Tokia išvada peršasi remiantis oficialiais, vienos praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teisme baigtos nagrinėti bylos nuosprendžio dokumentais, kur minima su teisėsaugos pareigūnais sutikusio bendradarbiauti ir valstybės saugomo liudytojo statusą įgijusio Kauno Agurkinių gaujos nario Aurelijaus Permino (g. 1983 m.), pravarde Šūdmaišis, pavardė.

Šūdmaišis „vaikų darželiais” neužsiima

Daugiau kaip prieš trejus metus Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnams sulaikius Agurkinių gaujos narius, su teisėsauga panoro bendradarbiauti šios gaujos nariai – šiuo metu vienas iš labiausiai mūsiškės teisėsaugos tebeieškomas Algimantas Ringaila (g. 1979 m.), pagarsėjęs Čikio ir Algiaškos pravardėmis bei A. Perminas. Daugiau apie spalvingą A. Ringailos praeitį galite pasiskaityti čia.

Ir A. Ringaila, ir A. Perminas pajutę gresiančią atsakomybę dėl stambaus masto prekybos narkotikais bei kontrabandos organizavimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, sutiko geranoriškai bendradarbiauti su elitiniu laikomo šalies policijos padalinio kriminalistais ir netrukus įskundė savo bendrininkus.

Jeigu kada nors bus sudarytas žymiausių Lietuvos policijos bendradarbių sąrašas, Šūdmaišiu vadinamas A. Perminas į pirmąjį penketuką bus tikrai įtrauktas. Esama duomenų, kad Šūdmaišis prie Agurkinių prisišliejo tiktai dėl to, kad šiems padėjo sugalvoti nemažai šaltinių, iš kurių pavyko uždirbti pasakiškas pinigų sumas.

Sklando daugybė oficialių ir neoficialių pasakojimų apie tai, kaip šis vyras artimai bendravo su ryškiausiais narkomafijos atstovais, įgijo jų pasitikėjimą, o paskui padėjo areštuoti ne tik įtakingiausius, bet ir žemesnės grandies nusikalstamų klanų atstovus.

Aurelijus Perminas
Štai naujausia su Šūdmaišiu siejama istorija. Liepos 12 dieną Vilniaus apygardos teismo baudžiamųjų bylų teisėjos Ainoros Kornelijos Macevičienės sprendimu, vilnietis Andžejus Mašara (Andžej Mašaro) dėl stambaus narkotikų kiekio įgijimo bei laikymo nuteistas vienuolikos metų laisvės atėmimo bausme.

Nuteistasis A. Mašara ne ką mažiau spalvinga asmenybė. Jis yra teisiamas ir kitoje baudžiamojoje byloje dėl dalyvavimo viename Vilniaus nusikaltėlių susivienijime, kuris vertėsi prekyba kvaišalais.

Teisme A. Mašara dėl jam pateiktų nusikalstamų veikų padarymo kaltu prisipažino visiškai ir paaiškino, kad visiškai palaiko savo parodymus duotus ikiteisminio tyrimo metu ir juos netgi papildė.

Kaip skelbiama bylos nuosprendžio medžiagoje, papildomai kaltinamasis nurodė, kad 2015-ųjų lapkritį, šalia savo namų Vilniuje, susitiko pažįstamą A. Perminą, su kuriuo pasikalbėję apsikeitė išmaniųjų telefonų „BlackBerry” programa. Vėliau jie tik susirašinėdavo, susitikę nebuvo.

Kaip teigia A. Mašara, per praėjusius Naujuosius metus panoro susimatyti su A. Perminu, tačiau šis buvo išvykęs. Norėdamas įsigyti kokaino A. Mašara parašė A. Perminui į jo „BlackBerry” mobilųjį telefoną. Šūdmaišis jam atsakė, kad pagelbėti gali, bet mažais kiekiais, kaip jis įvardijo „vaikų darželiais” neužsiima ir nurodė, kad pats susisiekti negali, nes išvažiavęs į užsienį.

Žinutėje parašė, kad su kaltinamuoju A. Mašara sutiks jo žmogus, todėl iškart sutarė dėl susitikimo laiko ir vietos.

Susitikimai su nepažįstamuoju

Sutartu laiku, šių metų kovo 6-ąją, kaltinamasis A. Mašara su nepažįstamu vyru susitiko Vilniuje, aikštelėje prie Olandų gatvėje esančių Laidojimo rūmų, pasisakė, kad nuo A. Permino ir šis kaltinamajam perdavė kokainą bei tuo pačiu pasiūlė gera kaina, įsigyti „burbulų”, t.y. ekstazio tablečių.

Pirmąsyk A. Mašara iš nepažįstamojo sostinėje įsigyjo 365 gramus kokaino už 4 tūkst. eurų. Iš minėto kiekio kaltinamasis vilnietis teigė, kad per savaitę pats suvartojęs bemaž 20-30 g.

Antrąsyk A. Mašara su nepažįstamu vyru sutarė susitikti šių metų kovo 13 d. netoli Kauno, šalia automagistralės esančios kavinės „Pas Vladą”. Į susitikimą A. Mašara atvyko brolio automobiliu „Audi A8”, registruotu Belgijoje. Vyriškis vos susitikus padėjo maišą su tabletėmis į A. Mašara automobilį, paėmė sutartą sumą pinigų ir jie išsiskyrė.

Už 5 tūkst. vienetų tablečių A. Mašara nepažįstamajam sumokėjo 1 000 Eur.

Tabletes pavadino „čiupačiupsais”

Po susitikimo šalia Kauno, A. Mašara iškart nuskubėjo namo į Vilnių, bet Grigiškėse buvo sustabdytas policijos patrulių. Spėjama, kad apie minėtus sandorius buvo iš anksto informuoti teisėtvarkos pareigūnai, kurie sulaikymui pasitelkė efektingą arešto būdą.

Teisme liudijęs A. Mašaros sulaikyme dalyvavęs policijos mobiliosios kuopos vyriausiasis patrulis Pavelas Ribas pasakojo, kad jam iškart įtarimų sukėlė automobilis belgiškais numeriais. Anot policininko, keleivio pusėje ant galinės sėdynės, visiškai nepaslėptas gulėjo maišelis, kurį patraukus, pradėjo byrėti rožinės spalvos tabletės.

Sustabdytas A. Mašara patruliams paaiškino, kad čia „čiupačiups” saldainiai. Tačiau kilus įtarimui, kad vairuotojas veža ekstazio tabletes, A. Mašara buvo surakintas antrankiais.

Tą patį vakarą policijos pareigūnai, atlikę kratą A. Mašara namuose, Fizikų g., aptiko beveik 300 g kokaino, kuris buvo įgytas ankstesnio susitikimo metu su nepažįstamuoju, kurį jam esą atsiuntė A. Perminas.

Atsakydamas į prokuroro klausimą, kaltinamasis A. Mašara nurodė, jog jis mano, kad abiejuose susitikimuose įgytos narkotinės medžiagos buvo ne tamsaus gymio asmens, o Agurkinių byloje išgarsėjusio A. Permino.

Aurelijus Perminas
Su Šūdmaišio pravarde žinomu vyriškiu kokaino kiekį ir kainą jie aptarė iš anksto, per mobiliąją programėlę, kurią itin yra pamėgę su narkotikų verslu siejami asmenys.

Prokurorui A. Mašara teigė, kad specialiai užkoduotose žinutėse rašė, kad prašydamas kokaino, pažymėjo, kad reikia šimtuko „gero”.

A. Perminas jam atrašė, kad 4 tūkst. Eur reikės paduoti jo žmogui, nurodė laiką ir vietą, kur turės susitikti su tuo asmeniu. Dėl tablečių su užrašu „čiupačiups” įsigijimo ir perdavimo vietos sutarė su tuo pačiu žmogumi, o ne su A. Perminu, su juo apie tai kalbos nebuvo.

Tačiau A. Perminas analogiškoje narkotikų istorijoje minimas ir kiek anksčiau.

Kaip anksčiau skelbė DELFI, garsios lietuviško pramogų verslo veikėjos, grupės „Naujosios pupytės” atlikėjos Vitos Jakutienės vyras Justas Jakutis policijos buvo pričiuptas tada, kai šalia jo automobilyje, keleivio vietoje, sėdėjo tas pats A. Perminas.

Šiuo metu kaltinamuoju ne tik narkotikų prekybos, bet ir savo sutuoktinės persekiojimo byloje laikomas J. Jakutis teigė, kad jo motinos namuose pareigūnų aptikti beveik 400 g grynojo kokaino priklausė ne jam, o A. Perminui.

