26 metų Giedrius Sankauskas ir 27 metų Žygimantas Aleškevičius atokioje Halo gatvėje esančiame name augino kanapes, kurių vertė – beveik 70 tūkst. eurų, praneša „Hull Daily Mail“.

Abu vyria nuteisti 12 mėnesių kalėti, be to, jiems gresia deportacija.

Halo karališkajame teisme buvo pranešta, kad gegužės 31 d., 6.30 val., Hardy gatvėje esančiame name su dviem miegamaisiais, kuriame buvo apsistoję kaltinamieji, apsilankė policijos pareigūnai. Supažindindamas teisėją Jeremy Richardsoną su bylos medžiaga prokuroras Phillipas Evansas sakė, kad beveik visose gyvenamojo būsto patalpose buvo auginamos tam tikros rūšies labai stipraus poveikio kanapės. Pasak prokuroro, kambaryje buvo įsuktos septynios 1 000 vatų lempos, sumontuoti anglies filtrai, keturi elektriniai transformatoriai ir termostatai – pasėliams auginti skirta įranga.

Neseniai buvo nuimtas kanapių derlius. Kambaryje rastos šešios kanapių pilnos pakuotės.

Panašiai atrodė ir virtuvė, svetainė bei abu miegamieji – visose patalpose taip pat rasta kanapių.

Iš viso name rasta 11,162 kg narkotinių medžiagų, kurių vertė – 70 370 eurų.

Būsto savininkas niekaip su šia veikla nesusijęs. Durų spynos pakeistos.

Vakarinėje Halo dalyje gyvenantiems G. Sankauskui ir Ž. Aleškevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl suplanuoto kanapių auginimo. Pasak prokuroro Ph. Evanso, kaltinamieji grindė šią veiklą tuo, kad abu yra sodininkai, aplinkos želdinimo specialistai.

G. Sankauskui atstovaujantis Stephenas Robinsonas išreiškė nuostabą dėl ginamojo bylos nagrinėjimo teisme. Pasak jo, G. Sankauskas yra jaunas darbo nesibodintis vyras. Teisėjo paklaustas, kaip visgi jo ginamasis įsivėlė į nusikalstamą veiką, advokatas paaiškino, kad pastaruoju metu ginamasis Lietuvoje dirbo sodininku vienoje klestinčioje įmonėje. Jis užsiiminėjo želdinimo ir panašiais darbais.

„Jam buvo pasakyta, kad šioje šalyje teks atlikti tam tikrus su sodininkyste susijusius darbus, o kai čia atvyko, paaiškėjo, kad darbas ne visiškai atitinka tai, ko buvo tikimasi, – sakė S. Robinsonas. – Jis turėjo pasirinkimą grįžti į tėvynę, bet kelionei nepakako pinigų, be to, baiminosi, kad gali suerzinti nusikalstama veika užsiimančius asmenis. Jis pasirinko neteisingai“.

Ž. Aleškevičių atstovavęs Richardas Thompsonas sakė: „Jis turėjo apmokamą darbą. Pinigų pakako kukliam pragyvenimui kartu su drauge ir šešerių metų vaiku. Kalėdamas jis jaučia kaltę prieš artimuosius. Jam svarbu išsiaiškinti tolesnį savo likimą šioje šalyje. Dvylika ar daugiau mėnesių kalėjimo sukelia deportacijos grėsmę“.

Nė vienas iš šių vyrų anksčiau neteistas.

Teisėjas skyrė abiem kaltinamiesiems 12 mėnesių įkalinimo bausmę ir pasakė: „Ar kuris nors iš kaltinamųjų bus deportuotas iš šalies, bus sprendžiama valstybės sekretoriaus institucijoje. Kaltinti galite tik save. Galėjote ir turėjote šio sumanymo atsisakyti, o ne įsitraukti į nusikalstamą veiką. Deja, dabar teks už tai sumokėti“.