Prie namo prikabintas stendas, informuojantis praeivius apie įkurtą saugios kaimynystės grupę, - tarsi perspėjimas tiems, kurie vedini nedorų ketinimų, gali susidurti su būreliu vienminčių gyventojų, palaikančių ryšius su policija.

Panevėžio policijos pareigūnai informuoja, kad gyventojai, įkurdami grupes „Saugi kaimynystė", aktyviau stebi aplinką, telefonu policijai praneša apie galimus teisės pažeidimus ir nusikaltimus, apie jų gyvenamojoje aplinkoje pasirodžiusius įtartinus asmenis. Žmonės vis labiau supranta: veikdami išvien, gyvens saugiau.

Kelerių metų Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Panevėžio rajono policijos komisariato (toliau - Panevėžio r. PK) statistika byloja, kad vagysčių iš gyvenamųjų patalpų, sodybų, sodų namelių daugėja. Tokia vagystė buvo užregistruota ir rugsėjo 8 dieną. Į Panevėžio r. PK kreipėsi gyventojas, kuriam sodų bendrijoje gyvenanti kaimynė pranešė, kad Panevėžio r., Karsakiškio seniūnijoje, sodų bendrijoje „Kaubariškis" įtartinas jaunuolis iš jo sodybos kiemo pavogė ketaus vonią. Vyriškis pateikė policijos pareigūnams kaimynės įsimintą automobilio, į kurį buvo įkelta vonia, valstybinį numerį. Kaimynės apdairumas padėjo policijos pareigūnams operatyviai sureaguoti į įvykį - įtariamasis nustatytas.

Plėtodami saugios aplinkos kūrimą ir skatindami kurti saugios kaimynystės grupes, Panevėžio r. PK Viešosios policijos skyriaus pareigūnai pabrėžia, kad gyventojai darosi iniciatyvesni. Neabejingos Panevėžio rajono bendruomenės nesitaiksto su daromais nusikaltimais. Jų narių operatyvūs, pranešimai apie daromus ar padarytus nusikaltimus taupo policijos pareigūnų laiką ir įrodo, kad Panevėžio rajone vis daugiau žmonių gyvena saugios kaimynystės principu.

Įgyvendinant prevencinę priemonę „Saugią aplinką kurkime kartu", Panevėžio r. PK veiklos teritorijoje šiuo metu veikia 72 grupės „Saugi kaimynystė". Kuriant saugios aplinkos bendrijas, aktyviai dalyvauja ir Prevencijos poskyrio pareigūnai, kurie nuolat susitinka su gyventojais, papasakoja apie bendrą kriminogeninę situaciją Panevėžio rajone, pataria, kaip reikėtų elgtis, pastebėjus nusikalstamą veiką, kokių teisėtų veiksmų imtis, siekiant nutraukti daromą nusikaltimą.

Atsižvelgdama į vagysčių, plėšimų ir kitokių nusikalstamų veikų nuosavybei augimo tendencijas ir siekdama gerinti tokių nusikalstamų veikų prevenciją ir atskleidimą, policija ragina gyventojus ir toliau sėkmingai burtis į saugios kaimynystės grupes, skatinti draugus, kolegas, kaimynus palaikyti šią iniciatyvą, nes tik vieningi ir budrūs kaimynai gyvena saugiai. Gyventojai, norintys įkurti saugios kaimynystės grupę, kviečiami kreiptis į jų teritoriją prižiūrintį apylinkės inspektorių arba bendruomenės pareigūnus.