"Blaivyklos negalime steigti visų pirma todėl, kad nėra jokių tai reglamentuojančių teisės aktų, - aiškina Kauno miesto mero pavaduotojas, gydytojas Kazimieras Kuzminskas. - Be to, Petrašiūnų bendruomenė kategoriškai nesutinka, kad tokio profilio įstaiga atsirastų jų rajone. Petrašiūnams užtenka Nakvynės namų, kurių įnamiai neretai trikdo šio rajono ramybę".

Vien į Kauno apskrities ligoninę kiekvieną mėnesį greitoji medicinos pagalba ar policija pristato iki 120 neblaivių piliečių. Tai - nuolatiniai medikų klientai, neturintys nuolatinės gyvenamosios vietos. Jie kasdien šlaistosi prie kiosko ar aludės. "Pavargę" prigula ant suolo ar žemės ten, kur daugiausia praeivių.

Patekęs į ligoninės priėmimo skyrių, toks pilietis apžiūrimas, ar nėra ant jo kūno kokių sumušimo žymių, ar nesutrikusi širdies ar kitų organų veikla, jam atliekami kraujo bei kitokie tyrimai. Valstybinė ligonių kasa už "neligonio" aptarnavimą ligoninėje medikams visai nemoka.

Pasak Apskrities ligoninės priimamojo gydytojos Ingos Aleknienės, kasmet jų daugėja, ypač orams atšalus. Tada nepakanka vietos specialiai tokiems klientams įrengtoje palatoje, iš kurios smarvė sklinda po visą priimamąjį.

Analogiškas palatas - blaivyklas - gyvenimas privertė įsirengti ir Kauno antrąją ligoninę, ir Raudonojo Kryžiaus. Užpernai neblaivių asmenų Apskrities ligoninės Priėmimo skyriuje priimta 1083. Susirgusių, apsinuodijusių ir traumuotų iš jų buvo tik 120, beveik tūkstančiui viso labo reikėjo tik blaivyklos.

Pernai priimamajame apsilankė 1236 neblaivūs asmenys. Ligoninės su tuo nesitaiksto ir įvairiais raštais atakuoja įvairias instancijas. Gavo jų ankstesnis Kauno meras, gauna ir dabartinis. Bet Kaunas nesiryžta pasekti Vilniaus pavyzdžiu: sostinė truputį "pakoregavo" blaivyklos veiklą, patvarkė interjerą ir prie nakvynės namų įrengė papildomą skyrių girtuokliams "Sala".

Kaune veikusi blaivykla uždaryta 1998 metais. Nuo 2000-jų metų Lietuvoje neliko nė vienos specializuotos šio pobūdžio įstaigos.

Ligoninių personalas neretai nukenčia nuo neblaivių lankytojų, tačiau patirtų nuostolių niekas neatlygina. "Raudonojo Kryžiaus" ligoninės vadovas Skirmantas Juozas Paukštys teigė praradęs viltį iš kokio girtuoklio išieškoti ligoninei padarytus nuostolius, o priimamajame dirbančios moterys medikės kartais priverstos iš skyrių kviesti kolegas vyrus, kad šie sutramdytų agresyviai besielgiančius lankytojus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją