Tiesa, pernai „darbiečio“ atliktų sandorių vertės tokios didelės, kad viršija oficialios deklaravimo sistemos galimybes.

Iš dešimčių milijonų liko tik keli

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskelbtoje turto deklaracijoje mirganti bendra V. Uspaskicho turto suma – apie 6,8 mln. Lt. Teikdamas turto deklaraciją už 2012 metus, „darbiečių“ patriarchas nurodė kur kas įspūdingesnes sumas: privalomo registruoti turto ir vertybinių už 40 mln. Lt, 8,6 mln. Lt pinigais, beveik 13 mln. Lt suteiktų paskolų ir pusė milijono – paties pasiskolintų lėšų.

Dabar V. Uspaskichas VRK deklaravo turįs privalomo registruoti turto už 921,44 tūkst. Lt, vertybinių popierių ir meno kūrinių – vos už 70,1 tūkst. Lt. Didžioji dalis Darbo partijos sąrašo lyderio turto – 4,44 mln. Lt piniginėmis lėšomis. Iš savo įmonių paskolas pernai atsiėmęs V. Uspaskichas suteiktų paskolų grafoje dabar nurodo tik 1,37 mln. Lt, gautų paskolų skiltyje – beveik 283 tūkst. litų.

Darbo partijos įkūrėjo metinės pajamos pernai sudarė beveik 540 tūkst. Lt, jis sumokėjo 28,46 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio.

VRK sistema nepajėgi „suvirškinti“ V. Uspaskicho sandorių

VRK pateiktoje interesų deklaracijoje V. Uspaskichas taip pat atskleidė, kiek verti buvo akcijų ir turtinių teisių perleidimo sandoriai, kuriais jis pernai praturtino savo vaikus. Tiesa, tikroji sandorių vertė sunkiai tilpo VRK deklaravimo sistemoje.

VRK technines galimybes viršijo sandoris, kuriuo V. Uspaskichas savo vaikams išdalijo savo turėtas koncerno „Vikonda“ akcijas ir kitas turtines teises. VRK sistema sandorio sumos grafoje talpina tik septynis skaitmenis, taigi didžiausia įmanoma deklaravimui suma – 9 mln. 999 tūkst. ir 999 Lt. Būtent šis skaičius V. Uspaskicho interesų deklaracijoje mirga net keturis kartus.

Kokios vertės turtines teises šeimai perleido Darbo partijos įkūrėjas? Suma daugiau nei įspūdinga. Vienas sandoris – 9999999 Lt, dar du – po 2,1 mln. Lt.

Trys „Vikondos“ akcijų dovanojomo sandoriai – po 9999999 Lt, ketvirtasis „Vikondos akcijų sandoris – 4456403 Lt. Taigi galima daryti prielaidą, kad V. Uspaskicho atžaloms išdalintos „Vikondos“ akcijos įvertintos bendra 34,4 mln. Lt suma.

Su kitais vertybinių popierių dovanojimo sandoriais VRK sistema susitvarkė. V. Uspaskicho padovanotų „Krekenavos pašarų“ akcijų vertė – 1,73 mln. Lt, „Vikoil“ akcijos – 270 tūkst. Lt.

Taip pat paaiškėjo, kokios vertės paskolas pernai iš savo imperijos įmonių atsiėmė V. Uspaskichas. Iš „Vikondos“ pernai, balandžio 23 d., atsiimtos trys paskolos: pirmoji už maždaug 6,4 mln. Lt, antroji – 3,63 mln. Lt, trečioji – daugiau nei 2,72 mln. Lt. Tą pačią dieną V. Uspaskichas iš bendrovės „Krekenavos pašarai“ atsiėmė 2010 m. paskolintus 3,98 mln. Lt ir dar 0,9 mln. Lt – iš bendrovės „Kėdainių aruodai“. Kiek vėliau „darbietis“ iš bendrovių „Vėjo galia“ ir „Edvervita“ atsiėmė po 3,6 mln. Lt. Taigi iš viso pernai V. Uspaskichas užbaigė paskolų suteikimo sandorių už daugiau nei 24 mln. Lt.

DELFI primena, jog V. Uspaskichas tikino pinigus atsiimantis neįvardintam statybų projektui.