Salotų „Aisberg“, šampinjonų ir agurkų bei kitų Olandijoje išaugintų daržovių kokybė nėra aukščiausia. Intensyviai eksploatuojama dirva visiškai išsekusi ir neaprūpina daržovių mineralais, kurie augimo metu transformuojasi į vitaminus.

Pasitikėti galima tik aitriosiomis paprikomis

Olandijos Vaganingeno žemės ūkio universiteto mokslininkai ištyrė, kad vitamino C kiekis Olandijoje išaugintuose agurkuose per pastaruosius 7 m. sumažėjo 99 proc. Šiuos rezultatus mokslininkai paskelbė laikraštyje „Telegraph“.

Vitamino C kiekis olandiškuose brokoliuose arba žiediniuose kopūstuose nuo 2001 m. sumažėjo, atitinkamai, 84 ir 64 proc.

Cikorijose visai neliko vitamino C.

Vienintelė Olandijoje išauginta daržovė, kurioje vitamino C kiekis padidėjo, yra aitrioji paprika: joje šiuo metu vitamino C 3,6 proc. daugiau nei prieš septynerius metus.

Kažkas panašaus prieš kelerius metus atsitiko su olandiškais pomidorais. Pirkėjai niekinamai vadino juos „vandens bombomis“, nes dėl intensyvaus auginimo ir masinės gamybos šios daržovės visiškai prarado „pomidorinį“ skonį. Pirkėjų kritika buvo išgirsta ir buvo išvestos naujos pomidorų rūšys, pasižyminčios stipresniu skoniu.

Tačiau atrodo, kad žemės ūkio pramonė nepasimokė iš „vandens bombos“ aferos. Kitų daržovių auginimo sąlygos nebuvo pagerintos, dirva ir toliau buvo alinama.

„Didesnioji dalis mūsų dirvos yra tiesiog negyva, – konstatuoja Olandijos vartotojų teisių gynimo organizacija „Consumentenbond“. Pasak žemės ūkio mokslininko Paulio Blokkerio iš organizacijos „Ūkininkavimo ir ekologijos suvienijimas“, „jei artimiausiu metu nesiimsime jokių priemonių, grėsme kils visų mūsų piliečių sveikatai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją