„200 tūkst. žmonių Ukrainoje susirgo ne per vieną ir ne per dvi dienas. Tačiau šalyje artėja rinkimai ir kai kurie politikai naudojasi gripu, gąsdindami žmones. Šiuo metu Ukrainoje gydoma nuo sezoninio gripo, o specialistai teigia, kad situacija labai panaši, kaip buvo pernai. Tuomet šalyje taip pat siautė gripo epidemija. Ukrainoje tiek mirčių todėl, kad šalis nebuvo pasiruošusi epidemijai ir nebuvo įsigijusi pakankamai vaistų. Kol kas patvirtinta, kad nuo pandeminio gripo mirė tik 21 žmogus“, - teigė A. Čaplikas.

Lietuvoje šiuo metu stebimas kiek didesnis sergamumas sezoniniu gripu. Pernai tuo pačiu metu fiksuoti 38,5 atvejai 10 tūkst. gyventojų, o šiemet – 47,3. „Turint omenyje pandemijos foną, sergamumas gripu šiemet gali būti didesnis nei pernai“, - prognozavo ministras.

Paklaustas, kada Lietuvą pasieks vakcina nuo pandeminio gripo, A. Čaplikas teigė, kad šis klausimas dar diskutuotinas.

„Tos šalys, kurios nusipirko vakcinos visiems gyventojams ir jau spalio pabaigoje pradėjo skiepyti, susiduria su problema, kad apie 30-40 proc. gyventojų nenori skiepytis. Mat vakcina nėra pakankamai ištirta. Panaši situacija ir Lietuvoje. Apklausos rodo, kad 38 proc. gyventojų nesiskiepytų, net jei būtų tokia galimybė. Šiuo metu yra įvairių nuomonių dėl skiepų. Ekspertai kalba, kad gal užtektų paskiepyti tik 30 proc. populiacijos.

Kai kurios šalys jau svarsto, ar nevertėtų dalį savo vakcinos perleisti kitoms, kurios iš anksto jos neužsisakė. Be Lietuvos nesutiko mokėti 2,5 mln. litų mokestį per metus vien už vakcinos užsakymą dar ES 11 šalių. Tarp jų yra ir Ispanija, Lenkija, Graikija, Estija, Latvija, Slovakija, Čekija“, - teigė A. Čaplikas.

Lietuva yra numačiusi pinigų vakcinai įsigyti, kurių užtektų paskiepyti 18 tūkst. gyventojų. Tačiau turint omenyje, kad gripo simptomai nėra gąsdinantys, dauguma žmonių, jei laiku pradeda gydytis, serga gan lengvai, svarstoma galimybė už vakcinai skirtus pinigus įsigyti daugiau antivirusinių vaistų. Vakcinos įsigyti galbūt būtų prasminta kitais metais, jei pandemija vis dar nebūtų pasibaigusi.

Šiuo metu valstybė sukaupusi 150 tūkst. antivirusinių vaistų dozių. Tuo tarpu apsauginių priemonių – kaukių ir pirštinių, anot A. Čapliko, netrūksta. Šiuo metu dėl panikos Ukrainoje jos išnyko iš vaistinių, tačiau netrukus esą ir vėl atsiras.

„Situacija labai aiški, nuolat diskutuojama ir baimintis tikrai nėra dėl ko, - ramino A. Čaplikas. – Tai, kad nuo gripo komplikacijų miršta žmonės, jokia naujiena pasaulyje. Paskaičiuota, kad apie 1-2 proc. susirgimų gripu baigiasi mirtimi“.

Anot ministro, pandeminio gripo protrūkis Karo akademijos kariūnų tarpe Lietuvai grėsmės nekelia. Visi kariai šiuo metu izoliuoti, ypatingos medicinės pagalbos jiems nereikia – jų simptomai nėra sunkūs. O kad jie susirgo, esą stebėtis nėra ko. Dėl savo veiklos specifikos jie turi daugiau būti šaltame ore, todėl serga dažniau už kitus žmones.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją