Išvadino melagiu

Šūdmašis teisme turėjo liudyti dar kovo 16 dieną, tačiau jis nepasirodė. A. Permino advokatas pateikė dokumentus, jog vyras yra Vokietijoje, kur jam taikomas chemoterapinis gydymas.

Tai visiems buvo staigmena, nes Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas patvirtino, kad kovo 13 dieną A. Perminas buvo pas jį kabinete ir pažadėjo, jog kovo 16 dieną liudys teisme Klaipėdoje.

Tądien, kai A. Perminas nepasirodė teisme, Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija jam skyrė mėnesio areštą.

Nepaisant to, Šūdmaišiu pravardžiuojamas vyras į teismą liudyti atvyko tik liepos 13 d., pirmadienį. Iki tol esą jis gydėsi ir gydymo negalėjo nutraukti.

„Dabar dvi paras negėriau tablečių, kad nebūčiau mieguistas, galėčiau normaliai orientuotis“, – pirmadienį teisme, paklaustas apie sveikatos būklę, tikino A. Perminas.

„Melagis“, – pasigirdo į posėdį atėjusių kaltinamųjų artimųjų emocijos.

Šūdmaišiu Agurkinių gaujoje pravardžiuotas vyras sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, todėl yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Jis turi ne tik liudytojo, bet ir nukentėjusiojo statusą, nes esą buvo ketinta pasikėsinti į jo gyvybę.

A. Perminą saugo kriminalinės policijos pareigūnai. Ir pats Šūdmaišis, lydimas į teismo posėdžių salę, veidą slėpė po kauke, visi salės langai buvo uždangstyti.

Tik kai atsistojo liudyti, A. Perminas kaukę pasikėlė. Po kurio laiko teisėjų kolegijos pirmininkas pastebėjo, jog A. Perminui karšta, kad jam kakta varva prakaitas, todėl pasiūlė iš kaukės pasidarytą kepurę nusiimti, tačiau liudytojas patikino, jog visas gerai.

„Bijo, kad ragai matysis“, – į tokį Šūdmaičio sprendimą replikavo kaltinamasis Saulius Velečka, pravarde Agurkas.

Už 1 kg – 1000 eurų

A. Perminas liudijo, jog su S. Velečka yra pažįstamas nuo 2006 metų. 2010 metais jie ir dar keli vyrai, kurie yra tarp kaltinamųjų, pradėjo kurti planą, kaip iš Olandijos gabenti narkotikus į Jungtinę Karalystę.

„Pasiskirstėme, kas už ką bus atsakingas ir 2011 metais pradėjome veiklą. Aš turėjau surasti vairuotojus, suderinti, kad jie gautų krovinį – kokainą, kurį gabendavo iš Olandijos į Angliją. Veždavo kartą ar du per savaitę po 2-5 kilogramus. Manau, kad iš viso taip pervežėme apie 50-70 kg“, – skaičiavo A. Perminas.

Jis tikino nežinojęs, iš kur narkotikai gaunami, esą tik numanė, kad S. Velečka juos nupirkdavo Ispanijoje.

„Šiame narkotikų pergabenimo versle dalyvavome 6-8 žmonės. Už 1 kg kokaino pervežimą kiekvienas gaudavome po 1000 eurų. Sprendimus priimdavome pasitarę, tačiau lemiamą žodį visada turėdavo Saulius“, – pasakojo A. Perminas.

Tikino, kad pats pasidavė

Jo teigimu, S. Velečkos paprašytas jis tarpininkavo sukurti logistikos tinklą gabenti narkotikus iš Olandijos į Rusiją. Tačiau esą narkotikai priklausė ne „agurkiniams“, o kitiems žmonėms.

„Mūsų santykiai su Sauliumi, kitais asmenimis buvo geri. Jie pašlijo, kai Anglijoje 2012 metų vasarą buvo sulaikytas vienas vairuotojas, kuris atvežė mūsų kokainą. Nors tada iki mūsų dar niekas nesikasė, bet prasidėjo trintis. Buvome aptarę planą, kad jei kas įklius, kiti bėgs į užsienį, stebės, koks bendras vaizdas, kaip dirba advokatai“, – tvirtino Šūdmaišis.

Jis tikino, kad po to vairuotojo sulaikymo suprato, kad geruoju nesibaigs, todėl susisiekė su policijos tyrėju, su kuriuo jau buvo tekę bendrauti. „Paprašiau, kad mane suvestų su kokiu nors prokuroru, kuriam galėčiau viską papasakoti. Apie atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės iš pradžių nebuvo nė kalbos, man svarbiausia buvo, kad nepakliūčiau į areštinę“, – teigė A. Perminas.

Jis tikino, jog tik iš tyrėjo sužinojo, kad vadinamieji agurkiniai esą kėsinosi surengti pasikėsinimą į Šūdmašio gyvybę. „Kai tai sužinojau, buvo apmaudu, tačiau tai man netrukdo duoti objektyvių parodymų“, – dievagojosi A. Perminas.

Kokainą skiedė pieno milteliais

Daugiausia neigiamos reakcijos sulaukė jo prisipažinimas, kad jis, veikdamas vadinamojoje Agurkinių gaujoje, sukčiavo.

„Kartą iš Olandijos į Angliją reikėjo nugabenti 2 kg kokaino. Aš jį praskiedžiau su pieno milteliais ir taip išėjo 3 kg. 2 kg atidaviau išvežti į Angliją, o tą kilogramą ketinau išplatinti Olandijoje, tačiau ne viskas pavyko“, – prisipažino A. Perminas.

Įtarimų kelia ir Šūdmaišiu pravardžiuojamo vyro liga. Jis yra pateikęs dokumentus, įrodančius, jog serga onkologine liga, teisme, kai prašė panaikinti areštą, nurodė, kad jam jau taikytas ne vienas chemoterapijos kursas. Tačiau A. Permino veidą puošė vešli barzda, o iš po kepurės buvo matyti plaukai.

„Manau, kad šio liudytojo parodymai yra tiek svarūs, kiek yra jo pozicija, kurią rodė iki šiol – nepagarba teismui, proceso dalyviams. Matėme, kaip jis vengė atlikti savo pareigą – duoti parodymus, manau, kad ji liga dangstėsi. Be to, jo parodymai labai prieštaringi, juk net pats prokuroras klausinėjo, kodėl jo apklausose tiek daug prieštaravimų. Teismas ir turės įvertinti, kiek yra patikimas šis liudytojas“, – kalbėjo S. Velečkos advokatas Kristupas Ašmys.

Jis pabrėžė ir tai, kad A. Perminas pasakojo apie tokias aplinkybes, kurių neįmanoma patikrinti. „Jis pasakoja apie disponavimą narkotikais, jų kiekius, o jų realiai nėra rasta. Labai lengva tam, kuris siekia išvengti atsakomybės, pasakyti, jog kažkas kitas darė, o ne jis. Aš visada abejoju tų žmonių, kurie išlošia lengvatų, pavyzdžiui, yra atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės, parodymais. Aišku, kad susitarimas tarp prokurorų ir A. Permino buvo prieš jam duodant parodymus, juk nelogiška, kad žmogus, kuris supranta, kad turės atlikinėti bausmę kartu su tais, prieš kuriuos liudijo, prieš juos ir liudytų, jei neturėtų apsaugos“, – teigė K. Ašmys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)