Kitos lietuvės, užsisakiusios vaikiškų rūbelių, bet prekių negavusios, vis dar tikisi atgauti pinigus. Anglija.lt domisi, ar įmanoma sustabdyti tokias apgaules internete.

Viešas – nebūtinai legalus

Socialinis tinklas „Facebook“ – gera terpė sukčiams. Ar tai, kas skelbiama viešai, visada legalu ir patikima? Įsitikinti, kad taip nėra, galima panaršius „Facebooke“. Čia lietuviai internetinio tinklo galimybes panaudoja nelegaliai veiklai - paskelbia netgi apie pardavinėjamus ar gaminamus asmens dokumentus.

Vienoje Londono lietuvių grupėje „Facebook“ pastebėjome tautietės, prašiusios neminėti jos vardo, įspėjimą apie už „Facebook“ profilio „Įvairūs dokumentai“ besislepiančius sukčius – neva keli lietuviai jau buvo apgauti. Moteris teigė, jog su „Įvairūs dokumentai“ susisiekė tik iš smalsumo ir suprato, kad nėra tikra tai, ką jie siūlo – registruotą anglišką arba lietuvišką vairuotojo pažymėjimą už 1 000£. „Aš juos vis komentuodavau, bet vėliau mane užblokavo. Dėl to man ir parašė keli nuo jų nukentėję “, – pasakojo tautietė, paskelbusi apie sukčių aferas kituose puslapiuose.

Tačiau kita Londono lietuvė šių sukčių pažadais patikėjo. Gerda (tikrasis vardas redakcijai žinomas) žino, kad dėl šios apgavystės negali kreiptis į jokias teisėsaugos įstaigas, kaltina savo pačios naivumą ir pasakoja šią istoriją tik norėdama perspėti kitus būti atsargiais.

Šiame socialinio tinklo puslapyje viešai skelbiama, kad jie gali padėti įsigyti įvairius dokumentus: „13 pasaulio saliu pasus-- vairuotojo pazymejimus--vizas--universiteto diplomus--Angliskus ir Lietuviskus ''no claims bonus'' iki 20 metu. Jeigu ko reikia tiesiog parasykite i pm. Visi dokumentai yra garantuotai padaromi savaites begyje“ (red. pastaba: kalba netaisyta). Ant šio kabliuko užkibo mūsų pašnekovė – ji norėjo padėti vyrui įsigyti vairuotojo pažymėjimą.

Legalus pažymėjimas – internetu?

Asmeninę žinutę šiam vartotojui nusiuntusi tautietė paklausė, ar įmanoma gauti vairuotojo pažymėjimą, ir gavo paaiškinimą, kaip jie „padeda“ įsigyti šį dokumentą: „Gausite teises pastu nieko laikyti jums nereikes. O del apgavimo, tai mes 50 dokumentu darome per menesi. Jeigu pradesime apgaudineti vienas kita, tai prarasime savo klientu rata, o to nesinori. Mes norime puse sumos I prieki, o kita puse persiusite kai isitikinsite, kad dokumentai galiojantys. Taip niekas neliks apgautas... Telefonu nenoretume bendrauti del konfidencialumo, nes mes jusu nezinome. Telefonu bendraujame jeigu kasnors mus rekomenduoja ir yra jau naudoje musu paslaugas. Puse sumos pervedate Western union, tada kai gausime pinigus, jus mums atsiusite pastu zmogaus foto ir visa kiya info. Po savaites kai gaunate teises patikrinate ar jos legalios ir tada persiunciate likusia suma. Tokiu budu ir mums yra rizika, kad pinigu nebesiusite. Teises bus padarytos musu, identiskos originalios ir ivestos I sistemas, tai jas padaro legalias. Po menesio galesite pareiksti, kad jus jas pametete ir jums isduos jau originalias. Viskas paprasta“ (red. pastaba: kalba netaisyta).

Dabar moteris gailisi, kad šiais pažadais patikėjo. „Užsispyręs mano vyras, neina laikyti teisių, todėl ir puoli į tokius kraštutinumus. Pati negaliu patikėti, kad taip naiviai buvau apgauta. Jei jų puslapis gyvuoja nuo 2012-ųjų, nemanau, kad aš pirmoji užkibau, o gal... “, – sakė pašnekovė.

Moteris teigė žinojusi, kad neseniai Lietuvos žiniasklaida atliko tyrimą dėl skelbimų, kuriuose siūloma emigrantams pirkti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą už 1 000 £. Įtardama, kad tai gali būti panaši afera, ji to pasiteiravo „Įvairūs dokumentai“, tačiau gavusi atsakymą, jog „jie tokiais niekais neužsiima“, vėl patikėjo.

Kiti lietuviai šaiposi

Norėdama įsigyti nelegalų vairuotojo pažymėjimą, Gerda per „Western Union“ pervedė 350 £, nurodžiusi Andriaus L. (pavardė redakcijai žinoma) duomenis. „Trečiadienį pervedžiau pinigus, ketvirtadienį vyro duomenis per „Facebook“ ir viskas. Po savaitgalio pamačiau, kad jie mane užblokavo. Iš draugės anketos parašiau jiems, kad gavote pinigus ir kaip bus toliau, tai ir draugę užblokavo. Policijai nepraneši, juk nelegalūs dokumentai“, – pasakojo nukentėjusioji.

