Vilniaus apygardos teismas pirmadienį toliau nagrinėjo 51 metų V. Žukovskio nužudymu kaltinamų 34 metų S. Nakučio ir jo 25 metų bendro Mariaus Kriūno baudžiamąją bylą. Baigus visų liudytojų apklausą, prieš teismą stoję vyrai davė parodymus, o po jų paaiškėjo, kad S. Nakučio advokatui pavyko gauti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotos grumtynės praėjusių metų lapkritį Vilniaus autobusų stotelėje „Pušynas“ Kalvarijų gatvėje.

Tiesa, ar vaizdo įrašas yra informatyvus ir bus naudingas bylai, teisėjų kolegija žada paskelbti trečiadienį, kai vaizdo medžiagą peržiūrės. Įrašą pateikė viena prie Kalvarijų gatvės esantį bendrovė, fiksuojanti savo teritoriją.

Šį įrašą S. Nakučio advokatas gavo dar praėjusių metų gruodį, tačiau anksčiau jo nepateikė nei tyrėjams, nei teismui. „Tokia mano teisė“, – teisme aiškino advokatas, taip pat teismui pateikęs nepriklausomo eksperto konsultacines išvadas, kuriose esą patvirtinama versija, jog S. Nakutis gynėsi nuo V. Žukovskio, nors byloje nuodugnų tyrimą atlikę ekspertai tokią versiją paneigė.

Teigė, kad užkliuvo trispalvė ant striukės

Prieš teismą stojęs S. Nakutis pasakojo, kad praėjusių metų lapkričio 20-osios vakarą su M. Kriūnu po krepšinio varžybų važiavo autobusu į namus, kai esą prie jo priėjo nepažįstamasis vyriškis ir ėmė kabinėtis.

„Jis man sakė, kas čia per medalis su trispalve ant mano striukės kabo, bet aš jam pasakiau, kad ne jo reikalas, – teisme aiškino S. Nakutis. – Tada jis dar manęs klausė, gal aš čia patriotą vaidinu, ir nuėjo į autobuso priekį“.

S. Nakutis teigė nuėjęs iš paskos ir prašęs jį išleisti iš autobuso, bet vairuotojas nesustojo, todėl esą V. Žukovskis pasiūlė santykius išsiaiškinti išlipus.

„Jis mano patriotinius jausmus įžeidinėjo, bet kaip tiksliai sakė, negaliu pasakyti, nes neprisimenu“, – teigė kaltinamasis.

S. Nakutis sakė, kad išlipus iš autobuso „Pušyno“ stotelėje V. Žukovskis jam sudavė smūgį į krūtinę, dėl to prasidėjo grumtynės, kurios persikėlė į kitą Kalvarijų gatvės pusę.

Pasak kaltinamojo, grumtynės truko kelias minutes, o po to, kai esą V. Žukovskis jį sugriebė už plaukų ir nepaleido, iš kojos keliu sudavė smūgį į veidą, jis pajuto, kad „muštynės eina ne mano naudai“.

„Buvau pridusęs ir pavargęs, norėjau, kad jis pajustų skausmą ir mane paleistų – viskas įvyko instinktyviai“, – S. Nakutis sakė, kad grumtynių metu išsitraukė peilį ir juo du kartus dūrė V. Žukovskiui.

Tik po antrojo dūrio V. Žukovskis esą nusiramino.

„Jis pažiūrėjo į mane, perėjo į kitą gatvės pusę ir atsisėdo stotelėje“, – prisiminė kaltinamasis, iš karto po grumtynių patraukęs link namų. Tiesa, kaip prisipažino teisme, prekybos centre dar ketino nusipirkti alaus, bet vos už keliasdešimt metrų nuo grumtynių vietos buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Peilį jis išmetė esą iš baimės.

Draugas teigia tik stovėjęs ir žiūrėjęs

Ikiteisminio tyrimo metu S. Nakutis buvo parašęs nuoširdų prisipažinimą. „Norėjau viską pamiršti, nenorėjau kalbėti blogai apie žmogų, nes jis žuvo“, – teisme aiškino baikeris.

Nuoširdžiame prisipažinime S. Nakutis rašė, kad dėl girtumo negali prisiminti konflikto priežasties. Policija nustatė, kad S. Nakučio kraujuje buvo 2,15, M. Kriūno - 1,62, o V. Žukovskio - 1,93 promilės alkoholio.

Tuo tarpu S. Nakučio draugas M. Kriūnas teisme pareiškė, jog tik policijos komisariate sužinojo, kad nepažįstamasis vyras buvo nudurtas. „Kad jis negyvas, dar stotelėje pasakė medikai“, – teigė M. Kriūnas.

Jis pasakojo, kad autobuse nepažįstamasis esą be jokios priežasties griebė S. Nakučiui už striukės. „Tada jis kažką pasakė ir nuėjo, bet paskui tarp jų abiejų įvyko apsižodžiavimas“, – kalbėjo kaltinamasis.

