Egzistuoja pakankamai įrodymų, kad skysčiai burnai skalauti, kurių sudėtyje yra alkoholio, stipriai didina riziką susirgti burnos ertmės vėžiu, teigiama naujausioje Australijos mokslininkų atliktų tyrimų apžvalgoje.

Profesorius Michaelas McCulloughas, kurio straipsnis buvo išspausdintas leidinyje „Dental Journal of Australia“, teigia, kad kai kurie skysčiai burnai skalauti yra pavojingesni nei vynas ar alus, nes juose alkoholio koncentracija didesnė – iki 26 proc. stiprumo.

Jis pasakė, kad tokius skysčius galima vartoti tik trumpą laiką ir tik nurodžius gydytojui.

„Į mus kreipiasi burnos vėžiu susirgę žmonės, kurių neveikia jokie kiti rizikos veiksniai, tik tai, kad jie skalauja burną skysčiu, kurio sudėtyje yra alkoholio, tad šiame tyrime tiesiog apžvelgėme visus turimus pavyzdžius“, – pasakė jis.

Jau anksčiau buvo nustatyta, kad didžiausią riziką susirgti burnos ertmės vėžiu sukelia alkoholio vartojimas ir rūkymas. Didžiojoje Britanijoje burnos vėžiu kasmet suserga 5 tūkst. žmonių, iš kurių miršta 1600.

Apžvalgoje buvo pateikti 3 tūkst. 210 atvejų visame pasaulyje, kurie patvirtino, jog kasdien naudojant skystį burnai skalauti smarkiai didėja rizika susirgti burnos ir gerklės vėžiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją