Nuo šiol nuteistieji maistą prie langelio privalo pasiimti patys ir neturi galimybės nugvelbti svetimą mėsos gabalą ir suvalgyti visą antrą porciją.

Iki šiol valgyti atėję nuteistieji maistą rasdavo padengtą ant stalų. Pasak pataisos namų direktoriaus Kęstučio Jasmonto, kai kurie įsigudrindavo praeidami iš kitų lėkščių nugvelbdavo mėsos gabalą ir jį įsidėdavo sau. Kiti, paskubėję suvalgyti porciją, skubėdavo prie kitos, dar neužimtos.

„Pavalgę nuteistieji valgykloje palikdavo tikrą netvarką – apšnerkštus stalus ir valgyklos grindis, ant jų išmėtytą maistą ir indus“, – pasakojo pataisos namų vadovas.

Nuo balandžio mėnesio valgykloje įvesta nauja padėklų sistema situaciją pakeitė iš esmės. Dabar nuteistieji turi laukti eilėje ir prie langelio patys pasiimti ant padėklų sudėtą maistą, o pavalgius, indus tvarkingai sudėti į lentynėles.

„Norėdamas pamatyti, kaip veikia naujoji sistema, kartą pats atėjau į valgyklą ir kurį laiką stebėjau situaciją. Pastebėjau, kad kai kurie bandė pergudrauti ir šią sistemą – paskubėję suvalgyti savo porciją, stodavosi iš naujo į eilę, kad galėtų pasiimti dar vieną. Kai valgykloje budi du prižiūrėtojai, o valgykloje – keli šimtai nuteistųjų, užtikrinti tvarką ir kiekvieną sužiūrėti nėra taip paprasta. Tačiau ir šiai problemai išspręsti ilgai ieškoti sprendimo neteko“, – pasakojo K. Jasmontas.

Valgykloje buvo atskirtos įėjimo ir išėjimo zonos. Kai ateina valgymo metas, nuteistieji įleidžiami pro įėjimą ir, palaukus, kol sueis visi, įėjimas užrakinamas. Atrakintas paliekamas tik išėjimas iš valgyklos. Taip bausmę atliekantieji prarado progą gudrauti pasiimant jiems nepriklausančią antrą porciją.

„Nors ši sistema reikalauja daugiau laiko skirti pusryčių, pietų ir vakarienės metui, tačiau jos rezultatas pasiteisino“, – naujove džiaugėsi pataisos namų vadovas.