Anot dienraščio, lietuviai tapo greičiausiai augančia ir pavojingiausia organizuotų nusikaltėlių grupuote Didžiojoje Britanijoje.

Jos vadeivos atsakingi už tūkstančių ginklų atsiradimą šalyje, įskaitant ir tą, kuriuo buvo nušauta simpatiška lenkų kilmės medicinos seselė Magda Pniewska. 26 metų mergina žuvo praėjusią savaitę per susišaudymą tarp gangsterių pietryčių Londone. Policija tebeieško jos žudiko.

Kėdainiai, miestelis, anksčiau garsėjęs savo agurkais, tapo Lietuvos ginklų gamybos sostine, savo skaitytojus informuoja dailystar.co.uk. Būtent iš Kėdainių atgabentais ginklais buvo naudojamasi žiauriuose jaunimo susišaudymuose pietų Londone ir Mančesteryje.

Britų policija jau anksčiau susekė, kad Kėdainiuose dujiniai pistoletai buvo perdaromi į kovinius. Ginklai būdavo nuperkami už 10 svarų ir perdaromi, o po to slapta įvežami į Jungtinę Karalystę, kur už juos gaudavo iki 1500 svarų.

Pernai trys lietuviai buvo nuteisti iš viso 32 metams už ginklų gabenimą į Jungtinę Karalystę mašinos degalų bake. Policija Mančesteryje po automobilio sėdyne aptiko 30 perdarytų ginklų.

Keturių asmenų gaujai, kurios nariai iš viso buvo nuteisti 56 metams kalėjimo, buvo ir du lietuviai.

Jungtinėje Karalystėje veikia specialus būrys „Xcalibre“, skirtas ginkluotiems nusikaltimams stabdyti. Šio būrio pareigūnai atskleidė, kad vis daugiau ginklų į Didžiąją Britaniją atgabenama iš Baltijos šalių.

„Šaunamųjų ginklų, įvežamų iš Lietuvos, kiekis žymiai išaugo”, - cituojamas vyresnysis inspektorius Paulas Milleris.

Savo ruožtu Jurijus Milevskis, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas, pripažino: „Atrodo, kad kuo daugiau ginklų yra išsiunčiama ten, tuo didesnė atsiranda paklausa”.

Apie Jungtinę Karalystę užplūdusius nelegalius ginklus pareigūnai įspėja jau ne pirmą kartą. Prieš mėnesį pareigūnai paskelbė, esą tokių ginklų, gaminamų Vilniaus priemiesčiuose, gali būti šimtai. Vienu tokiu ginklu esą Londone buvo nušautas paauglys.

Pasak pareigūnų Londone ir Mančesteryje, dažniausiai pasitaikantis ginklas yra 9 mm pistoletas, perdarytas iš rusiško dujinio pistoleto. Šis ginklas į Lietuvą gali būti įvežamas legaliai. Vėliau nusikaltėliai perdaro jų vamzdžius ir pritaiko juos kovinių ginklų kulkoms.

Šie mirtini ginklai Anglijos gatvėse pardavinėjami po 1,5-2 tūkst. svarų, o Lietuvoje prieš „pakeičiant paskirtį“ jie kainuoja tik 40 svarų.