Antradienį per spaudos konferenciją Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas tvirtino, kad hepatitas C yra naujas virusas, atrastas tik praėjusio amžiaus pabaigoje, apie 1989 metus, o tik 1993-1994 metais rasti prienami šio viruso diagnostikos būdai.

Jis plinta per kraują ir jo produktus. Užsikrėtus hepatitu C 20 proc. infekuotųjų gali susirgti kepenų ciroze, 1-4 proc. - išsivystyti kepenų vėžys. Užsikrėtus hepatitu C liga gali išsivystyti per 15-20 metų.

Pasak medikų, virusas nesukelia aiškiai matomų simptomų, tačiau sukelia rimtas pasekmes. Sergančiuosius kankina nuovargis, apetito stoka, pykinimas ir vėmimas, odos ir akių obuolių pageltimas, sąnarių, raumenų skausmas, karščiavimas, niežulys, prakaitavimas, skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku, moterims gali sutrikti menstruacijos.

Manoma, kad Lietuvoje yra iki 70 tūkst. hepatito C nešiotojų, tačiau gydymo įstaigose registruota tik 3200 sergančiųjų, ir tai yra itin latentinė liga.

"Kasmet pacientų skaičius Lietuvoje padidėja apie 15 proc. Užsikrėtusiųjų daugėja todėl, kad tik dabar yra išaiškinami ligoniai, užsikrėtę prieš 20-30 metų", - teigė Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos gydytoja Ligita Balčiūnienė.

Pasak jos, infekcija turi tam tikrą įtaką žmogaus gyvenimo kokybei. Manoma, kad užsikrėtusiems žmonėms būdingas nuotaikos nepastovumas, depresija, virusas kenkia smegenų ląstelėms.

Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovo Jono Valantino teigimu, šiuo metu apie 30 proc. užsikrėtusiųjų hepatitu C yra narkomanai, vartojantys intraveninius narkotikus.

Vis dėlto, anot mediko, tai ne vieninteliai atvejai.

"Mūsų tyrimų duomenimis, prieš 15 metų susirgusių ar nustatytų ligonių atveju dažniausiai hepatitas C buvo pernešamas per kraujo perpylimus, ir didelė dalis donorų buvo užsikrėtę, net 28 proc. iš visų mūsų ligonių buvo donorai. Praėjo 15 metų, aišku, jie dabar tik suserga rimtomis kepenų ligomis. Tada, 1994 m., kilo didžiulis triukšmas, kai infekcionistai paskelbė, kad nemaža donorų dalis yra užsikrėtę ir pareikalavo ministerijos, kad visi donorai ir kraujo produktai būtų tiriami", - sakė J.Valantinas.

Pasak L.Kupčinsko, lėtinis hepatitas C nėra asocialių asmenų liga.

"Didelę dalį ligonių, sergančių hepatitu C, būtų galima pavadinti nekaltai nukentėjusiais, nes sovietiniais laikais vykdavo donorų dienos, kai buvo duodamas kraujas, o tuo metu aparatūra nebuvo sterili", - tvirtino medikas.

Pasak gydytojų, ši liga yra išgydoma. Gydymo trukmė trunka nuo 24 iki 48 savaičių, tačiau jis pakankamai sudėtingas. Medikai nuogąstauja, kad hepatito C diagnostikai ir gydymui skiriamas valstybės finansavimas yra labai mažas.

Gegužės 19 d. minima Pasaulinė hepatito diena. Ta proga sostinėje, Gedimino prospekte, prie V.Kudirkos aikštės, pastatyta dvylika 3 metrų aukščio kėdžių, simbolizuojančių šios sunkios lėtinės kepenų ligos grėsmę. Gegužės 21-ąją kėdes bus galima išvysti ir Kaune.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)