Prokuratūra praneša, kad visi keturi kaltinamieji jau anksčiau yra teisti: 19-metis E. M. teistas už netikrų eurų įgijimą, laikymą bei realizavimą, 18-metis S. D. – taip pat už tą patį ir vagystę, 19-metis K. M. – už vagystę, viešosios tvarkos pažeidimus bei fizinio skausmo sukėlimą, o 21-erių M. Č. teistas už vagystes.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad praėjusių metų pavasarį įtariamasis E. M. kartu su nepilnamečiu draugu galėjo pirkti padirbtus 50 eurų nominalo banknotus ir juos gavę bandyti iškeisti įvairiose pardavimo vietose.

Abu jaunuoliai, kompiuteryje įdiegę programinę įrangą, skirtą informacijai anonimiškai siųsti ir gauti internetu, įsigijo netikrų eurų iš įvairių šalių bei siūlė pažįstamiems už tam tikrą (5–30 eurų) atlygį iškeisti tuos banknotus į tikrus eurus.

Trims pažįstamiems sutikus padėti, buvo pasirenkamos mažesnės pardavimo vietos, iš pradžių įsitikinant, kad jose nebūtų pinigų tikrinimo aparato. Skirtingu laiku vaikinai, pasikeisdami, kioskuose pirko smulkius daiktus – kortas, žiebtuvėlį, klijus, daržoves, maitinimo įstaigose – karštą maistą. Sumokėdavę vos kelis eurus taip vaikinai iškeisdavo 50 eurų padirbtas kupiūras į tikras smulkesnes.

Vaikinus pavyko surasti po to, kai vienoje kebabinėje buvo pastebėta, kad 50 eurų kupiūra gali būti padirbta.

Nustatyta, kad iš viso 50 eurų nominalo banknotų buvo parsisiųsta ne mažiau kaip 17 vienetų. Tai sudarytų 850 eurų sumą.

Trys iš keturių sučiuptų kaltinamųjų savo kaltę pripažino, vienas jų – M. Č. tikina nežinojęs, kad naudojasi padirbta kupiūra.

Pagal Baudžiamojo kodekso 213 straipsnio 1 dalį kaltinami vaikinai gali būti baudžiami bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.