Šią bylą ketvirtadienį atvertė Kauno apygardos teismas. 25 metų Tomas Luižys ir jo tėvas Valius Luižys kaltinami tyčine bejėgiškos būklės žmogaus žmogžudyste.

Kartą Anglijoje jau teistas T. Luižys šių metų kovo pradžioje, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, gyvenamajame name Alytaus rajono kaime konflikto metu panaudojo fizinį smurtą – tyčia sudavė Nerijui Lasickui mažiausiai du smūgius į veidą ir smaugė jį, rankomis apkabindamas bei suspausdamas šio kaklą.

Dėl šių T. Luižio veiksmų N. Lasickui praradus sąmonę ir esant bejėgiškos būklės, tėvas ir sūnus bendrais veiksmais išnešė N. Lasicką iš minėto namo, o Valius Luižys veždamas karučiu ir tempdamas žeme nugabeno jį prie Nemuno upės, nurengė jo drabužius ir tyčia įmetė nesąmoningos būklės N. Lasicką į Nemuno upės vandenį, 30 metrų atstumu nuo upės žiočių, dėl ko, įvykus mechaninei asfikcijai dėl kvėpavimo takų uždarymo vandeniu, auka mirė, tuo būdu nužudė bejėgiškos būklės žmogų.

Našlaičiu liko aukos nepilnametis sūnus.

Šiuo metu T. Luižys yra suimtas, o tėvas nuosprendžio laukia laisvėje.

"Esu kaltas, tačiau nesutinku su aplinkybėmis", - pareiškė T. Laužys. Tuo tarpu V. Laužys savo kaltę pripažįsta visiškai.

Šventė baigėsi tragiškai

Jau pirmajame posėdyje T. Laužys papasakojo įvykio aplinkybes. Kovo 6-ąją buvo švenčiamas T. Laužio gimtadienis, kurio metu tarp jo ir N. Lasicko kilo konfliktas. Po šio incidento svečiai išsiskirstė, o N. Lasickas nuėjo miegoti.

Radęs miegantį priešininką T. Laužys nusprendė, kad N. Lasicką reikia prismaugti.

„Susiginčijome dėl to, kas ilgiau sėdėjo kalėjime. Aš nenorėjau jo nužudyti, tik prismaugti, kad nusiramintų. Norėjau, kad jis prarastų sąmonę, nes mačiau, kad civilizuotas pokalbis neįvyks“, - pasakojo T. Laužys.

Po šių veiksmų išėjęs į lauką T. Laužys parūkė, o grįžęs patikrino, ar N. Lasickas gyvas – vyras nekvėpavo ir nejudėjo. Pasitaręs su tėvu vyrai nusprendė, kad kūną reikia paslėpti.

„Nežinau, kieno tai buvo mintis, kad kūną reikia paslėpti. Vežant karučiu jis porą kartų iškrito. Tada sugalvojome jį pririšti virve. Grįžome namo, pasiėmėme virvę, pririšome prie kojų ir tempėme. Tačiau virvė nuolat krito, todėl perrišome per pažastis. Nuėję prie Nemuno įmetėme į upę, o grįždami surinkome rūbus, kurie nusivilko bevelkant. Grįžę rūbus sudeginome“, - kalbėjo T. Laužys.

Vyrai nužudytą žmogų apie kilometrą vilko iki Nemuno. Tai truko apie valandą.

T. Laužys neslėpė, kad įvykio metu buvo visiškai girtas.

„Išgėrėme daugiau nei reikėtų. Gėrėme brendį, degtinę, alų“, - pasakojo T. Laužys.

Radus upėje lavoną, jo burnoje rasta kojinė. Tačiau T. Laužys negalėjo atsakyti, kas N. Lasickui burną užkimšo kojine.

T. Laužys įsitikinęs, kad jis dar name nužudė N. Lasicką, o tempiant į Nemuną auka jau buvo mirusi.

Nužudyto vyro tėvai pareiškė po 30 tūkst. eurų siekiančius civilinius ieškinius. T. Laužys su tuo pilnai sutiko.