Užtikrintas Vilniaus mero rinkimų pirmūnas – liberalas Remigijus Šimašius, surinkęs 33,96 proc. rinkėjų balsų. O štai jo varžovas antrame ture paaiškėjo tik suskaičiavus visus rinkėjų balsus. Ilgą laiką pirmavęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševskis, gavęs 16,96 proc. balsų, nusileido dabartiniam sostinės vadovui Artūrui Zuokui, kuris šiaip ne taip iškovojo bilietą į antrąjį turą su 18,05 proc. rinkėjų balsų.

Ketvirtą vietą užėmė konservatorių kandidatas Mykolas Majauskas (8,71 proc.), kurio pasirodymas rinkimuose politologų vertinamas kaip nesėkmingas. Nuo jo vos per plauką atsiliko su politine partija „Lietuvos sąrašas“ kandidatuojantis Naglis Puteikis, už kurį balsavo 8,04 proc. Vilniaus rinkėjų. Skandalingasis Petras Gražulis iš Tvarkos ir teisingumo 4,56 proc. palaikymą, o štai valdančiųjų partijų LSDP ir DP kandidatai sostinėje patyrė visišką fiasko – už jauną socdemų kandidatą Gintautą Palucką balsavo 3,73 proc. vilniečių, o „darbietis“ Jonas Pinskus tegavo 2,56 proc. balsų.

A. Zuoko flirtas su LLRA: dvi medalio pusės

Taigi, šiandien intriga išlieka: R. Šimašius surinko daug balsų, tačiau A. Zuokas rankų taip pat nuleisti neketina. Pirmajame ture daugumą rinkėjų balsų susišlavusio R. Šimašiaus pergalė antrajame ture nėra tokia garantuota, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, mat nėra aiškus Valdemaro Tomaševskio ir kitų į antrą turą nepatekusių kandidatų rėmėjų elgesys.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis teigia, kad į antrą turą patekęs dabartinis meras Artūras Zuokas gali pabandyti flirtuoti su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos rinkėjais.

Tačiau jis perspėja, kad tai dviašmenis kardas, nes flirtuodamas su V. Tomaševskio rinkėjais A. Zuokas gali išbarstyti savuosius rėmėjus. 

„Neabejoju, kad A. Zuokas matydamas, kad labai stipriai atsilieka nuo R. Šimašiaus, ateinančias porą savaičių paskirs tam, kad gautų kuo daugiau politinės paramos. V. Tomaševskio parama jam būtų gyvybiškai svarbi. Jo rinkėjai natūraliai nebalsuotų nei už R. Šimašių, nei už A. Zuoką, bet kadangi tai yra partija, kurioje lyderio parama galėtų padaryti stiprią įtaką, aš manau, kad A. Zuokas galėtų netgi desperatiškai siekti, jog V. Tomaševskis jį paremtų“, - pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas M. Jastramskis.

A. Zuoko darbų netęstų

„Planuojame sumažinti šilumos kainą Vilniuje penktadaliu. To sieksime įsileisdami konkurentus. Tikrai matome perspektyvas šį ambicingą siekį realizuoti. Taip pat ketiname sumažinti mokesčius namų administravimo srityje. Namų, kurie per didelius vargus įsteigė bendrijas, atstovai jau dabar gali džiaugtis 20 proc. mažesniais mokesčiais ir geresne kokybe“, – taip per surengtą spaudos konferenciją kalbėjo liberalų kandidatas į merus.

R. Šimašius patikina, kad jam yra nepriimtinas „vakar dienos veikimo stilius“. Kalbėdamas apie artimiausiu metu planuojamus pokyčius, jis patikino, kad, jei taps Vilniaus meru, parduos „Vilnius veža“ kompaniją. Tiesa, „Air Lituanica“ kompanijos uždaryti jis neplanuoja – bandys pritraukti investuotojus.

R. Šimašius teigia, kad jo sėkmės receptas, siekiant nugalėti ilgametį Vilniaus merą A. Zuoką – ne politinių partijų, o sostinės gyventojų pasitikėjimo įgijimas.

