Nepriklausomi ekspertai ištyrė visų ES šalių, taip pat Šveicarijos, sveikatos apsaugos sistemų efektyvumą paslaugų vartotojų požiūriu. Buvo atsižvelgta į 28 kriterijus, tarp kurių svarbiausi - sveikatos paslaugų prieinamumas, pacientų teisės, galimybė gauti naujausius vaistus, išgijimo reitingas ir mirtingumas sunkių ligų atveju.

Naudoti oficialūs Pasaulinės sveikatos organizacijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenys, taip pat specialiai atliktos pacientų apklausos kiekvienoje šalyje.

Geriausiai įvertinta Prancūzijos sveikatos apsauga, nors ir brangiai kainuojanti šalies biudžetui, taip pat Nyderlandų, Vokietijos, Švedijos ir Šveicarijos. Tarp blogiausių - Airija, Latvija, Estija, Ispanija, Graikija ir - paskutinė - Lietuva.

Tyrimo vadovas Johanas Hjertquistas Lietuvos radijui sakė, jog tai yra rimtas signalas Lietuvos politikams, kurie, nors ir vykdo reformas, vis dar nesugeba atsikratyti sovietinės sistemos palikimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją