Taip penktadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, itin didelės apimties (100 tomų) baudžiamąją bylą perdavęs Klaipėdos apygardos teismui. Šio teismo teisėjai jau turi patirties nagrinėjant sudėtingas bylas – anksčiau jie yra nuteisę Sigito Gaidjurgio bei Henriko Daktaro grupuočių narius.

„Agurkiniams“, įtariama, vadovavo Saulius Velečka, jis į pareigūnų akiratį pateko dar 2007-aisiais. Šią savaitę jam dar trims mėnesiams buvo pratęstas suėmimas.

Perduoti bylą uostamiesčio teisėjams nutarta dėl to, kad Vilniaus apygardos teisme, kuris turėjo nagrinėti „Agurkinių“ baudžiamąją bylą, nebeliko teisėjų – dauguma jų yra atlikę ikiteisminio tyrimo veiksmus, todėl pagal įstatymą negali būti paskirti į teismo, nagrinėsiančio bylą, sudėtį.

Be to, didžioji dauguma liudytojų gyvena ne Vilniaus apskrityje.

Baudžiamojoje byloje Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ir Generalinė prokuratūra įtarimus pateikė daugiau 14 asmenų, tarp jų – ir pagrindiniams ir svarbiausiems „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo organizatoriams ir nariams. Kitų gaujos narių bylos nagrinėjamos atskirai.

Ikiteisminio tyrimo metu atliktų kratų metu pas įtariamuosius aptiktas ir paimtas didelis kiekis kovinių šaunamųjų ginklų, tarp jų snaiperiniai šautuvai ir automatiniai ginklai. Dauguma šaunamųjų ginklų yra su duslintuvais, kas byloja apie jų galimą panaudojimą samdomų nužudymų vykdymui.

Policijos departamentas yra pranešęs, kad tyrimo metu viename iš Kauno miesto nuosavų namų aptiktas didelis kiekis, didelės galios karinės paskirties sprogmenų, rasti ir labai dideli kiekiai narkotinių bei psichotropinių medžiagų. Nustatytas ir likviduotas narkotikų gabenimo maršrutas, kuris driekėsi nuo P. Amerikos-Ispanijos-Olandijos-Lietuvos iki Rusijos.

Pasak pareigūnų, „Agurkiniai“   viena pavojingiausių nusikalstamų grupuočių šalyje.

Ikiteisminis tyrimas dėl „Agurkinių" nusikalstamo susivienijimo veiklos buvo pradėtas 2011 metų gegužės mėnesį.

Tyrimo metu buvo išaiškintas ir 2011 m. buvo Kaune įvykdytas nužudymas – samdomas žudikas prie mokyklos nušovė į prezidentus kandidatavusį verslininką Vidmantą Sadauską. Tiesa, jis nesivaržė rinkimuose, ir kovą baigė vos pradėjęs, nes nežteko palaikančiųjų parašų.

Tiriant „Agurkinių“ nusikalstamas veikas, nustatytas samdomas žudikas, kuris sulaikytas Ukrainoje, vėliau jis perduotas Lietuvai.