„Nekaltas!“ – taip sulaukęs kaltinimų dėl mažamečio vaiko seksualinio prievartavimo ir jo išnaudojimo pornografijai pareiškė jau net 14 kartų teistas vilnietis Jurijus Chabenskis.

Vienas jo teistumas taip pat yra susijęs su seksualiniais nusikaltimais.

Nors ir vaizduoja nekaltą avinėlį, tačiau, atrodo, J. Chabenskis supranta, kad jam inkriminuojami nusikaltimai garbės nedaro – dar ikiteisminio tyrimo metu į teismą atvežtas vyras atsisakė eiti į posėdžių salę, kurioje ikiteisminio tyrimo teisėjas apklausinėjo nukentėjusįjį berniuką. Apklausos rezultatų vyras laukė specialiame sulaikytiesiems skirtame kambaryje.

Nors dėl savo teistumų J. Chabenskis iki šiol nebuvo pakliuvęs į žiniasklaidos akiratį, ketvirtadienį į Vilniaus apygardos teismą atvežtas kaltinamasis jau nujautė, kad paklius į spaudps akiratį – konvojaus pareigūnų į salę vedamas vyras ant galvos buvo užsimaukšlinęs džemperio gobtuvą bei užsidėjęs veidą slepiančią kepurėlę nuo saulės.

J. Chabenskiui iškeltą baudžiamąją bylą atvertusi teisėja Sigita Bieliauskienė jos taip ir negalėjo pradėti nagrinėti – į posėdį neatvyko nukentėjusiojo berniuko įstatyminė atstovė. Apie tai ji dar iš anksto pranešė teismui – nors nuo įvykio, kai berniukas buvo seksualiai išnaudojamas, praėjo metai, tačiau vaikas dar iki šiol neatsigavo ir išgyvena didžiulį stresą.

Būtent dėl vaikui sukelto streso Vilniaus apygardos prokuratūra nutarė J. Chabenskiui pateikti ir papildomus kaltinimus – jis taip pat kaltinamas nesunkiai sutrikdęs mažamečio vaiko sveikatą. Nors jis ir sveiksta, tačiau patirtos prievartos padarinius dar gali jausti ir visą likusį gyvenimą.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų vasarą J. Chabenskis gatvėje užkalbino berniuką – pas savo motiną į darbą važiavęs vaikas užsuko į mobiliųjų telefonų parduotuvę pasižiūrėti smulkaus priedo aparatui. Imlus berniukas iš karto sudomino vyrą – jis šiam pasiūlė papildomai užsidirbti: esą reikia nuplauti automobilį, išnešti šiukšles. Už tai buvo pažadėtas 50 Lt atlygis.

Vaikas sutiko su nepažįstamo geradario pasiūlymu, tačiau greitai pasigailėjo – juk tėvai ne kartą buvo įspėję, kad reikia vengti nepažįstamų žmonių.

Į Antakalnio mikrorajoną nusivežęs berniuką J. Chabenskis, įtariama, jį seksualiai išnaudojo – miškelyje ne tik pats išsirengė, bet ir jį privertė nusirengti bei išdarinėti tokius dalykus, kokių net suaugusieji nedaro. Maža to, kaip teigė vaikas, vyras iš jo atėmė mobilųjį telefoną ir visa tai, ką jis buvo priverstas daryti, fotografavo.

Galop vaiką paleidęs vyras prigrasino, kad niekam nesiskųstų, tačiau berniukas negalėjo tylėti – iš karto apie patirtą prievartą papasakojo tėvams.

Ikiteisminį tyrimą pradėję policijos pareigūnai J. Chabenskį surado maždaug po savaitės – iš vaiko pavogtą telefoną jis jau buvo pardavęs lombarde, tačiau jo darbuotojai puikiai prisiminė jiems aparatą atnešusį vyrą ir jį atpažino iš policijos pareigūnų pateiktų nuotraukų albumo.

Nuodugniai berniuko telefoną patikrinę pareigūnai nerado jokių nuotraukų – kad vaiką fotografavo bei seksualiai prievartavo, neigė ir J. Chabenskis. Tiesa, jis pripažino, kad su berniuku bendravo bei iš jo atėmė mobiliojo ryšio telefoną. Vis dėlto tokie jo parodymai pareigūnams kelia abejonių – berniukas viską nuosekliai papasakojo, ekspertai nenustatė, kad jis būtų linkęs meluoti.

Jeigu teisme bus įrodyta J. Chabenskio kaltė, jam grės laisvės atėmimo iki 13 metų bausmė.