„Nieko jau tikrai nebėra (ugnies židinių – DELFI), maži židiniai nebuvo problema, nes gaisrininkai kontroliavo, visą naktį budėjo. Šiandien 8 val. ryto žmonės atvažiavo į darbą, jeigu būtumėte teritorijoje, matytumėte eilinės dienos vaizdą“, – DELFI sakė bendrovės Komunikacijos skyriaus vadovas Giedrius Karsokas.

„Mažeikių nafta“ šiuo metu dirba minimaliu režimu. „Visi turi kelioms dienoms pakankamai atsargų ir kol išaiškės visa situacija, kai „Mažeikių nafta“ galės oficialiai pareikšti, kaip ji toliau vykdys savo gamybinę veiklą, iki to laiko tikrai dyzelino užteks“, – tvirtino „Mažeikių naftos“ atstovas.

Tačiau jis pripažino, kad dujų bendrovė tieks minimaliai. „Dujomis mes ir taip nepatenkinome Lietuvos rinkos, jei dabar dirbame minimaliu pajėgumu, tai atitinkamai minimaliai ir dujų pagaminame“, – sakė G. Karsokas.

Kaip DELFI penktadienį informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo skyriaus viršininkas Giedrius Graičiūnas, gaisravietėje dirba iš viso 7 specialieji gaisriniai automobiliai ir 20 ugniagesių-gelbėtojų, kurie atlieka konstrukcijų aušinimo darbus.

Naktį „Mažeikių naftoje“ budėjo dvigubai didesnės pajėgos – 16 specialiųjų gaisrinių automobilių ir 41 ugniagesys-gelbėtojas. „Ryte buvo sumažintos pajėgos, kadangi jau nebėra nei grėsmės, nei būtinumo“, – sakė G. Graičiūnas. Jis sakė, kad ugniagesių pajėgos dalyvaus ir konstrukcijų ardymo darbuose.

Ketvirtadienio popietę užsidegusi "Mažeikių nafta" gesinta ir visą naktį - ugnį malšino beveik 100 Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų.

Penktadienį Vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio sušaukta vyriausybinė ekstremalių situacijų komisija nusprendė pirmadienį, po vyriausybinės komisijos posėdžio, nuspręsti, ar gaisras "Mažeikių naftoje" buvo ekstremalus įvykis.

Premjeras Gediminas Kirkilas penktadienį taip pat nuvyko į Mažeikius. Premjero patarėja Nemira Pumprickaitė BNS pranešė, kad Vyriausybės vadovas iš malūnsparnio apžiūri įmonę, susitiks su jos vadovais ir specialistais bei įvertins padėtį.

Kartu su premjeru į "Mažeikių naftą" išvyko ir jo patarėjas Saulius Spėčius. Penktadienį ryte jis teigė, kad Mažeikių naftos perdirbimo gamykloje kilusios didelio gaisro padaryti nuostoliai galėtų siekti keliolika milijonų litų.

Tačiau jis pabrėžė, kad šis skaičius yra labai preliminarus ir nesiremia jokiais skaičiavimais. Pasak jo, tikslesnė nuostolių suma galės būti paskelbta, kai Vyriausybės vadovas penktadienį susitiks su maždaug puse pajėgumų dirbančios "Mažeikių naftos" vadovybe.

Po pietų į gamyklą atvyks ir ūkio ministras Vytas Navickas.

Mažeikių rajono apylinkės prokuratūra jau pradėjo ikiteisminį tyrimą. Premjeras Gediminas Kirkilas ketvirtadienį yra sakęs, kad kilęs gaisras naftos perdirbimo gamyklai padarys milijoninių nuostolių, o įmonės remontas truks ne vieną mėnesį.

Gaisras "Mažeikių naftoje" įsiplieskė ketvirtadienį 14 val. 32 min. Užsidegė prieš 16 metų įrengtas mazuto perdirbimo įrenginys, iš pagrindinės giluminės naftos perdirbimo kolonos 800 kvadratinių metrų plote išsiliejo naftos produktai, kurie užsidegė. Degimo metu nuvirto vakuuminė kolona.

Kol kas neaišku, dėl ko tiksliai kilo gaisras. Nustačius nelaimės priežastis ir ištyrus visas aplinkybes bus aišku, ar "Mažeikių nafta" galės kreiptis į draudimą su prašymu kompensuoti patirtus nuostolius.