Pasak jo, iš viso vasario 25-27 dienomis gauti 46 pranešimai apie galimus pažeidimus. Daugiausia pranešimų gauta Trakų rajone (15), Vilniaus mieste (9), Švenčionių rajone (7). Pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl galimo balsų pirkimo. Trys tyrimai pradėti dėl pažeidimų Trakuose, po vieną - Elektrėnų, Šalčininkų ir Švenčionių savivaldybėse.

„Šešiolika asmenų buvo pristatyti į policijos komisariatą aiškintis, daliai iš pristatytųjų buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Noriu pasakyti, kad vakar vienas asmuo buvo suimtas, šiandien rytą pateikti įtarimai viename ikiteisminiame tyrime Trakuose, taip pat bus pateikti įtarimai vienam iš įtariamųjų Švenčionių rajone“, - žurnalistams penktadienį sakė A.Mikulskis.

Anot jo, suimtas asmuo dėl rinkėjų papirkinėjimo Elektrėnuose. Jis taip pat patvirtino, kad vienam asmeniui įtarimų pareikšti nepavyko dėl jo teisinio imuniteto.

Antonis Mikulskis
„Kitas asmuo, čia buvo vakar, pasinaudojo taip vadinamu imunitetu, nors turėjo taip pat būti sulaikytas ir jam turėjo būti pareikšti įtarimai. Jis pasinaudojo imunitetu, nes yra kandidatas į tarybos narius“, - sakė Vilniaus policijos atstovas.

Policijos atstovai patvirtino, jog minėtas asmuo kandidatuoja į Trakų rajono savivaldybės tarybą.

Pasak A.Mikulskio, pareigūnai ėmėsi veiksmų, kad jam būtų panaikintas teisinis imunitetas.

Komisaras taip pat pripažino, kad didžiausios siūlomos sumos perkant balsus yra iki 5 eurų. Jis taip pat patvirtino, jog kitose apskrityse egzistuoja schema, pagal kurią kandidatams siūloma pirkti balsus už 15 eurų, tačiau patiems rinkėjams esą jau siūloma tik trečdalis šios sumos, likusi turėtų atitekti tarpininkui.

„Schema yra labai paprasta: yra kandidatas, kuris neva gauna pasiūlymą, kad už tą kandidatą neva kažkas gali organizuoti balsus. Sakoma, kad už tą balsą reikia sumokėti 15 eurų. 5 eurai tenka organizatoriui, po po eina žemesnio rango asmuo, kuris suranda rinkėjus, dar 5 eurai tenka rinkėjui. Yra tų papirkimų, reikia pripažinti, ir tai yra ikiteisminio tyrimo nustatyti faktai. Reikia pasakyti, kad iš tikrųjų tie pinigai tenka tam žmogeliui, kuris žada, kad surasiu tuos rinkėjus. O kandidatas kam pasiskųs, kad jis kažkam sumokėjo pinigus? Logiškai mąstant, niekam“, - sakė A.Mikulskis.

Anot jo, pagal šią schemą kol kas užfiksuoti tik vienetiniai rinkėjų papirkimo atvejai.

Penktadienio rytą Policijos departamentas pranešė, kad iš viso šalyje jau pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai dėl pažeidimų rinkimuose, daugiausia - dėl balsų pirkimo.