Prokuroras kaltinamosioms pasiūlė skirti 20 metų laisvės atėmimo bausmę, toks siūlymas teismo salėje sukėlė nepasitenkinimo bangą. Nužudytosios tėvai reikalauja žudikes nuteisti griežčiausia bausme - kalėjimu iki gyvos galvos.

Kaltinamųjų advokatai teismo paprašė jiems skirti laiko ginamosioms kalboms parengti. Žudikių gynėjai turėtų pasisakyti kovo 26-ąją vyksiančiame teismo posėdyje.

Prokuroras: 20 metų - tai visas jų gyvenimas

Pirmasis teismo posėdyje baigiamąją kalba sakė bylą narpliojęs prokuroras Egidijus Timonis. Jo teigimu, nėra nieko baisiau nei laidoti savo vaiką. Prokuroras pabrėžė, kad tai išskirtinė byla, kuria turėtų domėtis sociologai, psichologai, pedagogai.

E. Timonis tvirtino, kad nagrinėjat bylą sunkiausia buvo atsiriboti nuo emocijų ir žiniasklaidos spaudimo. Nepaisant to, prokuroras savo kalboje išsakė pozicija, kuri pribloškė nužudytosios artimuosius.

Prokuroro manymu, Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivės nužudymą reikėtų traktuoti kaip itin žiaurų. Jo žodžiais tariant, kūno supjaustymas įeina į žiauraus nužudymo sąvoką ir esą tai nėra palaikų išniekinimas.

Pasak E. Timonio, neaiškūs ir žmogžudystės motyvai - menamos apkalbos, pavydas dėl vaikino. Dėl menkaverčių motyvų, prokuroro teigimu, žiaurus nužudymas galėtų būti traktuojamas kaip spontaniškas.

V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei gresia nelaisvės atėmimo bausmė nuo aštuonerių iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos. „Galbūt atrodo, kad bausmė iki gyvos galvos būtų pati tinkamiausia, tačiau reikia atkreipti dėmesį į Baudžiamąjį kodeksą ir jame numatytas sąlygas", - kalbėjo E. Timonis.

Prokuroras pažymėjo, kad kaltinamųjų asmenybės ir požiūris į aplinkinį pasaulį yra palankus punktas.

E. Timonis tvirtino, kad kaltinamosioms turėtų būti skirta griežtesnė bausmė nei teismų praktikoje įprastas vidurkis, o griežčiausia bausmė neatitinka įstatymų reikalavimų. Po šio pareiškimo teismo salėje pasigirdo šurmulys.

Prokuroras prisiminė, kad Lietuvoje yra buvę panašaus pobūdžio nusikaltimų, kai supjaustomas kūnas arba nupjaunama galva, o kaltinamiesiems skiriamos bausmės siekia 16-20 metų. Atsižvelgdamas į tai, E. Timonis pasiūlė V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei skirti po 20 metų nelaisvės.

„20 metų, tai tiek pat, kiek jos jau nugyveno, tai visas jų gyvenimas", - po teismo posėdžio žurnalistams sakė E. Timonis.

Po teismo posėdžio koridoriuje susirinkę nužudytosios artimieji sakė, kad „jis (prokuroras E. Timonis, - aut. past.) pats nesuvoks tokio nusikaltimo, kol jo vaiko kas nors nesuės". Viena moteris sakė prakeikianti prokurorą.

Nužudytosios mama: gyvenimo nebeturime nei mes, nei jūs

Pasisakius prokurorui baigiamąją kalbą leista tarti nužudytosios Nedos mamai Daliai Račkauskienei. Trumpai ir emocingai kalbėjusi moteris kreipėsi į žudikes ir sakė besitikinti, kad jas nubaus gyvenimas. „Atėmėte gyvenimą ne tik iš Nedos, atėmėte gyvenimą ir iš savęs. Nebevaikščiosit į diskotekas, klubus, neturėsite savo gyvenimo, nesusirasite vaikinų", - žiūrėdama į žudikes kalbėjo nukentėjusioji.

„Mūsų dukra niekuo nenusikalto, bet buvo nuteista mirties bausme, o mes nuteisti iki gyvos galvos, - su ašaromis akyse kalbėjo D. Račkauskienė. - Mums sugriovė visą ateitį, sušlubavo sveikata. Nebeturime vaikų, neturėsime anūkų, neturėsime kas mumis pasirūpins senatvėje."

Nužudytosios mama sakė niekada nebijojusi atvirų teismo posėdžių, nes apie velionę jos dukrą niekas negali pasakyti nieko blogo.

„Jei ir būtų pasitvirtinę tai, kad Neda apkalbinėjo V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę, apkalbos nėra pagrindas žudyti", - svarstė nukentėjusioji.

D. Račkauskienė sakė, kad žudikėms nori griežčiausios bausmės - kalėjimo iki gyvos galvos. „Jos net nesigaili dėl to, ką padarė. Gailisi nebent dėl to, kad įkliuvo. V. Lietuvninkaitė duodama parodymus sakė, kad nesitikėjo, jog jos įklius", - baigiamojoje kalboje sakė nužudytosios mama.

Nukentėjusioji piktinosi dėl to, kad kaltinamosios nuolat keičia parodymus, neprisimena kaip įvykdė nusikaltimą. „Keista, kad neprisimena tokio nusikaltimo, lyg tai darytų kasdien", - dėstė moteris.

„Mes net negalėjome palaidoti savo dukros, jos kaulai kur nors tebesimėto ir dabar. O žudikės kaltina policiją, kad blogai ieškojo", - kalbėjo nukentėjusioji.

D. Račkauskienės teigimu, net pagyvenę recidyvistai taip nepasielgtų, kaip pasielgė kaltinamosios. „Jos negali būti laisvėje, nes yra pavojingos žmonėms. Jos niekada nepasikeis, nes yra sociopatės", - bausmės iki gyvos galvos reikalavo nukentėjusioji.

Nužudytosios mama prisiminė, kad kaltinamųjų artimieji, prasidėjus teismų maratonui, norėdami palengvinti kaltę, ėmė siūlyti pinigų. „Bet anksčiau nė vienas nepaklausė, ar turime už ką palaidoti dukrą, neatsiprašė už savo dukrų poelgius. Čia ne vištos vagystė, už kurią galima atsilyginti atidavus dvigubai, mums niekas negrąžins dukros", - kalbėjo D. Račkauskienė.

Advokatė: pasekmės neatitaisomos

Nukentėjusiųjų tėvų advokatė Eugenija Povilaitienė buvo pasiruošusi bene valandą trukusią baigiamąją kalbą, kurioje paneigė teiginius apie spontanišką žmogžudystę ir palaikų išniekinimą, siekiant juos paslėpti.

„Toks nusikaltimas yra žiaurus, pasekmės neatitaisomos, nukentėjusiesiems sugriovė gyvenimą, - dėstė E. Povilaitienė. - Apie teismo proceso eigą daug rašė žiniasklaida, žmonės kalbėjo ir bandė spėlioti, kodėl įvyko toks žiaurus nusikaltimas. Teisės mokslas plačiai analizuoja tokias bylas, tačiau niekas nekalba apie nukentėjusiųjų interesus."

Nukentėjusiųjų advokatė pažymėjo, kad vienturtės dukros netekę tėvai, kartu neteko ir teisybės. „Būtina nuraminti teisingumo troškulį ir leisti velionei ilsėtis ramybėje. Tėvai turi teisę žinoti, kaip mirė jų dukra, kur yra jos palaikai", - aiškino E. Povilaitienė.

Advokatė teigė, kad prokuroras veikiausiai pasiklydo tarp gausybės nusikaltimo aplinkybių, todėl siūlo tokią bausmę. E. Povilaitienė sakė, kad pažeistų teismų etiką reikalaudama griežčiausios bausmės, tačiau tvirtino palaikanti nukentėjusiųjų tėvų prašymą V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę įkalinti iki gyvos galvos.

Nužudė įviliojusios į butą

17-metė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė Neda R. buvo nužudyta 2011 metų liepos 14-ąją.

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas V. Vaitiekaitytės močiutės bute. Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvninkaitė Nedą R. daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite dviračiais išvežė ir išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.

Pareigūnai rado tik dalį kūno dalių, kurios buvo išmėtytos laukymėje netoli nužudytosios namų. Dalis kūno buvo rasta ir žudikės šaldytuve.

Nukentėjusiųjų tėvų advokatė teigia, kad toks brutalus, nežmoniškas elgesys yra ne kas kita, kaip palaikų išniekinimas. Be to, nusikaltimas buvo padarytas be aiškaus motyvo, todėl pasiūlyta merginas teisti ne tik už žiaurų nepilnametės nužudymą, bet ir už nužudymą iš chuliganiškų paskatų ir palaikų išniekinimą.

V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei buvo paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Ekspertai konstatavo, kad abi įtariamosios yra pakaltinamos, suvokė savo veiksmus ir gali atsakyti už juos.