Tačiau Šūdmaišis tokių J. Jakučio kaltinimų nusikratė – byla jam buvo nutraukta ir dėl to, kad ant narkotikų nebuvo surasta A. Permino pirštų antspaudų. Daugiau šia tema skaitykite paspaudę šią nuorodą.

Susipažino per konfliktą dėl garsių moterų?

Dėl didelio kiekio narkotikų įgijimo nuteisto A. Mašaros advokatas Aidas Mažeika šių eilučių autoriui teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu jo klientas baiminosi įvardinti Šūdmaišį. Galiausiai visas kortas kaltinamasis nusprendė atskleisti tik teisme, todėl tokiais būtent tokiais svarbiais faktais ir nutaręs papildyti savo pirminius parodymus.

Iš prokurorų į advokatus persikvalifikavęs A. Mažeika tvirtino, kad jo klientas A. Mašara niekada neslėpė esąs vartojantis, todėl įsitikinęs, kad narkotikus vyras įgijo savo poreikiams ir neturintis tikslo fantazuoti.

Paklaustas, ar negalėtų su Vilniaus narkomafija siejami vyrai tarsi susitarę „nurašyti” visus savo „nuotykius” su narkotikais ant Šūdmaišio, A. Mažeika atsakė nemanąs, kadangi jo klientas A. Mašara nuo pradžios neneigė dalyvavęs narkotikų sandoriuose, o juos pirkęs ne prekybai, o saviems tikslams.

Kaltinamojo advokatas teigė girdėjęs, kad A. Mašara su A. Perminu pirmąsyk susipažino prieš penkerius metus per konfliktą dėl merginų. Tuomet Vilniuje plačiai nuskambėjo Kauno Agurkinių ir vyrų, susietų su Vilniaus nusikalstamu pasauliu, nesantaika dėl simpatijų „pupyčių” dainininkėms.

Atrodo, galiausiai šiuos nesutarimus laimėjo kauniečiai, kadangi jie artimai pradėjo bendrauti su buvusiomis ir esamomis populiariosios merginų grupės atlikėjomis.

Šūdmaišis: norėjome uždirbti daugiau pinigų

Su Kauno Agurkinių nusikaltimus ištyrusiais kriminalistais per apklausas bendravęs praeityje teistas A. Perminas pasakojo, kad su minėtos grupuotės nariais pradėjo bendrauti nuo 2009-ųjų rugpjūčio, kai pats baigė atlikinėti laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių antruose pataisos namuose.

Aurelijaus Permino apklausos protokolas
Saulius Velečka (Agurkas) ir A. Ringaila mane finansiškai rėmė, kol aš atlikinėjau bausmę, – pareigūnams yra sakęs Šūdmaišis. – Su jais bendravusiais broliais Petkauskais, Norbertu Tučkumi ir Tadu Petrošiumi susipažinau iki savo bausmės pradžios 2007 m. Mus supažindino S. Velečkos giminaitis Gintaras Bitkauskas, pravarde Fikas. Tačiau tada mūsų santykiai nebuvo pastovūs ir nesusiję su įtarime minimais nusikaltimais.

Po mano laisvės bausmės atlikimo, pervažiavau gyventi į Vilnių. Dažnai lankydavausi Kaune. Jie, o nuo 2009 m. rudens ir aš, kartu švęsdavome įvairias šventes, bendravome šeimomis, atostogaudavome kartu. Mus siejo ir tebesieja draugiški santykiai. Tačiau tų santykių pagrindas visą laiką buvo tikslas uždirbti kuo daugiau pinigų, iš esmės iš kontrabandos. Aš žinau, kad pagrindinis šios grupės asmenų pajamų šaltinis yra narkotinių medžiagų ir jų pirmtako kontrabanda, cigarečių kontrabanda. Tačiau nebuvo praleidžiamos progos uždirbtus pinigus investuoti į kokį nors legalų verslą ir iš jo gauti pelną”.

Šūdmaišis negalėjo nurodyti tikslos bendrų pinigų sumos.

„Jų suma priklauso ir nuo to, kaip sekasi biznis, kadangi nuostoliai buvo dengiami būtent iš tų pinigų. Tačiau numanau, kad jų suma neturėtų būti mažesnė nei milijonas litų bet kokiu atveju. O sėkmingos veiklos atveju ji išaugtų dešimtimis kartų”, – per vieną iš apklausų kalbėjo A. Perminas.

