Pasak Teisės instituto Kriminologinių tyrimų skyriaus vedėjos bei vyresniosios mokslo darbuotojos Svetlanos Justickajos, narkomanijos prevencijos projektų Lietuvoje tiek daug, kad yra sunku tarp jų susigaudyti, o veiklos rezultatai programose sutelkiamų pastangų neatspindi.

„Šiuo metu esame projektų darymo mašinos. Ar tai duoda kokį nors apčiuopiamą efektą? Iki šiol neturime moksliškai pagrįstų duomenų, kurie leistų teigti, kad visas šitas darbas duoda realų, aiškų poveikį nusikalstamumo mažėjimui“, – Lietuvos radijui sakė Teisės instituto ekspertė S. Justickaja.

„Kad ir kaip ieškotume ryšių su nusikalstamumo tendencijomis Lietuvoje – konkrečių sąsajų nerastume. Tendencijos sau, prevencija sau“, – pridūrė mokslininkė.

Pasak S. Justickajos, neaiškios prevencinių programų rezultatai neleidžia įvertinti jų tinkamumo. Valdininkams taip pat sunku nuspręsti, kurių iš jų reikėtų atsisakyti.

Pasak Teisės instituto Kriminologinių tyrimų skyriaus vedėjos, nepaisant rezultatų nebuvimo, tokios programos Lietuvoje ir toliau remiamos.

„Įdomiausia tai, kad mes ir toliau viena po kitos kuriame nacionalines programas bei projektus, skirstome pinigus, įstaigas ir žmones apkrauname darbu – faktiškai niekam nereikia jokių tokio darbo veiksmingumo įrodymų“, – sakė S. Justickaja.

Su Teisės instituto ekspertų bei moksleivių priekaištais sutiko ir parlamentarė Vincė Vaidevutė Margevičienė, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė. Pasak jos, prevencinių programų nevertinimas nėra vienintelė blogybė. Esą dažnai rūpinantis prevencijos klausimais nežinoma net įstatyminė bazė.

„Ką tik baigėsi 4 metus trukusi Nacionalinė narkotikų prevencijos programa. Dabar Seimo pirmininkės iniciatyva kursime naują, bet niekas neaptarė, kokie yra buvusios programos rezultatai, kaip buvo panaudotos lėšos“, – pastebėjo Seimo narė V. V. Margevičienė.

Pasak parlamentarės, situaciją žadama keisti atliekant įvairias revizijas.

„Aš manau, kad bandysime kažkaip susisteminti, darysime vieną didelę nacionalinę programą, pagal kurią būtų dalijamos lėšos“, – Lietuvos radijui sakė V. V. Margevičienė.