Jo teigimu, ugniagesiai jau dirba pastato viduje, tramdydami ugnį antrajame cecho aukšte. Tačiau neatmetama galimybė, kad gesinti gaisrą teks iki pat ryto. Kokią pastato dalį nuniokojo ugnis, kol kas nepatikslinta. Visas cecho plotas - 17 tūkst. kv.m. Pastato teritorija apšviesta.

Gaisro priežastis nustatinėjama. Spėjama, kad užsidegė poliesterolis, į kurį pakuojami kineskopai.

Koordinuoti gaisro gesinimo darbų Panevėžio "Ekrano" įmonės kineskopų surinkimo ceche ketvirtadienio pavakare išvyko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas pulkininkas Edmundas Uldukis ir grupė šio departamento pareigūnų.

Patikslintais, 18.30 val. duomenimis, gaisro metu dūmais apsinuodijo ne du, bet vienas žmogus. Tai viena moteris, evakuota iš pastato kartu su dar devyniolika jame buvusių žmonių. Nukentėjusioji nugabenta į Panevėžio ligoninę.

Gaisro dūmus vėjas neša tolyn nuo miesto, Pajuostės gyvenvietės kryptimi. Kaip Eltą informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, aplinkosaugos specialistai, atlikę tyrimus, nustatė, kad dūmų koncentracija ore neviršija leistinų normų. Gyventojams evakuotis nereikia, tačiau patariama užsidaryti namų langus ir kuo mažiau būti lauke.

Gaisro gesinti pasitelktos visos Panevėžio apskrities ugniagesių tarnybos, iškviesti Šiaulių ugniagesiai. Taip pat dirba visa gamyklos priešgaisrinė apsauga ir dalis darbuotojų.

Patikslintais duomenimis, gaisro metu išdegė apie 5-6 tūkst. kv. metrų stogo dangos. Neišvengiamai nuniokota ir dalis antrojo aukšto su jame sumontuota brangia įranga - čia buvo rengiamasi gaminti visiškai plokščius naujo modelio kineskopus. Prieš nelaimę gamyba užsidegusiame ceche nevyko.

Į gaisravietę pakviesti ir 80 Panevėžio rajone dislokuoto Karaliaus Mindaugo bataliono karių, kurie rūpinasi turto evakavimu iš teritorijos. Pirmajame pastato aukšte veikė statybinių medžiagų parduotuvė, iš kurios kareiviai bando išnešti prekes.

Parengtyje yra karinių jūrų pajėgų sraigtasparniai. Į Panevėžio miesto meriją nusiųstas Krašto apsaugos ministerijos ryšių karininkas.

Ugniagesių teigimu, gaisro gesinimas ypač sudėtingas dėl to, kad pastato perdengimai izoliuoti putų polistirolu, kuris labai lengvai užsidega.

Pasak Panevėžio priešgaisrinės tarnybos Operacijų valdymo dalies vyresniojo specialisto Algirdo Rudžio, į antrąjį pastato aukštą įgriuvo dalis stogo konstrukcijų, todėl baiminamasi, kad nuo svorio ir karščio gali įgriūti ir pirmojo aukšto lubos.

A.Rudžio teigimu, gaisras vyksta labai dideliame - kelių tūkstančių kvadratinių metrų ploto - pastate ir kol kas neįmanoma prognozuoti, kada ugnį pavyks užgesinti.

Ugniagesiai ketvirtadienio vakare susilaikė ir nuo komentarų apie galimas gaisro priežastis. Neoficialūs šaltiniai skelbia, jog gaisras kilo UAB "Eksena" statybinių medžiagų parduotuvėje, kuri isikūrusi AB "Ekranas" pastate.

"Ekrano" ryšių su investuotojais ir visuomene skyriaus vadovė Angelija Zokaitienė sakė, kad gamyba kituose korpusuose nenutraukta. Ji patvirtino, kad užsidegusiose patalpose buvo žmonių, tačiau jie spėjo išeiti. A.Zokaitienė teigė kol kas negalinti nurodyti, kiek patirta nuostolių, tačiau patvirtino, kad bendrovės turtas yra apdraustas.

Pasak A.Zokaitienės, gamykla yra miesto pakraštyje, todėl dūmai sklinda ne miesto link, o į priešingą pusę, kur rajonai mažiau apgyvendinti.

A.Zokaitienės teigimu, sudaryta speciali komisija, kuri aiškinasi gaisro priežastis.

"Ekranas" į didelės įstrižainės spalvoto vaizdo visiškai plokščių kineskopų gamybos projektą, kuris turėtų leisti bendrovei padidinti produkcijos apimtis maždaug trečdaliu, ketino investuoti 35 mln. JAV dolerių (apie 122,5 mln. litų).

Šiemet bendrovė ketino iš Japonijos bendrovės "Hitachi" įsigyti naują technologinę liniją, kuri ir turėjo būti sumontuota užsidegusiame ceche. Linija jau buvo ruošiama gabenti į Lietuvą.

Visą projektą bendrovė planavo įgyvendinti kiek daugiau nei per metus, o naujus kineskopus pradėti gaminti 2004-aisiais.

Pagal kovo mėnesį patikslintas prognozes "Ekranas" šiemet planuoja uždirbti 35 mln. litų ikimokestinio pelno ir pasiekti 500 mln. litų apyvartą.

Užsienio bendrovei "Farimex" priklauso 15,90 proc., "CPT Investment" - 14,26 proc., "Profilo Sanayi Ve Ticaret" - 12,90 proc., o "Henley Trading International" - 8,00 proc. "Ekrano" akcijų.

Panevėžio "Ekranas" yra viena didžiausių elektronikos bendrovių Baltijos šalyse. Neoficialiais duomenimis, jos turtas apdraustas bendrovėje "Zurich Draudimas".

Spausdiname internete išplatintą gaisro "Ekrano" gamykloje nuotrauką. Autorius Aurimas Levickas