Rajono greitosios medicinos pagalbos darbuotojai per Velykas sulaukė kur kas daugiau iškvietimų nei per Kalėdas. Nemaža dalis kvietusiųjų pagalbą irgi buvo apsvaigę nuo alkoholio.

Pasak miesto Vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Reginos Bučinskienės, kovo 21–25 dienomis policijos pareigūnai įvairių kviesti 501 kartą, tačiau kone visi įvykiai buvo smulkūs. Rimčiausias iš jų – atvejis, kai neblaivus sūnus sumušė išgėrusį tėvą ir šį prireikė vežti į ligoninę.

Kaip teigia R.Bučinskienė, net 30 kartų pareigūnams teko vykti gesinti buitinių konfliktų, 59 asmenys buvo pristatyti į policijos komisariatus – 47 iš jų teko išblaivinti. Tarp pristatytųjų į policijos komisariatą buvo ir 9 nepilnamečiai.

Daugiausiai neblaivių panevėžiečių policijoje atsidūrė antrąją Velykų dieną – net 16. Per 5 ilgojo savaitgalio paras tebuvo įvykdyta 11 vagysčių ir 2 plėšimai. Kelių eismo taisyklių pažeidėjų užfiksuota net 255. 13 iš jų buvo neblaivūs.

Atstovė spaudai pabrėžė, jog per šventes, kaip įprasta, dirbo sustiprintos policijos pajėgos.

Traumos – neblaiviems

I policijos komisariato (PK) viršininko Valentino Andrejevo tvirtinimu, patruliams rinkti ir vežti į komisariatą neblaivius asmenis teko iš įvairių vietų – nuo barų, naktinių klubų, iš gatvių. Konfliktų būta ne tik buitinių, bet ir tarp jaunimo.

1 PK viršininkas informavo, jog dalis neblaivių sulaikytų asmenų buvo nepilnamečiai. Vienam šešiolikmečiui, kurį pareigūnai rado gatvėje, buvo nustatytas ne tik apsinuodijimas alkoholiu ar kitomis medžiagomis, bet ir galvos sumušimas bei lūžis. Įtariama, kad neblaivus vaikinas galvą prasiskelti galėjo krisdamas ir trenkdamas ją į šaligatvio bortelį.

V.Andrejevas teigia, kad iškvietus į komisariatą neblaivių prasižengusių nepilnamečių tėvus, vieni elgiasi gana protingai, o kiti linkę ginti savo vaiką ir kaltinti policiją.

Šventės Panevėžio rajone praėjo palyginti ramiai. Kovo 22–25 d. rajone dirbo 8 policijos pareigūnų ekipažai, kurie patikrino 430 transporto priemonių, išaiškino 52 Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. 5 iš jų buvo neblaivūs vairuotojai. Iš viso per 4 dienas buvo gauti 73 iškvietimai.

Rajono poliklinikos greitosios medicinos pagalbos skyriaus vyriausioji felčerė Vida Vienžindienė informavo, kad daugiausiai iškvietimų visai netikėtai buvo pirmąją Velykų dieną – net 45. Žmonės greitąją kvietė dėl įvairių ligų paūmėjimo, smulkių traumų, patirtų per konfliktus. Patyrusieji traumas dažniausiai buvo neblaivūs.

Alkoholikai jaunėja

Mieste greitosios pagalbos medikų iškvietimų būta ne daugiau negu kitais šventiniais savaitgaliais. Kadangi orai buvo pakankamai žiemiški, vieni pacientai eidami paslydo ir patyrė traumas, kiti medikus kvietė dėl virškinimo, širdies veiklos sutrikimų.

Panevėžio ligoninės Priėmimo skyriaus vedėja Lina Trokaj tvirtino, kad jos vadovaujamą skyrių buvo užplūdę ambulatoriniai ligoniai. Todėl eilių prie registratūros per praėjusias šventes išvengti nepavyko. Per 5 dienas į Priėmimo skyrių kreipėsi beveik 400 pacientų tik dėl to, kad nedirbo šeimos gydytojai.

Dauguma patyrusiųjų traumas, anot L.Trokaj, buvo neblaivūs. Medikė pažymėjo, jog daugiau neblaivių būta vyrų nei moterų. Dalis išgėrusiųjų alkoholio ir besikreipusiųjų į medikus buvo nepilnamečiai.

Priklausomybės ligų centro vyriausioji psichiatrė Giedrė Raudonikienė sako pastebėjusi, kad religinės šventės jų įstaigai būna ramesnės nei kitos. Per praėjusį velykinį savaitgalį tebuvo atliktos 4 detoksikacijos procedūros ir nebuvo nė vieno prašymo atlikti medicininę ekspertizę.

Pasak psichiatrės, didesnio pacientų antplūdžio centras tikisi sulaukti praėjus kelioms dienoms po švenčių, nes dėl organizmo išvalymo nuo alkoholio žmonės kreipiasi visada vėliau. Būna taip, kad norintieji detoksikuotis stacionare į skyrių nebesutelpa, tad jiems skiriama ambulatorinė detoksikacija.

R.Raudonikienė teigia, kad pastaruoju metu itin padaugėjo norinčiųjų gauti Priklausomybės ligų centro teikiamas paslaugas. To priežastis gali būti ir mažesni nei kitur paslaugų įkainiai. Gydytoją gerokai jaudina tai, kad prašančiųjų išvalyti alkoholį iš organizmo amžius gerokai jaunėja. Į medikus pagalbos kreipiasi vis daugiau 18–30 metų asmenų, kurių veiduose alkoholis jau yra palikęs matomą pėdsaką. Dažnas svaigalus vartoti prisipažįsta pradėjęs maždaug nuo 13 metų.