„Išaugome mėgėjiškus marškinius – tampame profesionalais“, – sakė į parodą UAB „Algirdiškiai“ (Panevėžio r.) iš įvairių šalies rajonų atvykę augintojai.

Tik mėsiniai galvijai

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija pirmą kartą surengė specializuotą parodą, į kurią iš įvairių šalies rajonų buvo suvežta apie 60 geriausių mėsinių veislių galvijų.

Pasak asociacijos prezidento Alberto Šiurnos, paroda-konferencija buvo skirta profesionalams. Į renginį buvo pakviesta augintojų ir mokslininkų iš Latvijos, Estijos, Vokietijos, Kazachijos, taip pat – Lietuvos ir Lenkijos perdirbėjų.

„Tikimės suteikti postūmį mėsinei galvijininkystei kaip verslo šakai. Tam jau esame pribrendę ir pasirengę“, – sakė vienas pirmųjų šalyje mėsinių galvijų augintojų A.Šiurna.

Didelis pasirinkimas

Pirmieji grynaveisliai mėsiniai galvijai iš užsienio į mūsų šalį buvo įvežti 1995 metais. Dabar šalyje grynaveislių galvijų ir pirmos kartos mišrūnų yra apie 57 tūkstančiai, o veislinių bandų savininkai gali pasiūlyti gerų gyvulių ir vietos augintojams, ir kitų šalių ūkininkams.

Populiariausios Lietuvoje limuzinų, Šarolė, aubrakų, simentalų, herefordų veislės. Šalies augintojai taip pat laiko ir angusus, belgų mėlynuosius, šorthornus, galovėjus, hailendus.

Apmaudavo dėl mažų kainų

Specializuotoje parodoje buvo pristatyti bene visų šalyje auginamų veislių mėsiniai galvijai – įspūdingo dydžio ir stoto, margi ir vienspalviai, gauruoti, ilgaplaukiai ir lygiakailiai.

Panevėžio rajono ūkininkas Arūnas Čimolonskas eksponavo Šarole veislės galvijus, jų turi beveik 300. Jis pasidžiaugė, kad gyvuliai gerai auga, tačiau apmaudavo dėl mažų supirkimo kainų. Kol kas nedaug ir norinčiųjų įsigyti šių galvijų veislei.

„Gaila, kad mėsiniai galvijai rinkoje dar neįvertinti. Tačiau ateityje požiūris turėtų keistis. Stengiamės mažinti savikainą, ūkyje pasigaminame pašarų. Tiek investavus, nėra kur trauktis“, – sakė ūkininkas.

Skirtingo būdo

Visų dėmesį parodoje atkreipė įspūdingais ragais mojavęs ilgaplaukis hailendų veislės bulius. „Hailendai – labai jaukūs, meilūs, prie žmonių prisirišantys gyvuliai. Jų mėsoje nėra cholesterolio, todėl ji labai vertinga, užsienyje brangiai kainuoja“, – savo gyvulius gyrė Rimantas Rimkus iš Šilalės.

Įdomu tai, kad, be hailendų, ūkininkas laiko ir aubrakų, šorthornų bei simentalų veislės galvijų. Anot ūkininko, visi jie – skirtingų charakterių.

Aubrakais džiaugėsi broliai Stanislovas ir Raimundas Pratašiai iš Tauragės rajono, prieš dešimt metų pirmieji šių veislės galvijų atsivežę į Lietuvą.

Buliukus parduoda kooperatyvui

„Patys geriausi galvijai – simentalai. Jie gerai prisitaikė mūsų šalyje. Šie galvijai ramūs, neagresyvūs. Rekomenduočiau visiems smulkiesiems ūkininkams geriau be vargo auginti šios veislės mėsinius galvijus nei piendaves karves“, – savo pasirinkimu džiaugėsi Molėtų rajono Radžiūnų agrofirmos direktorius Rolandas Marcinkevičius.

Molėtiškiai augina 160 simentalų veislės galvijų, ketina plėsti karvių bandą. Galvijus anksčiau parduodavo vietos perdirbėjams, veislei. Tačiau, pasak R.Marcinkevičiaus, tokia realizacija jie nebuvo patenkinti.

Pernai agrofirma paaugintus buliukus pardavė kooperatyvui „Lietuviška mėsa“, tą ketina daryti ir šiemet.

Kazachus domino perdirbimas

Kooperatyvo „Lietuviška mėsa“ veikla domino ir parodos svečius. Jo vadovas buvo pakvietęs juos į buliukų penėjimo stotį Baisogaloje. Latviai, estai tyrė galimybes parduoti kooperatyvui buliukus. Naudingas bendradarbiavimas buvo užmegztas su stambia lenkų mėsos perdirbimo įmone.

Kazachus domino perdirbimo įmonių technologijos. „Jūsų šalyje auginamos veislės netinka mūsų klimatui. Tačiau mes norime pasimokyti iš perdirbimo įmonių, kurios turi išvystytas, Europos Sąjungos standartus atitinkančias technologijas“, – sakė Kazachstano nacionalinio agrarinio universiteto profesorius Kuat Nurgazy.

Neišugdė jautienos vartotojo

Pasak galvijų augintojų kooperatyvo „Lietuviška mėsa“ valdybos pirmininko Vidmanto Jonikos, nors mėsinė galvijininkystė mūsų šalyje ne taip seniai skinasi kelią, šis renginys rodo, kad augintojai nuveikė nemažai.

„Augintojai tampa profesionalais. Tačiau bėda ta, kad neišugdytas kokybiškos jautienos vartotojas. To nesistengė daryti mūsų perdirbėjai. Iš kiek brangiau supirktų mėsinių galvijų pagaminti produktai dažnai iškeliauja į užsienį, o mūsų žmonės valgo prastą karvieną ir mano, kad tai – jautiena“, – apie trumparegišką perdirbėjų požiūrį kalbėjo V.Jonika.

Dabar apie 400 buliukų auginančio kooperatyvo vadovas tikisi, kad mėsinės galvijininkystės laukia gera ateitis.

Aukcione pardavė du limuzinus

Parodoje buvo surengtas pirmas šalyje mėsinių galvijų aukcionas. Augintojai buvo pasirengę parduoti dešimt įvairių veislių mėsinių galvijų. Tačiau nupirkti buvo tik du limuzinai.

Galvijų augintojai apgailestavo, kad pasiūlyta kaina buvo per menka. Tiek už aukcione parduotus gerus veislinius galvijus būtų sumokėjusios mėsos perdirbimo įmonės.