Įtarė korupcinį sandėrį

Kovo pradžioje greitosios medicinos pagalbos stotis, kurių naudojamos mašinos senesnės nei septynerių metų, pasieks pirmieji dešimt naujų automobilių. Už iš Europos Sąjungos (ES) gautus 42 mln. litų SAM perka 123 paprastas greitosios pagalbos mašinas, 17 reanimobilių ir 30 lengvųjų automobilių, skirtų suteikti pirmąją pagalbą kaimo vietovėse.

Ministerijos skelbtas konkursas buvo užstrigęs dėl to, kad oficialusis „Ford“ ir „Mazda“ automobilių gamintojų atstovas bendrovė „Vilniaus Vista“ Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) pasiskundė dėl nevienodų konkurencinių sąlygų.

Verslininkų teigimu, konkurso reikalavimas, jog automobiliai turi būti su nepriklausomomis priekine ir galine pakabomis, naudingas tik bendrovei „Volkswagen“, nes esą tik ji gamina tokius automobilius. Tarnyba konkursą buvo sustabdžiusi, nes įtarė, kad buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas.

Įrodymai verslo neįtikino

„Buvome kaltinami, kad techniniai reikalavimai pritaikyti vienai firmai. Mes surinkome tris firmas, kurios parašais patvirtino, kad gamina automobilius su tokiomis techninėmis charakteristikomis. Tada baigėsi pretenzijos, kad gali būti koks nors subjektyvus veiksnys“, – dienraščiui aiškino SAM valstybės sekretorė Janina Kumpienė.

Ministerija pateikė dokumentus, kad automobilius su nepriklausomomis priekine ir galine pakabomis gamina ne tik „Volkswagen“, bet ir „Mercedes-Benz“ bei „Toyota“ automobilių kompanijos. Tačiau šių markių automobiliais prekiaujančios bendrovės konkurse nedalyvavo.

Stambiausios Lietuvoje „Toyota“ automobiliais prekiaujančios bendrovės „Tokvila“ atstovai dienraščiui tvirtino, kad konkurse dalyvauti negalėjo, nes „Toyota“ neatitiko visų reikalavimų. Verslininkai sakė, kad mielai būtų dalyvavę, tačiau buvo akivaizdu, kad sąlygos parengtos vienai automobilių markei.

J.Kumpienė stebėjosi tokiais pareiškimais ir pabrėžė, kad ministerija pateikė įrodymus, jog nėra nė vienos techninių reikalavimų sąlygos, kurią atitiktų vienintelė bendrovė.

„Labai sunku pasakyti, ką jie turėjo omenyje, reikalavimai buvo išdėstyti 30 puslapių, ir VPT, gavusi pretenziją, iš mūsų pareikalavo įrodyti kiekvieną eilutę, atliko ekspertizę ir pripažino, kad konkurencijos sąlygų ribojimo nerado“, – aiškino ministerijos atstovė.

„Kiekvienas verslininkas, norėdamas sudalyvauti tokios didelės apimties konkurse, ieško galimybių, kaip tai padaryti“, – komentuodama „Vilniaus Vistos“ skundą kalbėjo J.Kumpienė.

„Vilniaus Vistos“ atstovai atsisakė komentuoti savo įtarimus dėl konkurso. Jie dienraščiui aiškino, kad sustabdžius konkursą paaiškėjo, jog neturi ką pasiūlyti, nes kompanija nebūtų spėjusi pagaminti automobilių. Verslininkų teigimu, dėl to nebeliko prasmės mojuoti kumščiais.

Būgštavimai išsipildė

Kad VPT nebeturi priekaištų ministerijai, dienraščiui patvirtino ir jos vadovas Rimgaudas Stanislovas Vaičiulis. Tačiau konkurentų būgštavimai išsipildė. Praėjusiųjų metų pabaigoje SAM pasirašė sutartį su Vokietijos kompanija „IBF Fiutak GMBH“, prekiaujančia „Volkswagen“ automobiliais.

Vokiečians Lietuvoje atstovaujančios bendrovės "Baltijos inžinerija" vadovė Elvyra Mackevičienė stebėjosi, kodėl kiti verslininkai įtarė, kad SAM konkurso sąlygas parengė tik "Volkswagen" markės automobiliams.

„Mes visi taip galvojame apie konkursus. Sąlygos nenukrenta iš dangaus. Jeigu yra labai bendros sąlygos, jas gali prisitaikyti dvidešimt gamintojų, tačiau šiuo atveju buvo labai pagrįsta sąlyga – keturi varomi automobilio ratai“, – tikino pašnekovė.

Jos duomenimis, šį reikalavimą taip pat atitinka „Mercedes-Benz“ markės mašinos. „Kiti tokius automobilius gamina tik pagal užsakymą, todėl labai padidėja jų kaina“, – teigė ji.

Ta pati vokiečiams atstovaujanti bendrovė, tuomet vadinusis "Media Hospital Engineering" yra laimėjusi 2004 m. Pasaulio banko finansuojamą Lietuvos sveikatos projektą. Iš jos buvo nupirkta 40 greitosios medicinos pagalbos automobilių už 7 mln. litų. Tuomet spaudoje buvo svarstoma, kodėl nugalėjo Vokietijos įmonė, o ne pigesnius automobilius siūlę kiti verslininkai.

Visas greitosios medicininės pagalbos mašinas stotims planuojama išdalinti iki šių metų vasaros pabaigos. Reanimobiliai, kuriuos pagaminti užtrunka ilgiau, bus pristatyti iki rugsėjo 5 d.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Aukcionuose – valstybės žemė;

Piloto nebaugina ir nepavykę skrydžiai;

Cirko meška priminė, kad yra miško žvėris.