Neseniai Danijos parlamentas balsų dauguma priėmė svarbų įstatymo projektą, pagal kurį "sunkiai sergantiems" narkomanams galima nemokamai suleisti heroino dozę. Eksperimentui jau atrinkta 500 asmenų, beviltiškai priklausomų nuo narkotikų, grupė. Nuo šių metų gruodžio šie žmonės pradės gauti savo normą tris kartus per parą. "Baltosios mirties" dozė bus dalijama specialiuose ligoninių kabinetuose.

Radikalus posūkis

Pirmas naujosios programos etapas Danijos mokesčių mokėtojams kainuos apie 10 mln. eurų (34,5 mln. litų). "Parlamento sprendimas nereiškia, kad visi narkomanai gaus "receptinį" heroiną. Programa visų pirma skirta tik labai siaurai žmonių grupei, kurie nebereaguoja į kitus gydymo būdus", - kritikus mėgino raminti Birgitte Josefsen, partijos "Venstre" atstovė sveikatos apsaugos klausimais. Ji viena pirmųjų pasisakė už tai, kad narkomanams būtų dovanojami kvaišalai. B.Josefsen primena, kad norintieji gauti heroino dozę turi sutikti dalyvauti reabilitacijos programoje, į kurią įtrauktas metadono (dirbtinių narkotikų) vartojimas. Beje, iki šiol "Venstre" siūlė griežtai kovoti su narkomanais.

Radikalų posūkį galima paaiškinti tuo, kad įstatymų leidėjai nori sustabdyti šalyje plintantį organizuotą nusikalstamumą. Du trečdaliai Danijos kalinių neteko laisvės už nusikaltimus, susijusius su narkotikais. Be to, kartu su "gatvės" heroinu į Daniją skverbiasi AIDS, hepatitas ir kitos ligos.

Teigiama patirtis

Vyriausybė ir parlamentas ne kartą mėgino ištraukti narkomanus į dienos šviesą. Šalyje jau kelerius metus galioja programos, kuriose numatyta nemokamai dalyti švirkštus ir metadoną, o specialiuose punktuose narkomanams leidžiamos "vaistų" dozės prižiūrint medikams.

Parlamentas ryžosi revoliucinėms permainoms, kai perskaitė Danijos sveikatos apsaugos tarnybos ataskaitą, kurioje remiamasi teigiama Šveicarijos patirtimi. Praėjusio dešimtmečio pradžioje Šveicarijoje pradėta nemokamai dalyti heroiną. Nuo to laiko "sunkiai sergančių" narkomanų mirtingumas šalyje sumažėjo kone dviem trečdaliais, taip pat ir sergamumas AIDS.

Problemos neišspręs

Dauguma Danijos politikų ir gydytojų teigiamai vertina naują įstatymą, tačiau kitos Šiaurės Europos šalys kaltina Kopenhagą, kad ši neva pasidavė organizuotų nusikaltėlių spaudimui. Ta proga Švedijos sveikatos apsaugos ministrė Maria Larsson pareiškė: "Švedija nesirengia perimti Danijos patirties. Mūsų politikai laikosi bendros nuomonės, kad nemokamas heroinas neišsprendžia narkomanijos problemos."

Kritikai įsitikinę, kad naujas įstatymas paskatins paprastus narkomanus pereiti į "beviltiškų" heroino vartotojų kategoriją. Taip jie gaus galimybę dalyvauti specialioje gydymo programoje, kuri užtikrins nemokamą dozę. Be to, jei valstybė įstos į narkotikų platintojų gretas, kvaišalai taps lengviau prieinami visiems. Juk organizuoti nusikaltėliai tikrai mėgins įsiskverbti į heroino grandinę, kurią sukuria valstybė.

Narkomanų rojus

Tai, kad liberalus požiūris į narkotikus neigiamai veikia visuomenę, liudija ir Kopenhagoje esančio laisvojo Kristianijos rajono patirtis. Iki šiol Danijos valdžia pro pirštus žiūrėjo į hašišo platinimą šiame hipių rojuje. Politikai aklai pasitikėjo Kristianijos gyventojais, kurie neva atsisakė "sunkių" kvaišalų.

Paaiškėjo, kad viskas anaiptol nėra taip paprasta. Pajamos, gautos iš prekybos hašišu, padėjo sutvirtėti "motociklininkų" bandoms, kontroliuojančioms vietos marihuanos rinką. Vėliau jie ėmė prekiauti kokainu, heroinu ir kitais "sunkiais" narkotikais. Šiuo metu Kopenhagos municipalitetas deda visas pastangas mėgindamas paversti "laisvąjį miestą" paprastu rajonu. Policija ėmė aktyviau medžioti "žolės" pardavėjus.

Parlamentarai, balsavę prieš minėtąjį įstatymo projektą, neabejoja, kad artimiausiu metu Danija turės iš visų jėgų kovoti su narkomafija, kuri ims tiesti ranką prie "nemokamo švirkšto".