M. Kriūnas teigė, kad išlipus iš autobuso tarp jo draugo ir nepažįstamojo kilo grumtynės. „Aš tik stovėjau ir laukiau, kol jos pasibaigs“, – teigė vyras.

Kaltinamasis neigė savo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus ir aiškino, kad dalį aplinkybių tiesiog sukūrė. „Po kiek laiko supratau, kad prikalbėjau... Man reikėjo laiko susivokti, kas įvyko, nes man grasino, kad dešimčiai metų uždarys“, – teisme kalbėjo M. Kriūnas.

Tyrimo metu jis nurodė, kad V. Žukovskį išstūmė iš autobuso, o stotelėje taip pat sudavė kelis smūgius.

Kaltinamuosius skandina Baltarusijos piliečių liudijimas

Tuo tarpu kiek kitaip aplinkybes teisme nupasakojo dvi Baltarusijos pilietės, kurios tą vakarą važiuodamos pro šalį matė, kaip buvo užpultas advokatas. „Kai vairuotojas sustabdė autobusą, o tie vyrai prievarta išsitempė nukentėjusįjį ir ėmė mušti, vairuotojas dar kurį laiką grumtynes stebėjo, o paskui uždarė duris ir nuvažiavo“, – teisme yra sakiusia pareigūnams įtariamuosius susekti padėjusi mergina.

Natalija J. ir jos draugė Jevgenija Z. yra tos dvi merginos, kurios atsitiktinai pastebėjo, kaip du vyrai muša advokatą ir norėdami jam padėti ne tik iškvietė policijos pareigūnus, bet ir bandė juos sutramdyti. Jeigu ne laikinai Lietuvoje gyvenančios baltarusės, greičiausiai pareigūnams net nebūtų pavykę išaiškinti teisininko mirties aplinkybių.

„Mes norėjome padėti tam nepažįstamam žmogui, nes iš karto supratome, kad jis yra užpultas“, – teisme sakė Natalija J.

Ji pasakojo, kad praėjusių metų lapkričio 20-osios vakarą važiuodama su drauge automobiliu Kalvarijų gatvėje pamatė, kaip stotelėje „Pušynas“ iš maršrutinio autobuso du vyrai bando ištempti juodu lietpalčiu vilkintį vyrą.

„Vienas tempė jį iš priekio taip stipriai, kad net lietpaltį nutraukė, o kitas jį stūmė iš nugaros“, – teisme prisiminė mergina.

Pasak jos, grumtynes matė autobuso vairuotojas, tačiau jis buvo pasyvus – tik stebėjo. O kai keleivį išsitempę vyrai stotelėje ėmė jį daužyti, vairuotojas uždarė duris ir nuvažiavo.

„Mes sustabdėme automobilį, draugė ėmė šaukti, kad jie paleistų tą žmogų, bet jie nereagavo, – sakė Natalija J. – Tada mes ėmėme signalizuoti, bet ir vėl šie nereagavo. Supratome, kad kuo skubiau privalome kviesti pagalbą, bet su savimi neturėjome mobiliųjų telefonų, todėl važiavome iki pirmos parduotuvės“.

Čia Natalijos J. draugė taksisto paprašė iškviesti policiją.

Pasak merginos, mušamas vyras rankomis stengėsi prisidengti veidą, tačiau greičiausiai tai mažai pagelbėjo, nes vienas jį spardžiusių vyrų buvo su sunkiais juodais kariniais batais.

„Iš pradžių jie vyrą mušė stotelėje, vienas – iš priekio, o kitas – iš nugaros, o paskui grumtynės persikėlė ant važiuojamosios kelio dalies – vienas vyrų nukentėjusįjį taip sviedė, kad šis net nuskriejo, – sakė Natalija J. – Jis net nespėjo atsistoti, nes jie vėl ėmė spardyti ir mušti“.

Aptiko daugiau kaip 16 sužalojimų

Liudytoja sakė, kad per taksistą iškvietusios policiją jos grįžo atgal į stotelę, tačiau užpuolikų jau nesimatė.

„Tik tas vyras ėjo keliu, dar mano draugė paklausė, ar ko reikia jam, o jis atsakė, kad reikalingas gydytojas“, – sakė mergina.

Ji neslėpė, kad vos tik pamačiusi, kai nepažįstamieji keleivį bando ištempti iš autobuso, suprato, jog vyksta kažkas negerai.

„Supratau, kad tai užpuolimas, nes jį išstumti bandantys vyrai buvo rokeriai ar pankai, o tas vyras buvo inteligentiškas“, – pareigūnams pareiškė baltarusė.

Ekspertai yra nustatę, kad V. Žukovskiui buvo suduota ne mažiau 12 smūgių rankomis ir kojomis, tačiau vyras mirė nuo gautų durtinių žaizdų krūtinėje. Advokatui buvo durta keturis kartus į galvą, plaštaką ir krūtinę.

Advokato našlė kaltinamiesiems yra pareiškusi daugiau milijono litų ieškinį.