Prieš penkerius metus krepšininko karjerą baigęs ir šiuo metu daugiausia laiko JAV praleidžiantis A. Macijauskas penktadienio rytą praleido Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, kuriame teisėjas Gediminas Viederis toliau nagrinėjo 26 metų E. Dančenkovui iškeltą baudžiamąją bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Sportininkas byloje yra pripažintas nukentėjusiuoju – praėjusių metų birželio 18-ąją, apie 1.30 val., jį prie savo namų Vilniuje, Savanorių prospekte, šalia dangoraižio „Helios City“, užpuolė E. Dančenkovas – į veidą trenkęs kaltinamasis A. Macijauskui išmušė dantį.

Vietoj sveikinimo sulaukus pirmagimio – smūgis į veidą

Nukentėjusiuoju pripažintas A. Macijauskas teisme neslėpė, kad užpuolimas jam buvo ypatingai skaudus – tądien žmona buvo susilaukusi pirmagimio.

„Gimus sūnui, pilnas džiaugsmo ir ypatingų emocijų grįžau taksi namo – prieš tai aplankiau savo ir žmonos tėvus, buvau susitikęs su draugais, išgėriau šampano taurę, – teisme pasakojo buvęs krepšininkas. – Prie savo namų pamačiau grupę jaunuolių, žinojau, kokia publika čia renkasi, todėl tiesiai ėjau link namų durų. Tada vienas jaunuolis priėjo prie manęs ir ėmė užgaulioti. Matydamas tų žmonių gyvenimo stilių, supratau, kad tai viskuo gali pasibaigti, todėl net nestabtelėjęs nuėjau į laiptinę. Bet į mane buvo mestas bokalas alaus, spjauta į nugarą, girdėjau užgauliojimus visokiausiais žodžiais, buvo griebta už rankos, ant kurios buvo 100 tūkst. Lt kainavęs laikrodis. Tada užėjau į laiptinę ir dar net nespėjau atrakinti durų, kai priėjęs tas žmogus vėl griebė man už rankų, grasino užmušti, sakė, aš tave išjungsiu, viską atimsiu, ir šampano buteliu ar bokalu trenkė man į veidą“.

A. Macijauskas sakė, kad po smūgio apsvaigo: „Praradau orientaciją, buvau šoko būsenoje“.

„Iš tų žmonių elgesio matėsi neišvengiamas konfliktas – jie elgiasi taip, kad penkias dienas daužai kriaušę, o šeštą – žmogų, toks tų žmonių gyvenimo būdas“, – tvirtino jis.

Sportininkas neslėpė, kad susidūręs su nepažįstamuoju iš karto pamanė, jog šis nori jį apiplėšti – A. Macijauskas tuo metu turėjo ne tik prabangų laikrodį, bet ir 6 270 Lt grynųjų pinigų bei naują telefoną. „Tuo metu man kilo tik vienintelė mintis – nori mane apiplėšti, bet jokio apiplėšimo nebuvo, taip matyt iš išgąsčio pagalvojau“, – praėjus pusantrų metų po įvykio kalbėjo jis.

A. Macijauskas tikino, kad su E. Dančenkovu net nesileido į kalbas. „Jokio konflikto iš mano pusės nebuvo, aš tik ėjau namo“, – patikino jis.

E.Dančenkovas futbolininkas kaip A.Macijauskas – dviratininkas

Buvęs krepšininkas tvirtino, kad jį pribloškė nepažįstamojo elgesys ir kategoriškai neigė, jog buvo užpultas tik dėl to, jog esą nežaidė už Lietuvos rinktinę.

„Esu žaidęs už Lietuvos rinktinę, esu nusipelnęs krepšiniui, daug kas mane pažįsta, tai, kad buvau užpultas, jog nežaidžiau rinktinėje, yra visiška nesąmonė, – sakė nukentėjusysis. – A. Macijauskas krepšininko karjerą jau baigė prieš 5 metus, kai man buvo 28-eri. Aš tiesiog ėjau namo ir matydamas, kokia publika stovi, suprasdamas, kaip sportininkui tai gali pasibaigti, bandžiau išvengti konflikto“.

„Tai buvo didžiulis šokas, didžiulis pergyvenimas, galvoji, kad esi gerbiamas, mylimas šalies gyventojas, atstovavęs Lietuvos rinktinei, – kalbėjo A. Macijauskas. – O taip žmogų suluošinti... Buvo didžiulis šokas, buvo daug ašarų, lig šiol turiu vaikščioti po poliklinikas. Iki šiol burnoje turiu nešioti plokštelę, patikėkite, menkas malonumas“.

Jį taip pat nustebino žiniasklaidos pranešimai, kad E. Dančenkovas yra įvardijamas kaip futbolininkas. „Čia tas pats, kaip A. Macijauskas eina į sporto klubą ir mina dviratį, o paskui būtų rašoma, kad užpultas dviratininkas A. Macijauskas“, – sakė sportininkas.

Negalėtų susitaikyti su žmogumi, kuris luošina vaikus

Ikiteisminio tyrimo metu 5 tūkst. Lt civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo pateikęs A. Macijauskas teisme nusprendė jį padidinti iki 10 tūkst. Lt.

