Pavėsinė - nusikaltimas?

B.Trimonis įsigijęs šį sklypą sužinojo, kad į jį pretendavo ir kaimynystėje gyvenantis girininkas.

"Sužinojau, kad prieš atkuriant nuosavybę šioje vietoje buvo girininko sklypas, kuriame jis augino bulves, ganė gyvulius, tačiau pakraščiuose žėlė dilgėlės. Beje, ankstesniais dešimtmečiais čia, prie ežero, vykdavo ir įvairūs jaunimo sąskrydžiai - ėmęsis daryti tvarką išvežiau kelis sunkvežimius butelių ir kitokių šiukšlių. Jokių specialių žemės ir miško naudojimo sąlygų šiam sklypui nebuvo taikoma, todėl įregistravau prieškariu stovėjusios pirties pamatus, atlikau detalųjį planą ir pradėjau statybas. Tiesa, toje sklypo dalyje, kur tikrai yra miško medžių, jokios veiklos nevykdau. Tačiau po kelerių metų aplinkosaugininkai savo parašus atšaukė ir apkaltino mane naikinant mišką. Prasidėjo teismai", - su nuoskauda prisiminė B.Trimonis.

Pasak verslininko, per tuos kelerius metus pjudymo jis neteko sveikatos, patyrė kelias operacijas ir šiuo metu jau yra neįgalusis.

"Nesuprantu, kokią žalą gamtai padariau ir kaip pažeidžiau viešąjį interesą? - stebėjosi rokiškėnas. - Nenukirtau nė vieno medžio. Priešingai - prisodinau jų dar daugiau. Negi visuomenei geriau, kad šioje vietoje želtų usnys ir augtų alksniai? Prie ežero, kur įrengtas lieptas, gali prieiti visi, kas tik nori. Kad būtų jaukiau, pastačiau pavėsinę, o ji traktuojama kaip nelegalus statinys. Pavėsinė juk net pamatų neturi."

Rokiškio rajono savivaldybės Architektūros ir paveldosaugos skyriaus vedėja Danguolė Dagienė patvirtino taip pat nesuprantanti, kokią žalą gamtai padarė B.Trimonis: "Ten niekada nebuvo miško, tik dilgėlių ir kiečių prižėlusi laukymė."

Miškas ar ne miškas?

Sartų regioninio parko direktorius Saulius Mažiulis patvirtino, kad dabar B.Trimonio sodyba yra vienas iš dviejų objektų, dėl kurių vyksta teisminiai ginčai.

"Šiuo metu regioniniame parke turime tik du objektus, dėl kurių vyksta ginčai, - LŽ sakė S.Mažiulis. - Tai kaimo turizmu besiverčiančių Dano Mediko ir Bernardo Trimonio sodybos. Jose, mūsų manymu, vyksta statybos neturint tam reikalingų leidimų."

Dėl pirmojo verslininko, kuris prieš kurį laiką susirgo ir mirė, galbūt padarytų pažeidimų teisminiai ginčai kol kas nevyksta, kol neišspręstas paveldėjimo klausimas.

Tačiau dėl B.Trimonio statinių Aplinkos ministerijos pavedimu Panevėžio apygardos prokuratūra prieš pusantrų metų paprašė Apygardos administracinio teismo panaikinti prieš 5 metus priimtus sprendimus, kuriais leista B.Trimoniui įsigytame žemės sklype pakeisti dalį miško ūkio paskirties žemės į namų valdos žemę. 2001 metų rugpjūčio 3 dienos apskrities viršininko įsakymu ir Rokiškio rajono savivaldybės valdybos 2001 metų birželio 29 dienos sprendimu buvo suformuoti du sklypai ir vieno jų paskirtis pakeista iš miškų ūkio į namų valdą.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros skyriaus prokuroro Remigijaus Senkaus, savivaldybė ir Panevėžio apskritis, galbūt pažeisdami teisės aktų reikalavimus, priėmė neteisėtus sprendimus dėl žemės sklypo padalijimo. B.Trimonio teigimu, ir šis prokuroras neatvyko savo akimis įsitikinti, jog šioje laukymėje miško niekada nebuvo ir nėra.

Privačių miškų valdos, pagal įstatymus, gali būti skaidomos į dalis tik tada, jei valda yra didesnė nei 5 hektarai. B.Trimonio atveju ji tesudarė 1,85 hektaro ir negalėjo būti skaidoma. Pasak prokuroro, atliekant detalųjį planą buvo pažeisti teisės aktai, nusikalstamai netausojamas miškas kaip vieningos ekologinės sistemos dalis, tarnaujantis visuomenei ir žmonių gerovei, kraštovaizdžio stabilumui.

Tačiau ar čia buvo miškas?

Monstras statomas teisėtai

Vos už kelių kilometrų, kitame Sartų ežero krante, vyksta iš tiesų didžiulės statybos. Tačiau čia aplinkosaugininkai jokių pažeidimų neįžvelgia, o, pasak S.Mažiulio, pastatai rekonstruojami gavus visus reikiamus leidimus.

Šioje vietoje garsaus verslininko, vieno didžiausių AB "Rokiškio sūris" akcininkų Antano Trumpos žmona Ledina Trumpienė ant medinės poilsinės pamatų stato naują pastatą, kuriame bus 15 numerių, iš jų 2 apartamentai, maitinimo salė, kavinė, konferencijų salė, pirčių ir baseino kompleksas. L.Trumpienė, kuri save yra pavadinusi ūkininke, taip vykdo kaimo turizmo plėtros projektą. Projekto vertė - 3,05 mln. litų. Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama - 1,29 mln. litų.

Taip už privačius ir ES pinigus, anot dokumentų, "užtikrinama ūkininkės Ledinos Trumpienės kaimo turizmo verslo plėtra, kuriamos patrauklios, užsienio ir vietos turistams poilsio paslaugos, kad būtų efektyviau išnaudojami turimi kultūriniai, istoriniai ir gamtiniai resursai ir taip prisidedama prie Lietuvos kaimo gyventojų ekonominio, kultūrinio gyvenimo kokybės gerinimo".

Šioje vietoje, kur tris dešimtmečius stovėjo medinė 1071 kvadratinio metro poilsinė, šiuo metu baigiamas statyti gerokai didesnis, nebūdingos šiam kraštui architektūros mūrinis monstras. Tačiau nei šis objektas, nei greta stovintis daugiau negu 35 metrų aukščio metalinis apžvalgos bokštas, aplinkosaugininkų manymu, nepažeidžia viešojo intereso, o tik gerina kultūrinę kaimo gyventojų gyvenimo kokybę.

Pagal vieno žurnalo atliktą analizę, L.Trumpienė turtingiausių Lietuvos moterų dvidešimtuke užima 18 vietą.