Vėliau, kai suprato, kad apsukrūs tautiečiai ją apgavo, Gerda norėjo įspėti ir kitus Anglijos lietuvius, tačiau susidūrė su pašaipomis. „Komentarai baisūs, tikrai daugiau niekur nerašysiu, nes visi lietuviai tokie protingi, jų niekas neapgauna, tik mokyti vienas kita geba, idiotais vadina tuos, kurie skaito tokius skelbimus. Žinoma, pasielgiau tikrai netinkamai, tačiau, kas neklysta šiame gyvenime... “, – stebėjosi pašnekovė ir pridūrė, kad labai atsargūs turėtų būti naujai atvykę į šalį, nes šiame ir panašiuose profiliuose reklamuojami ne tik nelegalūs, bet ir naujiems atvykėliams reikalingi dokumentai.

„Jie užsiima ne tik padirbtų dokumentų gamyba, bet ir „National Insurance“ numerio ir banko sąskaitos atidarymu. Bet kas gali užkibti, nes atsidaryti banko sąskaitą užtrunka šiek tiek laiko“, – įspėjo apgautoji lietuvė.

„Facebook“ laukia įspėjimų iš vartotojų

Portalui Anglija.lt įpusėjus tyrimą, profilis „Įvairūs dokumentai“ iš „Facebook“ svetainės dingo – buvo pašalintas socialinio tinklo administracijos.

„Facebook“ atstovas Anglija.lt informavo, kad reaguojant į pranešimus apie galimus pažeidimus tinkle, informacija peržiūrima ir viskas, kas pažeidžia teisių ir pareigų nuostatas, yra pašalinama. Vartotojams pranešus apie galimą pažeidimą ir administracijai nustačius, kad pranešimas pagrįstas, puslapis ar profilis užblokuojamas. Tačiau atsakomybė pranešti teisėsaugos institucijoms priklauso patiems nukentėjusiesiems.

Pagal „Facebook“ nuostatas atrodo, kad viskas priklauso nuo kiekvieno socialinio tinklo vartotojo – pastebėjus galimus sukčiavimo atvejus, derėtų pranešti tinklo administracijai, atsakingoms institucijoms ir patiems atsargiau ir įtariau žiūrėti į gražius pažadus.

Vaikiškų rūbų - negavo

Socialinio tinklo vartotojams reikėtų būti atsargiems ir norint įsigyti legalių prekių per tarpininkus. Šiuo metu įvairios grupės bei privatūs asmenys siūlo prekes iš antrų rankų arba užsako iš užsienio šalių. Deja, sandoriai ne visada baigiasi abipuse nauda. Jokios naudos iš tokio susitarimo negavo trys Anglijos lietuvės, kurios tautietei Aurelijai M. sumokėjo pinigus už vaikiškus rūbelius. Trys nukentėjusios mamos kreipėsi į Anglija.lt redakciją, norėdamos pranešti apie tai, kad užsisakiusios iš tautietės prekių vaikams, liko be nieko.

Arina pasakojo, kad grupėje „Madingi vaikai“ pamatė drabužių ir norėjo užsakyti kelnytes savo dukrai. „Per „PayPal“ pinigus pervedžiau kovo 21 dieną, buvo pažadėta, kad laukti reikės iki trijų savaičių. Balandį iš pardavėjos nebuvo jokių žinių, tai užklausiau, kur tie rūbeliai. Gavau atsakymą, kad prekės muitinėje. Tada pardavėja vėl dingo. Gegužės pradžioje paprašiau, kad grąžintų pinigus – laukėm per ilgai ir dukra rūbelius jau išaugo. Ji atrašė, kad siuntinukas pasiklydo ir, jei mums grąžins pinigus, tai jai bus nuostolis“, – apie konfliktą su pardavėja pasakojo Arina ir pridūrė, jog ji ir kita tautietė pervedė po 13,70 £, o dar viena mama neteko 20 £. Moteris Anglija.lt parodė savo susirašinėjimą su pardavėja. Pastaroji, paprašyta grąžinti pinigus, išsisukinėjo ir galų gale rėžė: „ dabar neturiu iš ko grąžinti, esu daug išsileidus, nepamirškit, kad pati mažą vaiką auginu, jei ką. Neprivalau aš čia iš viso teisintis jums“ (red. pastaba: kalba netaisyta).

„Dabar kovojam, kad atgautume savo pinigėlius arba kad bent jau baigtųsi tokios apgaulės. Ji jau užblokavo mus iš visų savo grupelių. Paskelbėme apie ją „Facebook“, net motinai parašėme, bet nieko. Kreipiausi į policiją, rašysiu pareiškimą. Taip pat laukiame atsakymo iš „PayPal“ komandos“, – veiksmus, kurių ėmėsi, vardijo pašnekovė.

Anglija.lt išsiuntė žinutę Aurelijai M., tačiau atsakyti į klausimus ir paaiškinti savo įvykių versiją, moteris nepanoro.

Kur kreiptis, pastebėjus sukčiavimą internete:

- Anonimiškai pranešti apie sukčiavimą arba kreiptis nukentėjus nuo aferistų internete galima http://www.actionfraud.police.uk. Čia rasi ir daugiau informacijos, kaip atpažinti sukčius ir netapti vieno iš jų auka.

- Jei sukčiavimo atvejus pastebėjai „Facebook“, nelik abejingas, pranešk tinklalapio administracijai. Tai gali padaryti paspaudęs „Report“ mygtuką šalia skelbimo arba užpildyti šią formą. Galimi pažeidėjai nėra informuojami, kas pranešė apie galimai netinkamą jų veiklą.

- Socialinio tinklo „Facebook“ naudojimosi sąlygas rasi čia: https://www.facebook.com/legal/terms.