„Galbūt rinkėjai pastebėjo tai, kad liberalai iš visų partijų Lietuvoje išsiskiria būtent pozityviu ir pagarbiu požiūriu į kitus žmones, įskaitant ir oponentus. Manau, kad šis stilius yra priimtinas šios dienos ir ateities Lietuvai ir mes tikrai jo laikysimės“, – pabrėžė R. Šimašius.

Kritikuoja R. Šimašiaus žadamą diržų veržimąsi

A. Zuokas negaili kritikos savo konkurentui kovoje dėl mero posto R. Šimašiui, ypač kalbėdamas apie Vilniaus finansų valdymą.

„Neabejotinai aš nesutinku su R. Šimašiaus pasisakymais ir linija, kad Vilnius turi gyventi pagal pajamas, kurias tvirtina tas pats Seimas, kuriame jis dirba. Tai reiškia, kad Vilniui yra siūloma diržų veržimo politika (...), šiuo atveju vilniečiai tikrai nenusipelno, kad šiandien reikėtų veržtis diržus ir pradėti taupyti, kai Vilnius yra pats didžiausias donoras“, – teigia A. Zuokas.

„Antrame ture mes turėsime puikų laiką ir galimybę parodyti, kur yra darbai, o kur yra kalbos ir, be abejonės, atsakyti į tuos klausimus, kurie buvo keliami rinkiminiame laikotarpyje iki antrojo turo ir tiesiog man nebuvo galimybių į juos sureaguoti“, – kalbėjo A. Zuokas.

Apie potencialią koaliciją sostinės taryboje A. Zuokas neatvirauja. Vilniaus galva yra pareiškęs, kad derybos vyksta su visomis „dabar pasitikėjimą turinčiomis partijomis“. Vilniaus galva pabrėžia, kad labiau apeliuoja į vilniečių, o ne partijų paramą.

Kaip A. Zuokui ištaisyti padėtį?

Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad Vilniaus mero rinkimų pirmasis turas yra vienas didžiausių A. Zuoko karjeros pralaimėjimų.

„Norint išsaugoti viltis laimėti dabartiniam merui reikia skubiai keisti taktiką ir stengtis daryti šiuos rinkimus nebe apie save, bet apie Šimašių. Nusilenkti ir pasakyti, jog, girdi taip, rinkėjai mane nubaudė, taip, gal ne viską ką dariau buvo teisinga, čia man pamoka visam gyvenimui. Klydau su Air Lituanica, su Vilnius veža, klydau su tramvajum, vilniečiai nepykit, labai atsiprašau. Bet kita vertus - visuomet jūsų klausiau, dėl jūsų dirbau, ne iš piktos valios gi. Tačiau dabar mūsų laukia bendras darbas - sustabdykime šitą baisų konservatorių ir liberalų atėjimą, taupymo politiką ir baisią ekonominę nekompetenciją. Aš tik jūsų tarnas, man nesvarbu, galiu tuo meru ir nebūt, tik sustabdykime tą baisųjį Šimašių, kuri panaikins darželius, privatizuos gatves ir atiduos jūsų vaikus į Barnevernet. Ar panašiai. Jis tuoj laimės“, - dabartiniam Vilniaus miesto vadovui patarimus dalijo M. Katkus.

Taip pat jis akcentavo, kad „visą gyvenimą įpratus būt nugalėtoju, labai sunku save pakeisti. Visos kalbos, kad mes opozicijoj nedirbsim, pasirodėm puikiai, tuoj nugalėsim kartu su lenkais - o, svarbiausia, - tas pats tonas - toliau verčia visus galvoti tik apie jį, mobilizuoja priešus, nepritraukia naujų rėmėjų ir daro mero rinkimų kalną pernelyg statų".

Taigi, kaip manote, kas iš šių dviejų kandidatų turėtų tapti Vilniaus meru? 


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1272)