Vytauto Motiekaičio sodyba – viena atokiausių Ginkūnų seniūnijoje. Iki pagrindinio kelio 2 kilometrai, dar aštuoni – iki Ginkūnų. 80-metį gegužę švęsiantis senolis sako, kad taip žiema siautė prieš keliolika metų, bet tada buvo jaunesnis, o ir koja sveika. Prieš keturis mėnesius vyras ją susilaužė ir vaikšto su ramentais.

Anot jo, tektų gyventi ir be duonos ir be medicininės pagalbos jei į sodybą retkarčiais neužsuktų ūkininkų traktorius.

„Kada jau reikia, paprašau, atvažiuoja iš Ginkūnų ir nuvalo“. – sako Uosupio kaimo gyventojas V. Motiekaitis.

Ginkūnų seniūnė sako, kad tokių sodybų seniūnijoje kelios dešimtys. Dažniausiai jose gyvena senyvo amžiaus žmonės, kurie gali būti atskirti nuo pasaulio.

Šiemet Ginkūnams skirta dvigubai mažiau lėšų keliams valyti, o atšiauri žiema tuos pinigus dar labiau tirpdo. Už dalį paslaugų ūkininkams seniūnija sumoka, tačiau nemažai darbų daroma nemokamai.

„Visko nuvalyti nepajėgtumėm, o jei ūkininkams dar reikėtų pilnai mokėti už kiekvieną jų nuvalyta kilometrą, mes nebūtumėm pajėgūs atsiskaityti. Tada būtų kastuvas ir fizinė jėga, nes neturime lėšų“, – teigia Ginkūnų seniūnė Vilija Kvasienė.

Pasak žemės ūkio bendrovės atstovų, jų traktorius vos spėja valyti sniegą. Vien šią dieną tiek iškvietimų, kad dirbama be perstojo nuo ankstyvo ryto. Per diena nuvaloma apie keliasdešimt kilometrų kelių, dirbama net savaitgaliais.

„Pažįstam visus tuos gyventojus vienkiemiuose ir pabendraujam, ir jie atvyksta kartais pas mus. Mes turim tokį bendrą ryšį ir negalim nepadėti. O kas padės, jeigu mes atsisakysime, turėdami tokia techniką?“ – kalba žemės ūkio bendrovės „Ginkūnų agrofirma“ vyriausiasis zootechnikas Aleksandras Ivoškevičius.

Anot sinoptikų, tai sniegingiausia žiema per 15 metų. Pirmadienį, išskyrus Šiaurės ir Vakarų Lietuvą, snigo visur. Antradienį orai turėtų rimti, tačiau jau trečiadienį sniegas numatomas vakarinėje šalies dalyje.