Prie Geležinio Vilko gatvės tunelių, ant šaligatvių driekiasi didžiulis baltais dažais nuteptas užrašas: "Kovotojai nerašo ant sienų, jie jas peršoka". Dar vienas jaunimo "naujosios komunikacijos" pavyzdžių - Neries upės pakrantėje šalia iš gėlių sukurto užrašo "Ir aš tave" žolėje išskaptuotas vardas "Dasha".

Buvęs M.K.Čiurlionio menų gimnazijos dizaino mokytojas Nerijus Treinys "15min" teigė, kad jam ne kartą teko bendrauti su nelegaliai sienas išpaišančiais mokiniais.

"Pažįstu ne vieną sienų terliotoją, tačiau tai dažniausia daro paaugliai. Tai tarsi pereinamasis brandos laikotarpis, sakyčiau, kad jie taip elgiasi iš kvailumo. Dažnas tiesiog mėgaujasi adrenalinu, kai piešia vaizdo kamerų stebimoje, judrioje vietoje", - aiškino N.Treinys.

Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojų tvirtinimu, tokių jaunimo darbų nuvalymas miestui kasmet atsieina beveik 1 milijoną litų.

Pasak dizainerio N.Treinio, dažnai pasitaiko atvejų, kai tokie sienų terliojimai yra užsakomieji chuliganizmo aktai. "Pavyzdžiui, darbdavys nesumokėjo algos statybininkui. Šis susiranda grafiti piešėjus, sumoka kelis šimtus litų ir pastarieji išterlioja visą pastato fasadą", - pasakojo N.Treinys. Vyriškio teigimu, grafiti kūrėjai taip pat dažnai rungiasi tarpusavyje: kuris pasirinks netikėčiausią, pastebimiausią, sunkiausiai prieinamą, tačiau aiškiai matomą vietą.

Jau 10 metų piešiantis vilnietis grafiti meistras, pasivadinęs slapyvardžiu "Ders", "15min" teigė, kad jei atsirastų viešų erdvių, kuriose būtų galima piešti legaliai, netektų reikštis ant pastatų sienų. Paklaustas, kodėl užsiima šiuo savotišku gatvės menu, vaikinas teigė, esą tai tarsi liga, teikianti neapsakomą malonumą.

Pasak savivaldybės Energetikos ir būsto skyriaus vedėjo Gintaro Karoso, jaunimo terlionės ant sienų, jau ne vienerius metus miestą kankinanti problema.

"Šiais metais užrašų ir piešinių nuo miesto sienų, tvorų bei paminklų šalinimui esame skyrę 950 tūkst. litų", - aiškino G.Karosas. Valymo darbus, pagal pernai rugpjūtį laimėtą konkursą, atlieka bendrovė "Saugrafa". Ši kompanija atsakinga už 152 sostinės Senamiesčio ir Naujamiesčio gatvių pastatų fasadų valymą bei priežiūrą.

Pasak savivaldybės specialisto, ypatingas dėmesys skiriamas centrinėms, turistų dėmesio sulaukiančioms vietoms, tokioms kaip Trijų kryžių kalne esantys kryžiai, tapę mėgstama jaunimo terlionių vieta.

Energetikos ir būsto skyriaus vedėjas pasakojo, kad dar pernai policijos pareigūnai buvo sulaikę keletą sienas tepliojančių jaunuolių, kuriems skirtos nemažos piniginės baudos. "Šiuo metu, kiek man žinoma, yra iškelta keletas bylų už pastatų fasadų darkymą. Manau, kad tokius atvejus reikėtų viešinti, galbūt tada dažų balionėlį nusipirkęs vaikas ar paauglys susimąstytų ", - tvirtino G.Karosas.