„Gerbiamas teisėjau, jeigu pripažinsite, kad jis yra kaltas, norėčiau, jog jūs priteistumėte 1 litą už patirtas medicinines išlaidas, patirtą 10 tūkst. Lt neturtinę žalą ir advokato atstovavimo išlaidas“, – kreipdamasis į bylą nagrinėjantį teisėją G. Viederį sakė A, Macijauskas.

Jis taip pat patikino, kad iš gydytojų nerinko kvitų, todėl prašo priteisti tik simbolinę turtinės žalos atlyginimo sumą.

„Gerbdamas save ir savo šeimą, žinodamas kaltinamojo uždirbtų pinigų būdą, noriu pasakyti, kad man nereikia vaikų ir paauglių tėvų ašaromis uždirbtų pinigų,– sportininkas sakė iš žiniasklaidos sužinojęs, kad E. Dančenkovas yra nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl narkotikų platinimo. – Šie pinigai yra per daug sutepti svetimu krauju, todėl priteistus pinigus prašau tiesiogiai pervesti Vilniaus miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namams. Skirti tiems vaikams, kuriuos jis luošina“.

A. Macijauskas sakė, kad sostinės kūdikių namus su žmona remia ne vienerius metus.

„Mano žmona buvo ką tik pagimdžiusi, mums tai buvo pirmas vaikas – po šio įvykio sutriko kūdikio mityba, žmona buvo šoke, – sakė nukentėjusysis. – Manau, kad dėl šio įvykio ir mano vaikas patyrė stresą“.

Jis taip pat patikino, jog su E. Dančenkovu negalėtų susitaikyti.

„Nematau su kuo taikytis – yra žmogus, gerbiantis Lietuvos įstatymus, gerbiantis savo moralę, tai šioje situacijoje nežinau dėl ko turėčiau taikytis“, – A. Macijauskas patikino, kad iš kaltinamojo iki šiol taip ir nesulaukė atsiprašymo, tačiau jis net nereikalingas – jis negalėtų susitaikyti su žmogumi, kuris luošina vaikus.

Gyvena JAV, todėl į teismą Lietuvoje atvykti sudėtinga

„Nemalonu buvo ir po to įvykio, ir šiandieną nemalonu, bet yra gyvenimas – atsitinka visokių dalykų, džiaugiuosi, kad nesuluošino stipriau, juk viskas galėjo baisiau pasibaigti, – sakė A. Macijauskas. – Daug kam taip gali atsitikti – laimingi tie, kuriems neatsitiko“.

Po A. Macijausko apklausos teisme buvo peržiūrėtas vaizdo įrašas, užfiksuotas prie jo namų ir laiptinėje. Iš jo matyti, kad laiptinėje E. Dančenkovas porą kartų griebia už rankos, tačiau A. Macijauskas į jį nekreipia dėmesio ir nueina prie buto durų. Tuo metu E. Dančenkovas jau buvo nusisukęs ir ėjo iš laiptinės, kai A. Macijauskas į jį atsisuko – greičiausiai vyras kažką kaltinamajam pasakė, nes šis netrukus atsisukęs grįžo prie krepšininko ir kartą jam trenkė į veidą.

A. Macijauskas tikino, kad nieko E. Dančenkovui nesakė. „Aš jo nepažįstu, su juo nešnekėjau, tik atsisukau pasižiūrėti“, – tvirtino nukentėjusysis.

„Savo kaltę pripažįstu“, – teisme pareiškė dėl viešosios tvarkos pažeidimo teisiamas E. Dančenkovas. Tiesa, parodymų vyras nesutiko duoti: „Aš kalbėsiu tik tada, kai bus apklausti visi liudytojai“.

E. Dančenkovo bylą teismas toliau žada nagrinėti po dviejų savaičių. A. Macijauskas pageidavo daugiau neatvykti į posėdžius, tačiau kaltinamąjį ginanti advokatė Ingrida Botyrienė su tuo nesutiko – gali būti, kad vėliau iškils papildomų klausimų nukentėjusiajam.

„Aš Lietuvoje nedaug gyvenu, daugiausiai laiko praleidžiu JAV, kadangi jau išsakiau savo poziciją, norėčiau daugiau į teismą neatvykti – su žmona esame jauna šeima, auginame vaiką be auklių, man būtų labai sudėtinga atvykti“, – aiškino A. Macijauskas. Jeigu neatvyks į kitus posėdžius, teisėjas žadėjo jo nebausti.

A. Macijauskas nesiryžo atsakyti į klausimą, kokia bausmė turėtų būti E. Dančenkovui, jeigu teismas jį nuspręs pripažinti kaltu.

„Būti teisėju ir priimti sprendimus, bausti ar nebausti žmogaus, yra labai atsakingas ir didelės kompetencijos reikalaujantis darbas, niekada gyvenime apie tai net nedrįsau pagalvoti, viską palieku spręsti teismui“, – išvykdamas iš teismo sakė nukentėjusysis.