Šios tarnybos specialistai įspėti budėti oro uostose. Nutarta, kad iš Jungtinės Karalystės atskrendančius keleivius turi pasitikti plakatai, prašantys mėsos produktus palikti specialiai įrengtuose konteineriuose.

Baiminantis pavojingos ligos užkrato, įsakyta patiesti dezinfekcinius kilimėlius, kuriais keleiviams privalu pereiti. Visos bendrovės, prekiaujančios su Didžiąja Britanija, privalės būti patikrintos, kaip laikosi apsaugos nuo galvijų ligų priemonių.

Kauno oro uoste šios tarnybos atstovai pasirodė vakar apie vidurdienį, prieš pat atskrendant kompanijos „Ryanair“ lėktuvui iš Londono. Tačiau atskridusio lėktuvo keleivių nepasitiko nei sustiprinta kontrolė, nei įspėjamieji stendai, raginantys į konteinerį išmesti mėsos gaminius. Nebuvo ir dezinfekcinių kilimėlių, sulaikančių prie batų prikibusį ligos sukėlėją.

„Kiek spėjau, prašiau iš Didžiosios Britanijos atskridusių keleivių mėsos produktus išmesti į specialiai pastatytą konteinerį, - teisinosi sekmadienį Kauno oro uoste budėjęs Kauno apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojas – inspektorius Saulius Grabauskas. - Su oro uosto administracija dar tik deriname, kaip ir kur įrengti dezinfekcinius takelius bei statyti stendus su įspėjamaisiais užrašais apie snukio ir nagų ligą.“

Praneša per naujienas

Daugelis į Kauną „Ryanair“ lėktuvu atskridusių keleivių sakė apie nagų ir snukio ligą girdintys pirmą kartą. Vieni tvirtino, kad jokių perspėjimų ar raginimų nevežti mėsos produktų negirdėjo nei prieš išskrisdami iš Londono, nei nusileidę Kaune. Kiti pripažino, kad jų bagažą prieš išskrendant kruopščiai apieškojo britų oro uosto apsauga.

„ Praėjau oro uosto kontrolę, bet niekas bagažo netikrino nei Anglijoje, nei Lietuvoje, nepaklausė ir ką vežu. Kiek girdėjau, britų ūkininkai nepatenkinti ligos protrūkiu, nes ne tik toje fermoje išskerdė ir sudegino visus galvijus. Atrodo, dar dviem fermoms, esančioms šalia, tai gresia. Ūkininkai panikuoja, kad jų verslas gali žlugti.

Kol gaunama draudimo išmoka, kol užauga nauja banda, esą praeina daug laiko. Anksčiau svarbiausios dienos naujienos buvo apie teroristus, tačiau jas jau keičia žinios apie snukio ir nagų ligą. Jei liga plačiai nepaplis, ją greitai visi pamirš“, – pasakojo Londone gyvenantis ir dirbantis Virginijus Svirneckas.

„Oro uosto apsauga Londone visą bagažą taip iškrato, kad čia Lietuvoje nebėra ir ką tikrinti“, – praeidama pro šalį mestelėjo viena moteris.

„Dabar - pirmosios dienos, kai liga užfiksuota Didžiojoje Britanijoje, todėl informacija dar nelabai pasklido. Kol kas apie tai pranešama tik per televizijos naujienas, žmonės į tai reaguoja ramiai“, – londoniečių nuotaikas perpasakojo Viktoras Pranevičius.

Negarantuoja apsaugos

Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nesiryžta garantuoti, kad pavyks šimtu procentų apsisaugoti nuo pavojingos ligos. Maisto produktus atskridusieji prašomi išmesti laisva valia, todėl viskas esą priklausys nuo žmonių sąmoningumo.

„Kauno oro uostas nėra pagrindinis, per jį negabenami pašarai, su kuriais gali atkeliauti užkratas. Kadangi Didžioji Britanija nėra Trečiojo pasaulio šalis, keleivių bagažas rentgeno įrenginiu netikrinamas, - svarstė S.Grabauskas. - Pavojingiausias yra pačių žmonių ruoštas maistas, pavyzdžiui, sumuštiniai. Apsisaugojimas nuo snukio ir nagų ligos Lietuvoje priklausys nuo žmonių sąmoningumo: ar jie patys panorės išmesti maisto produktus.

Juos vežti į Kauną ekonomiškai neapsimoka, daugelis vežasi saldainius, o ne sumuštinius su mėsa. Gyvūnų įvežimas uždraustas, tad lieka tik teorinė galimybė, kad liga pateks į Lietuvą. Bet, aišku, istorijoje jau yra buvę atvejų, kai liga plinta ir labai saugantis jos.

Negalime žinoti, ar ji nepakliuvo į mūsų šalį prieš kelias dienas, kol dar nebuvo imtasi saugumo priemonių. Jei liga mus pasiektų, būtų neišvengta didelių ekonominių nuostolių. Tokiu atveju būtų uždraustas galvijų ir kiaulių išvežimas iš Lietuvos.“

Kol kas neprognozuojama, kiek laiko Lietuvos oro uostose bus taikomos apsisaugojimo priemonės nuo snukio ir nagų ligos. Tai priklausys nuo to, kaip greitai liga bus sustabdyta Didžiojoje Britanijoje.

Paskutinį kartą Europos Sąjungoje ši liga buvo išplitusi prieš šešerius metus. Dabar Didžiosios Britanijos Surrey rajone, kur užfiksuota snukio ir nagų liga, trijų kilometrų spindulio teritorijoje yra nustatyta apsauginė zona, o visoje šalyje uždraustas gyvulių gabenimas. Virusinė liga yra pavojinga galvijams ir kiaulėms.