Netrukus nustatyta, kad nemokamu TEO telefonu skambino 1991 m. gimęs nuteistasis R. Š., atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę už keletą vagysčių ir kitų nusikalstamų veikų.

Nuteistasis bausmę įstaigoje atlieka kiek mažiau nei pusantrų metų ir į laisvę turėjo būti paleidžiamas 2016 metų viduryje. Tačiau dėl įvykdyto „žygdarbio“ nuteistajam Pravieniškių pataisos namų pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, jam gresia naujos teismo paskirtos bausmės prijungimas prie dabar esančios. Taip pat įstatymai numato, kad laisvės atėmimo įstaigoje naują nusikaltimą padariusiam asmeniui nėra taikoma lygtinio paleidimo galimybė.

Prie visų šių problemų tikėtina, kad nuteistajam teks atlyginti ir bendrovės, kurios atžvilgiu pastarasis atliko veiksmus, teismui pateiktą civilinį ieškinį dėl padarytos žalos.

R. Š. anksčiau teistas ne kartą, tačiau pirmą kartą atlieka laisvės atėmimo bausmę. Aiškėja, kad vaikinas galėjo ne šiaip pajuokauti, o savo veiksmus gerai suplanavo.

„Iš esmės situacija paprasta. Toje valdyboje yra nuteistieji, kurie nuteisti pirmą kartą. Jei nuteisia antrą kartą, tai toje valdyboje atlikti bausmės jau negali ir perkelia, kaip anksčiau vadindavome, į griežtą rėžimą – į ten, kur laikomi daug kartų teisti asmenys, į Alytų, Marijampolę ir panašiai. Tai nuteistieji, kurie čia prisidaro skolų ar panašiai, prisivogia iš kitų nuteistųjų ar dar kažką, tai daro vos ne tyčia nusikalstamą veiką – pareigūnui suduoda ar dar kažką padaro. Tai šitas vaikinas pasirinko, jei taip galima sakyti, civilizuotesnį kelią. Jis, ko gero, specialiai padarė tą nusikalstamą veiką, kad būtų perteistas, nuteistas antrą kartą ir išvežtas iš šios įkalinimo įstaigos į kitą įstaigą. Preliminarūs jo tikslai tokie kaip ir buvo“, - DELFI teigė Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktoriau pavaduotojas Arvydas Stankevičius.

Iš pradžių manyta, kad skambino anonimas, tačiau aiškėja, kad R. Š. Prisitatė tikru vardu ir pavarde. Tai dar kartą patvirtina, kad vaikinas norėjo būti susektas.

A. Stankevičiaus teigimu, nors ir nedažnai, tačiau pasitaiko atvejų, kai tarp nuteistųjų ne kokią reputaciją turintys kaliniai tyčia daro nusikaltimus, kad būtų perkelti į kitą įstaigą. Manoma, kad R. Š. atvejis – būtent toks.

„Jis prisipažino ir man rodos, jis pačio skambučio metu pristatė vardu ir pavarde, kad būtų kuo greičiau išaiškintas. Kol vyksta ikiteisminis tyrimas tikslių duomenų niekas labai neviešina. Bet kalbant bendrai tai daugmaž tokia situacija. Atsiranda tokių nuteistųjų, kurie čia kažką prisidirba tarp kitų nuteistųjų, likimo draugų ir nelabai čia jau nori būti. Gal jaučia kažkokį pavojų, spaudimą iš kitų nuteistųjų, kad bus problemų. Ar apsivogė prieš kitus nuteistuosius ar dar kažką padaro“, - DELFI teigė A. Stankevičius.