Teismas skelbia, kad nuosprendį išklausė keturis kartus teistas R. P. (gim. 1988 m.), du kartus teistas R. K. (gim. 1980 m.) ir kartą teistas D. S. (gim. 1991 m.).

Šiaulių apylinkės teismas nustatė, kad 2009 m. gruodžio 6 d. R. P., R. K., D. S. ir asmuo, kurio atžvilgiu išskirta byla, organizuotoje grupėje pasikėsino pagrobti didelės vertės svetimą turtą ir sugadino svetimą turtą. Nustatyta, kad nusikaltimą organizavo R. K. ir D. S. Jie išsiaiškino, kur gyvena ir kokį turtą turi politikas, surado padėjėją, kurio atžvilgiu išskirta byla, ir vykdytoją R. P.

Vyrai keturiese automobilyje aptarė nusikaltimo planą. Organizatoriai vykdytojui R. P. nurodė per išdaužtą namo langą įsibrauti į A. Šedžiaus namus ir pagrobti seifą su 100 tūkst. Lt. Vyrai tikėjosi, kad namuose nėra šeimininko.

R. P. gruodžio 6 d. naktį akmeniu ir laužtuvu išdaužė gyvenamojo namo durų stiklą ir įsibrovė į šiauliečio namus, tačiau pinigų nepagrobė. Namuose buvęs politikas pradėjo šaukti, grasino šausiantis, todėl įsibrovėlis pabėgo.

Per ikiteisminį tyrimą R. P. pripažino kaltę, tačiau teismo proceso metu pakeitė parodymus. Kaltinamasis aiškino, nusprendęs apiplėšti namą todėl, kad pritrūko pinigų. Esą jis nežinojęs nei kur eina, nei kas ten gyvena.

Šiaulių apylinkės teismas atmetė minėtus kaltinamojo parodymus. Nusikaltimo organizatoriai R. K. ir D. S. pateikė kitą nusikaltimo versiją – esą po naktiniame klube buvusio konflikto norėję atkeršyti nukentėjusiajam – išdaužyti langus, o R. P. suradę kaip vykdytoją. Nusikaltimas įvykdytas 2009 m. pabaigoje, byla teismą pasiekė 2010 m., tačiau užsienyje pasislėpus kaltinamajam R. P., bylos nagrinėjimas užsitęsė.

Nustatyta, kad didelės vertės turto vagystei įvykdyti buvo suburta 4 asmenų grupė, nusikaltimui buvo kruopščiai rengiamasi. Teismas kritiškai vertino kaltinamųjų teisme duotus prieštaringus parodymus. Kaltinamieji neprisipažino, kad veikė organizuotoje grupėje.

Šiaulių apylinkės teismas, išklausęs nukentėjusiojo parodymus, peržiūrėjęs telefoninių skambučių išklotines ir kitą bylos medžiagą, paskelbė nuosprendį. Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad R. P. ir R. K. nusikalto neišnykus teistumui. Lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Šiaulių apylinkės teismas, subendrinęs su ankstesne bausme, R. P. skyrė 4 m. laisvės atėmimą. R. K , subendrinus su ankstesne bausme, skirtas 6 m. laisvės atėmimas. Už kitą nusikaltimą kalinčiam D. S., subendrinus bausmes, skirtas 9 m. laisvės atėmimas.

Nuteistiesiems solidariai teks atlyginti žalą už turto sugadinimą, o R. P. padengti ir ekstradicijos išlaidas – 2 215,01 Eur.

Nuosprendis per 20 d. nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui, skundą paduodant Šiaulių apylinkės teismui.