Graužikus jie suskirstė į dvi grupes: vienos grupės žiurkės buvo šeriamos jogurtu su gliukoze, antros grupės - jogurtu su sacharinu.

Po kelių dienų žiurkės iš antrosios grupės pastebimai priaugo svorio. Maža to, netgi vėliau pritaikyta dieta, kurią paskyrė žiurkėms eksperimentuotojai, neturėjo norimo poveikio: sugrįžti prie ankstesnio svorio graužikai taip ir neįstengė.

Tyrimo autorių teigimu, sacharinas atbukina organizmo reakciją į saldumynus. Žiurkėms, mintančioms cukraus pakaitalais, smarkiai sulėtėja medžiagų apykaita, dėl to organizmas nustoja normaliai deginti gautas "cukraus" kalorijas ir jos kaupiasi papildomų kilogramų forma.

"Mes akivaizdžiai nustatėme, kad cukraus pakaitalų vartojimas greičiau sudaro sąlygas tukti nei paprastas kaloringas cukrus", - prie tokios išvados priėjo ekspertai, pastebėję, kad jų nustatyti dėsningumai tinka visų rūšių mažai kalorijų turinčiam surogatui.

Jie pripažino, kad šiuos tyrimus dar reiktų pratęsti ir kad šie pirminiai rezultatai greičiausiai papiktins "dietiškų" saldėsių gamintojus ir pardavėjus, rašo "Argumenty ir fakty".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją