Pernai miesto valdžia miesto ligoninėms už gyventojų išblaivinimą sumokėjo 100 tūkst. litų.

Anksčiau viltasi praplėsti socialinių paslaugų teikimą Petrašiūnuose esančiuose Nakvynės namuose, greta jų įsteigiant išblaivinimo skyrių. Tačiau tam pasipriešino vietos gyventojų bendruomenė. Petrašiūnams jau gana Nakvynės namų, kurių įnamiai neretai trikdo ramybę.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Zenono Abramavičiaus, jeigu blaivykla ir veiktų, vis tiek prieš patekdamas į ją kiekvienas neblaivus pilietis būtų patikrintas ligoninėje. Tik įsitikinus, jog jo "ligos" priežastis viena - girtumas, jis būtų gabenamas į Nakvynės namus bei ten apnakvydinamas.

"Dar to betrūko, - pasipiktino tokiomis "prognozėmis" miesto mero pavaduotojas gydytojas Kazimieras Kuzminskas. - Greitosios pagalbos mašinų tikrai negausit girtuokliams po miestą vežioti".

Į tai administracijos direktoriaus pavaduotojas Z. Abramavičius atsakė, kad "greitosios nereikės. Nupirksim tam reikalui mašiną, pinigų numatėme, bus". Jis netiki, kad ligonių kasos už neblaivių piliečių priėmimą bei paslaugų jiems suteikimą nesumoka gydytojams. "Jie gauna pinigų iš ligonių kasų, man taip sakė Sveikatos komiteto pirmininkas Kęstutis Kriščiūnas, - kolegijos nariams aiškino direktoriaus pavaduotojas.

Vien į Kauno apskrities ligoninę kiekvieną mėnesį greitoji medicinos pagalba ar policija pristato iki 120 neblaivių piliečių. Dalis jų - nuolatiniai medikų klientai, be būsto ir prieglobsčio. Ligoninės priėmimo skyriuje toks pilietis apžiūrimas, ar nesumuštas, ar nesutrikusi širdies, kitų organų veikla, jam atliekami tyrimai.

Valstybinė ligonių kasa už "neligonio" aptarnavimą ligoninėje medikams, pasak Apskrities ligoninės direktoriaus Stasio Gendvilio, tikrai nemoka. Medicininių paslaugų sąraše tokios "ligos" kodo nėra.

Pagal statistiką, iš priimamų neblaivių pacientų tik dešimtadaliui apsinuodijusių, susižeidusių ar apsirgusių prireikia medikų pagalbos. Tris Kauno ligonines, išskyrus universitetinę klinikinę, gyvenimas privertė girtuokliams įrengti specialias palatas - blaivyklas.

Kaune veikusi blaivykla uždaryta 1998 metais. Miesto vadovai sutinka, kad būtina nuo ligoninių personalo pečių nuimti tarnystės alkoholikams naštą. Jie žada vėl atidaryti išblaivinimo įstaigą, bet nei kada, nei kur savivaldybėje niekas dar nežino.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją