Sutuoktiniai 48 metų Valys ir 41 metų Violeta Mikoliūnai tvirtino negalį savy užgniaužti nuoskaudos, kurią jiems sukėlė kelių Pasvalio rajono policijos komisariato pareigūnų elgesys.

„Kai liepos viduryje jie mūsų namuose aptiko dukters gimtadieniui pagaminto naminio alaus, tylėjau sukandusi dantis bei mokėjau skirtą 500 litų administracinę baudą.

Tačiau po paskutinio incidento, įvykusio prieš kelias dienas, supratau, kad policininkai geruoju mūsų ramybėje nepaliks. Atlikę kratą namuose ir neradę alaus, jie vis tiek mums skyrė 750 litų baudą“, - ašarojo vos galą su galu sudurianti V.Mikoliūnienė, su vyru auginanti tris nepilnamečius vaikus.

Konfiskavo gimtadienio alų

Visos bėdos daujėniškiams prasidėjo liepos vidury. Pasak sutuoktinių Mikoliūnų, liepos 13 dieną į jų namus atvykę Pasvalio policijos nuovados tyrėjai Jolita Klingaitė ir Gediminas Radauskas apšniukštinėjo visus namus dėl to, jog sučiupo vyriškį, dviračiu vežusį „pūslę“ alaus.

„Irgi Daujėnuose gyvenantis Antanas Vadapalas aparė mūsų darže bulvių lysves. Mes jam už darbą davėme 2,5 litro naminio alaus, kadangi jo turėjome pasigaminę dukters gimimo dienai. Kai miestelyje jį sustabdė policijos pareigūnai, jis pasisakė, kad alaus davėme mes“, - prisiminė V.Mikoliūnienė.

To užteko, kad tyrėjai imtųsi kratos. Pasak daujėniškių, jie patikrino visas malkinės, garažo, rūsio pakampes, išlandžiojo po stalčius, paloves, kol galop sandėliuke aptiko tris statinaites ir dar vieną metalinę talpą su 80 litrų naminio alaus.

Veltui žmonės aiškino, jog savaitgalį laukia svečių, alkoholio kainos parduotuvėje jiems neįkandamos, todėl pasigamino alaus. Jis buvo konfiskuotas, skirta administracinė pusės tūkstančio litų bauda, šventė nuėjo šuniui ant uodegos, o statinaitės iki šiol negrąžintos.

„Ką darysi. Rado alaus, todėl baudą pradėjau mokėti dalimis. Nejau išplėši širdį iš krūtinės, kad įrodytum, jog gėrimo pasigaminome ne prekybai, o sau“, - moters rankos drebėjo.

Policijos komisariate pasijuto pažemintas

Antrasis susidūrimas su tais pačiais pareigūnais buvo gerokai skausmingesnis. Pasak V.Mikoliūno, artėjant paskutiniam rugsėjo savaitgaliui jis kaimynui Antanui Balčiūnui padėjo suvežti šiaudus.

„Po darbų grįžome namo, o kaimynėlis netrukus atskubėjo su Pasvalyje pirktu pilstomu alumi pas mus. Jam pavymui - tie patys du policijos pareigūnai ir dar viena nematyta. Išsigandęs žmogus užkišo alaus butelį už skalbyklės. Todėl policininkai vėl ėmė kratyti visus namus“, - paaiškino V.Mikoliūnas.

Daujėniškiai bandė prieštarauti, tačiau jiems esą buvo pagrasinta, jog už pasipriešinimą policijos pareigūnams laukia dar didesnės bėdos. Paprasti kaimo žmonės išsigando ir leido landžioti visur, kur tik pareigūnai panoro.

„Alaus nerado nė lašelio. Bet mano vyrui vis tiek įteikė šaukimą, kad šis privaląs atvykti į Policijos komisariatą spalio 4 dieną dėl administracinės nuobaudos skyrimo“, - virpančiu iš susijaudinimo balsu toliau pasakojo V.Mikoliūnienė.

Jos vyrą, atvykusį į Policijos komisariatą, šįsyk pašiurpino dar du dalykai. Jam buvo liepta pasirašyti administracinės teisės pažeidimų protokole, kuriame nurodyta skirti 750 litų baudą. Maža to, pasak daujėniškio, jis buvo priverstas papūsti į alkoholio matuoklį.

„Protokole nepasirašiau, nes niekuo nenusikaltau. Į alkoholio matuoklį pūčiau, bet jie nieko nepešė - jis parodė nulį promilių. Pasijutęs pažemintas nusprendžiau netylėti“, - pridūrė V.Mikoliūnas.

Alus - už darbą, bauda - už prekybą

Pasvalio policijos nuovados tyrėjas G.Radauskas buvo pasiruošęs bendrauti su PB korespondente, tačiau jam už akių užbėgo kolegė J.Klingaitė, kategoriškai pareiškusi, jog komentarų nebus.

Pasvalio rajono policijos komisariato viršininkas Marius Jablonskas mandagiai paaiškino, jog negalįs atsakyti į klausimus, kol nėra susipažinęs su savo pavaldinių surinkta medžiaga. Jis pažadėjo tuo būtinai pasidomėti.

Tačiau ir neįsigilinęs į du naminio alaus paieškų atvejus, Policijos komisariato viršininkas tvirtai pareiškė, kad krata be specialaus leidimo jokiu būdu negali būti atliekama.

„Jie turėjo teisę atlikti tik apžiūrą. Kodėl tie žmonės jiems leido vartyti daiktus, neaišku. Nežinoma, ar taip buvo iš tiesų. Gal gindamiesi daujėniškiai ėmėsi populiarios taktikos - puolimo?“ - garsiai svarstė M.Jablonskas.

Po kelių valandų į redakciją paskambinęs viršininkas sakė, jog policijos pareigūnai daujėniškių namuose alaus nerado, tačiau pašalinis vyriškis jiems esą paaiškinęs, jog Mikoliūnai alaus jam davę už atliktus darbus.

„Valiui Mikoliūnui surašytas protokolas už naminio alaus realizavimą. Jei jis su šiuo sprendimu nesutinka, gali kreiptis į Administracinį teismą. Jam viskas paaiškinta“, - pridūrė V.Jablonskas.