„Matai, aš laikausi tik vienu pirštu”, – lyg dvejodamas, lipti ar nelipti, atsakė savižudis.

Po to atlėkė du policijos patrulių automobiliai. Girtas aukštaičių tarme kalbantis savižudis jį bandantiems įkalbėti policininkams rėžė, kad į juos kadaise jau kreipėsi, o jie nė velnio jam nepadėjo.

Savižudis nusimovė kelnes, kojines ir rėkdamas „Šoksiu! Šoksiu!” sviedė jas policininkams po kojų.

Policininkai jam atgal sutartinai: „Šok! Šok!”

Užsikabinęs už tilto turėklų savižudis dar kelias akimirkas siūbavo, o po to pūkštelėjo į vandenį”, – taip pirmadienį Vilniuje vykusios savižudžio gelbėjimo operacijos detales prisimena tai stebėjęs liudininkas.

TEISINGAS DARBININKO POELGIS

Iš Panevėžio atklydusį savižudį, nušokusį nuo Baltojo ir Žaliojo tiltų, pavyko išgelbėti. Jis nuvežtas į Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninę. Gelbėjant savižudį profesionaliai elgėsi ne policininkai, o eilinis darbininkas. Jis nusižudyti ketinantį vyrą mėgino suvilioti savižudžius seniai išbandytu metodu – pasiūlė išgerti.

Dažniausiai neblaivūs savižudžiai užkibdavo ant šio kabliuko. Tik paprastai jiems buvo pasiūloma ne degtinės, o alaus.

KARTAIS PRAŠO IR PATYS

Alumi pavyko suvilioti ant Šiaulių rajono Kurtuvėnų bažnyčios pastolių pavojingai besikarstantį ir žemyn ketinantį šokti vyrą. Alus suviliojo ir nuo Valakampių tilto ketinusį šokti psichikos problemų turintį taksistą.

Beje, jo gelbėjimo operacijoje dalyvavo ir Aleksandras Čepulis, ilgą laiką vadovavęs Vilniaus blaivyklai.

Vilniuje bene daugiausia praktikos gelbėjant savižudžius turi šiuo metu Apsaugos policijos skyriui vadovaujantis Jonas Lazarenka. Jis sutiko, kad pasiūlymais išgerti suviliojo ne vieną nusižudyti ketinusį žmogų.

Tačiau kartais net ir siūlyti nereikia – savižudžiai patys prašo alaus, kavos, cigaretės ar leisti paskambinti.

Taip J.Lazarenkai nutiko vienoje ligoninių Santariškėse, kur tą patį savižudį jam teko gelbėti du kartus.

Žinodamas, kad savižudžius nervina policininkų uniformos, J.Lazarenka ketino apsimesti gydytoju ir paprašė balto chalato. Tačiau jo neprireikė – savižudis atpažino savo gelbėtoją.

Antras kartas buvo sunkus. J.Lazarenka ilgai kalbėjosi su savižudžiu, kuris pasakojo bėdas. O išgelbėtas jis prieš išsiskirdamas pareigū-nui padovanojo iš bibliotekos vogtą knygą.

ŽINO IR UGNIAGESIAI

Kad kvietimu išgerti galima suvilioti savižudį, žino ir ugniagesiai gelbėtojai. Taip prieš ketverius metus gaisrininkui Vytautui Narkevičiui pavyko išgelbėti vyrą, Vilniuje ketinantį nušokti nuo Vingio parko estrados.

Susikalbėti su savižudžiu buvo sunku. Buvo matyti, kad vyras gerokai išgėręs, sunkiai laikosi ant kojų. Todėl buvo iškilusi grėsmė, kad jis bet kuriuo metu nukris nuo stogo.

V.Narkevičius ryžosi kopėtėlėmis užlipti ant estrados stogo. Kai iki savižudžio buvo likę tik keli metrai, gelbėtojas su juo pasisveikino. Jis vyrui ketino ištiesti ranką, bet dėl viso pikto pats prisirišo virve. Jeigu savižudis būtų sumanęs šokti žemyn, jis būtų nusitempęs ir V.Narkevičių.

Užsimezgė pokalbis. V.Narkevičius vyro nepuolė klausinėti, dėl ko jis ketina nusižudyti. Jie kalbėjosi apie kavines, restoranus, įvairius pasilinksminimus. Ugniagesys užsiminė ir apie alų, kurio bokalą būtų galima išlenkti nulipus nuo stogo.

Pokalbis truko maždaug pusvalandį. Pamažu gelbėtojui pavyko vyrą įkalbėti kopėtėlėmis nusileisti žemyn.

VIENO ATSAKYMO NĖRA

„Ir ne tik alumi pavyksta suvilioti. Ir „šnapsu”, ir bandele”, – prisiminė gelbėjimo operacijas J.Lazarenka. Tačiau alus buvo dažniausiai jo naudotas masalas.

Jis negalėjo atsakyti, kodėl savižudžiai užkimba ant tokio kabliuko. „Ar įmanoma iš viso paaiškinti nusižudyti ketinančio asmens elgesį?” – klausė Vilniaus apsaugos policijai vadovaujantis pareigūnas.

J.Lazarenka nepritarė nuomonei, kad alus suartina vyrus, pasiūlius bokalą savižudis neįvykdo savo ketinimų, nes nori išsipasakoti problemas. Pareigūnui alumi yra pavykę suvilioti ir savižudes moteris.

„Galbūt žmogui būna perdžiūvusi gerklė, jis nori atsigaivinti. Tik nežinau, kaip jis elgtųsi, jei pasiūlyčiau stiklinę kompoto”, – samprotavo J.Lazarenka.

PRATYBŲ NEBŪNA

Ar sunku gelbėti nusižudyti ketinančius asmenis?

„Kaip ir su kiekviena moterimi, taip ir su kiekvienu tokiu asmeniu yra vis kitos bendravimo taisyklės”, – pasakojo J.Lazarenka.

Vilniaus patrulių rinktinės vadovas Algimantas Sutkevičius sakė, kad pareigūnai nėra mokomi, kaip gelbėti savižudžius. Patruliai privalo lankyti tik pirmosios medicinos pagalbos, rikiuotės ir šaudymo pratybas. Nors psichologė jiems skaito paskaitas, tačiau apie savižudžius neužsimena.

„Sostinėje ne tiek jau daug bandymų nusižudyti. O labiau patyrę patruliai žino, kaip su savižudžiu reikia pašnekėti, kad jį nuraminti, nedaryti staigių judesių”, – kalbėjo A.Sutkevičius.

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro vadovas Raimundas Alekna teigė, kad patruliai galbūt elgėsi teisingai, ragindami užvakar ant Žaliojo tilto atbrailos kybantį savižudį šokti žemyn. Juk Neryje jau buvo pasiruošę gelbėtojai. Tačiau nusižudyti ketinantį asmenį vis dėlto pirmiausia reikia pamėginti išklausyti.