Apie tai byloja paskutinis atvejis, kai ES buvo sustabdytos 3 kraują skystinančio ir trombozės riziką mažinančio vaisto heparino serijos. Daugeliui žmonių tai labai reikalingas vaistas, kuris parduodamas ir Lietuvoje.

Valstybinė vaistų kontrolė tarnyba apie vaistinio preparato „Heparin Sodium 25 000 IU/5 ml“ serijų atšaukimą gavo iš Vokietijos, kuri savo ruožtu rėmėsi prancūzų informacija. Įtariama, kad gamybos proceso metu galėjo įvykti tam tikrų pažeidimų. Tačiau pranešimų apie sunkias ar netikėtas nepageidaujamas reakcijas į šį vaistinį preparatą nėra gauta.

„Vaisto veiklioji medžiaga gaminama Kinijoje. Ten stovi daug farmacijos pramonės gamyklų. Europoje šias medžiagas gaminti būtų brangiau, todėl skirtingi gamintojai jas perka ir Europoje tik pakuoja. Taigi panašūs atvejai manęs visai nestebina. Juk puikiai žinome, kokios kokybės yra kiniškos prekės“, - DELFI sakė tarnybos Vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Būta.

Anot jo, ateityje tokių atvejų gali tik daugėti. Bent jau nereikėtų atmesti tokios tikimybės. Tiesa, pašnekovas pabrėžė, kad pastebėti tik vaisto kokybės trūkumai, kurie nelaikomi labai pavojingais. Šiuo atveju rasta medžiagų, kurios gali alergizuoti tokį polinkį turinčius žmones. Daug pavojingesni yra vaistų saugumo trūkumai, galintys sukelti itin nepageidaujamas reakcijas.

Tuo tarpu amerikiečiai dėl šio vaisto kategoriškesni. Neseniai JAV maisto ir vaistų administracija pareiškė, kad Kinijoje pagamintame preparate heparine aptikta plieno priemaišų, dėl ko Jungtinėse Valstijose mirė 81 žmogus.

Paklaustas, ar tai nėra išpūstas „muilo burbulas“, M. Būta patikino, kad netikėti neturi pagrindo. „Amerikos gyventojų skaičius – milžiniškas, tad visai įmanoma, kad pasitaikė mirčių. Tik nėra aišku, per kokį laikotarpį šios mirtys užfiksuotos“, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją