per mėnesį – jų tėvams. Pašnekovė patikino, kad šis projektas – ne vienkartinis ir ateityje plėsis.

„Stengsimės žinias perteikti vaikams suprantama kalba, kad vaikas, eidamas miestelyje tamsiu keliu, suprastų, kad jei nesugebės savęs apsaugoti, niekas kitas juo nepasirūpins, - sakė R. Dičpetrienė. – O iš tiesų projektu norime atkreipti dėmesį, kad už vaiko saugumą atsakingi visi – tėvai, mokykla, gatvė“.