Saulius Velečka
Šūdmaišis bylos tyrėjams pasakojo, kad kokaino gabenimai prasidėjo maždaug 2011 m. pavasarį, kai sužinojo, kad reikia transporto iš Olandijos į Jungtinę Karalystę.

„Vienas iš gaujos narių pasakė, kad gero daikto Olandijoje yra kiek reikia ir laikas darbuotis, – per apklausą dėstė A. Perminas. – Ar kas nors dalyvavo tame pokalbyje, tiksliai neatsimenu. Maždaug po dviejų savaičių, 2011-ųjų birželio pabaigoje, Olandijoje, Amsterdame susitikau su A. Ringaila. Prieš tą susitikimą su A. Ringaila lankiausi Pietų Prancūzijoje, Nicoje. Su A. Ringaila susitikome viešbutyje Amsterdamo centre, šalia centrinės stoties. Su juo mes kontaktavome elektroniniu paštu, kas kelias dienas. Po to prie mūsų prisijungė Vilmantas Veršulis su kitu žmogumi. A. Ringaila prieš tai buvo sutaręs su V. Veršuliu ir pabandymui buvo sutarta paimti 3 kg kokaino…”.

Nesinaudoja valstybės apsauga?

Jau kurį laiką Vilniuje netyla kalbos apie prabangų gyvenimą mėgstančio A. Permino ir grupės „Naujosios pupytės” atlikėjos Skaistės Steikūnaitės itin artimus ryšius. Nors kalbėta, kad esą anksčiau pora draugiškai bendravo, tačiau esą praėjus kuriam laikui pasuko skirtingais keliais. Visgi, kalbama, kad pora po kiek laiko esą vėl yra kartu. Tiesa, pati atlikėja apie santykius su žiniasklaida visiškai nekalba.

Pastaruoju metu Agurkinių gaujos teismo procesai Klaipėdoje įstrigo dėl nesibaigiančių kaltinamųjų, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, ligų ir jas patvirtinančių dokumentų pateikimo. Pernai Šūdmaišiu vadinamas vyras ne kartą praleido teismo posėdžius, o galiausiai teisėjams pateikė dokumentus, kur pažymėta, jog jam taikomas chemoterapinis gydymas Vokietijoje.

Manoma, kad kauniečių Agurkinių bylos baigtis įvyks jau ateinančių metų pradžioje.

Nors kalbų ir versijų sklando pačių įvairiausių, tačiau net žurnalistui susisiekus su Šūdmaišio interesus atstovaujančiais advokatais teko išgirsti, kad šiuo metu saugomas itin svarbus Agurkinių bylos liudytojas, nuo bet kokių komentarų žiniasklaidai, kategoriškai susilaiko.

Apie minėtą situaciją, istorijas su A. Perminu, vadinamu Šūdmaišiu, buvo informuoti ir Kriminalinės policijos biuro darbuotojai. Savo nuomonę šio straipsnio autoriui pateikė LKPB Komunikacijos skyrius.

„Lietuvos Kriminalinės policijos biuras yra centrinė šalies kriminalinės policijos įstaiga, kurios vieni pagrindinių uždavinių yra kova su pavojingiausiais nusikalstamumo reiškiniais, tokiais kaip organizuotas nusikalstamumas, terorizmas ir kiti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, vykdomi tarpregioniniu ar tarptautiniu mastu. Atsakydami į Jūsų užduodamus klausimus, galime konstatuoti, kad teisingumo vykdymas yra išimtinė teismo kompetencija. Teisėjai vykdydami teisingumą klauso tik įstatymo.

Įstatymo nustatyta tvarka saugomo asmens statusas nesuteikia saugomajam jokių privilegijų, t. y. įstatyminė apsauga nuo nusikalstamo poveikio negali būti pripažįstama lengvinančia aplinkybe, saugomas asmuo negali būti dėl jam suteikto saugomojo statuso atleidžiamas nuo atsakomybės padarius nusikalstamą veiką.

Jeigu asmuo nebuvo patrauktas atsakomybėn ikiteisminio tyrimo metu ar teisminio nagrinėjimo metu, tai galėtų reikšti, kad nebuvo surinkta tam tikro asmens nusikalstamos veikos įrodymų. Jeigu saugomas asmuo būtų teisiamasis, saugomo asmens statusas neįtakotų bausmės dydžio, o pripažinus saugomą asmenį kaltu turėtų būti atskirai sprendžiamas klausimas dėl apsaugos tęstinumo”, – raštu atsakė LKPB Komunikacijos skyriaus darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)