Šiaulių apygardos prokuratūra A.Jonaitienę prašė suimti mėnesiui, teismas šį prašymą visiškai patenkino. Daugiau įtariamųjų pareigūnai kol kas nesulaikė, manoma, kad jų gali ir nebūti.

Šiaulių apygardos prokuratūra penktadienį dėl tyčinio nužudymo pateikė įtarimus Kražantės upelyje rastų nužudytų vaikų motinai A.Jonaitienei. Apie pietus moteris taip pat buvo atvežta į tragedijos vietą - buvo atliekami jos parodymų tikrinimai. Tai DELFI patvirtino Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Kastytis Šikšnys.

Įtarimai dėl tyčinio nužudymo penktadienį taip pat pateikti A.Jonaitienės pažįstamam vyriškiui. Manoma, kad jo vaidmuo - antraeilis, todėl ateityje įtarimai jam gali būti pakeisti.

Pagal tris Baudžiamojo Kodekso 129 straipsnio punktus apkaltintai gresia įkalinimas nuo penkerių iki dvidešimties metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

„Atliekame įvairius procesinius veiksmus, pareigūnai dirba Kelmėje, - sakė Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas. - Mums nekyla kol kas jokių abejonių, kad motina yra sveika ir gali už savo veiksmus atsakyti“.

Prokuratūra neatskleidžia, ar broliukų nužudymu įtariama motina pripažįsta savo kaltę, tačiau greičiausiai palūžo ir prisipažino. Kitaip pareigūnai negalėtų atlikti parodymų tikrinimo procedūros.

Įtariama, kad A.Jonaitienė vaikus pasmaugė virve. Ją pareigūnai rado atlikdami kratą.

Versijų, dėl ko motina ryžosi nužudyti savo nepilnamečius vaikus, prokuratūra nekomentuoja. „Tyrimas labai sudėtingas, šiandien atrodo vienaip, rytoj viskas gali pakrypti visai kita linkme“, - sakė K.Šikšnys. Paklaustas apie kratos metu Jonaičių namuose rastas kraujo dėmes, prokuroras patikslino, kad kol kas jų nepatvirtino ekspertai. „Tik kai bus ekspertizės išvados, galėsime kalbėti plačiau“, - pabrėžė pareigūnas.

„Kaime yra pasklidusios įvairios versijos - žmonės mano, kad vaikai galėjo būti nužudyti dėl draudimo išmokos, - DELFI prisipažino Petrališkės pradinės mokyklos mokytoja Valerija Metrikienė. - Tačiau mes nežinome, ar broliai buvo apdrausti. Apskritai apie šią šeimą mes beveik nieko nežinojome - į Petrališkę jie atsikraustė prieš ketverius metus, apie savo praeitį niekam nepasakojo“.

„Negaliu komentuoti tokio dalyko, kaime yra pasklidusių įvairių kalbų“, - paklaustas, ar pagrįsti vietos gyventojų būgštavimai, esą motina kraupiam nusikaltimui galėjo ryžtis dėl didelės piniginės kompensacijos, sakė Šiaulių prokuroras.

DELFI primena, kad A.Jonaitienė sulaikyta ketvirtadienį vakare po kelias valandas trukusios apklausos policijoje.

Trečiadienį sulaikytas dar vienas įtariamasis, gyvenantis Kelmės rajone. Manoma, kad būtent jis papasakojo apie galimą A.Jonaitienės vaidmenį broliukų nužudyme.

A.Jonaitienės elgesys po vaikų dingimo buvo sukėlęs įtarimą, tačiau viešai niekas neišdrįso kalbėti apie tokius įtarimus. Todėl galima įtarti, kad motina, siekdama suklaidinti pareigūnus, ne kartą alpo prie vaikų karsto ir kapo. Be to, ji surado vaikus upėje - tai irgi sukėlė tam tikrų abejonių.

Įtariama, kad siekdama suklaidinti pareigūnus, vaikų motina sukūrė versiją, kad esą vienas sūnus išvyko į treniruotę, o kitas - išbėgo į parduotuvę nusipirkti jogurto. Esą tada jie netikėtai dingo.

Pareigūnus sudomino ir tai, kad vaikų dingimo dieną A.Jonaitienė kelis kartus važinėjo po kaimą su mikroautobusu. Įtariama, kad jau tada ji galėjo vežti paslėpti vaikų kūnus.

Antradienį palaidoti broliai dingo praėjusios savaitės antradienį, jų kūnai rasti Kražantės upėje po trijų parų. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad prieš įmetant į upę broliai buvo pasmaugti. Gali būti, kad nužudyti 8 ir 12 metų broliukai dar tą pačią dieną buvo įmesti į upę.

Trečiadienį pareigūnai papildomai apklausė žuvusiųjų šeimos narius - motiną, tėvą ir 15-metę seserį. Po laidotuvių spaudoje buvo skelbta Jonaičių banko sąskaita, į kurią visų geros valios žmonių buvo prašoma pervesti lėšų tragiškai žuvusių berniukų šeimai.

Kol į areštinę uždaryta 34 metų vaikų motina, nepilnamečiais rūpinasi jų tėvas Virgilijus Jonaitis. „Jis labai prislėgtas, nes net neįtarė, kad taip žmona gali pasielgti. Jis ir dabar netiki, - sakė bendrovės, kurioje nužudytų vaikų tėvas dirbo vairuotoju, direktorius Vilmantas Pupius. - Esame prislėgti. Juk tas vyresnysis vaikas jo dažnai Kelmėje laukdavo, kad kartu parvažiuotų namo. Tai - baisi, protu nesuvokiama tragedija“.