Tiesos paieškos tęsiasi

Iš tiesų stebiuosi, kad teismas taip įvertino VRM ir Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmus. Procedūros, atliktos buvusių FNTT vadovų atžvilgiu, planuotos ir vykdytos derinant tiek su VSD, tiek su Prezidentūra. Ar aš galiu turėti pagrindo nepasitikėti šių institucijų teisininkų darytomis įžvalgomis ir veiksmais?

Be abejo, neturiu tiek kompetencijos kiek jos turi teismo teisėjas. Tačiau jeigu negaliu pasitikėti VSD, tada kuo? Gal buvusiais dainininkais, kurie staiga savo komisijose tapo teisės žinovais? Ne, tiek aš nenusileidau ir nenusileisiu dabar. Esu įsitikinęs, kad mes elgėmės teisingai. Esu įsitikinęs, kad teismui tiesiog nepakako informacijos. Manau, kad Vyriausiajam administraciniam teismui pradėjus nagrinėti bylą, bus suteikta visa informacija. Tada ir paaiškės, kaip vertinti visą istoriją. O aš teigiu kategoriškai − tokie žmonės, kaip V. Gailius ir V. Giržadas negali vadovauti tokiai svarbiai institucijai kaip FNTT.

Melagių etiketė pareigūnams liko

Mano nuostata nesikeičia − atleisdamas susikompromitavusius pareigūnus elgiausi ir teisingai, ir teisėtai.

Dabartinė VRM pozicija taip pat aiški ir logiška, pateikiu dalį jos pranešimo:

„Akivaizdu, kad teisėjų kolegija neįvertino visų šios situacijos aplinkybių. Kitaip argi būtų apsispręsta į darbą grąžinti žmogų, kuris įtariamas slaptos informacijos nutekinimu. Juk Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo dėl informacijos nutekinimo nebaigė. V. Giržado, kaip įtariamojo statuso taip pat niekas neatšaukė.

Pažymėtina, kad pagrindiniai teismo argumentai dėl V. Giržadui palankios nutarties rėmėsi tuo, jog Vidaus reikalų ministerijai pažymą apie šį asmenį pateikęs VSD poligrafo tyrimą atliko neva pažeisdamas procedūras.

Ypač atkreiptinas dėmesys, kad teismo nutartis nepaneigia abiejų tyrimo poligrafu (vadinamasis melo detektorius) rezultatų, kurie V. Giržadui buvo neigiami ir parodė, jog šis buvęs pareigūnas melavo. Jis šiuo metu yra įtariamas slaptos informacijos nutekinimu „Snoro“ byloje, už ką gresia baudžiamoji atsakomybė.

Pabrėžtina, kad Vidaus reikalų ministerija, bei tuo metu jai vadovavęs R. Palaitis, gavęs VSD pranešimą apie V. Giržadą kaip nepatikimą asmenį ir priimdama sprendimus dėl jo galimybių dirbti su slapta informacija, įstatymų nepažeidė. Tačiau teismas, įvertinęs tai, jog formaliai pažeistos tyrimo poligrafu procedūros, nusprendė panaikinti ir vidaus reikalų ministro įsakymus, kurių pagrindas – minėtas VSD pranešimas.“

VRM neabejoja, kad aukštesnės instancijos teismas įvertins ne tik formalias procedūras, bet ir visas kitas reikšmingas aplinkybes. Ir tikisi, kad ir Lietuvos žmonėms atsakingos institucijos pagaliau pateiks atsakymą dėl nutekintos informacijos „Snoro“ byloje bei atsakomybės už iš Lietuvos išplukdytus pinigus.

Konservatorių „dėkingumas“

Vertindamas dabartinius procesus, neatmetu ir didelės politinės įtakos veiksnių. Jau esu minėjęs, kad konservatorių elgesys gulant kryžiumi už atleistus FNTT vadovus, yra ne kas kita, o tik siaurų interesų gynimas. Noriu dar kartą priminti, kaip elgėsi premjero patarėjas V. Valentinavičius. Juk jis tuo metu tiesiogiai kišosi į FNTT atliekamą tyrimą vadinamojoje Mailiaus byloje. Ir kas gi buvo patarėjui už tai, kad jis ėjo į FNTT, derino ten kažkokius reikalus? Ogi nieko. Ir taip gali būti valstybėje, kuri save vadina teisine? Juk ir V. Gailius FNTT konkursą laimėjo tik todėl, kad į VRM komisiją premjeras atsiuntė savo žmogų, kurio balai ir lėmė V. Gailiaus pergalę. Ir po to A. Kubilius bei kiti konservatorių vadovai dar drįsta kalbėti apie skaidrumą ir sąžinę?

O konservatorių interesai labai gerai pasimatys teisme nagrinėjant vadinamąją Mailiaus bylą. Visi turėsime progos įsitikinti, kaip švariai bus "išplautas" žemės ūkio ministro munduras, kaip bus kvailiais paversti policijos tyrėjai. Nes turiu žinių, kad buvę FNTT vadovai dėjo visas pastangas, jog Mailiaus byla teisme patirtų fiasko. O kaip paaiškinti tą faktą, jog Seimo pirmininkės vyro ir sūnaus vadovaujamos įstaigos paskutinę minutę prieš uždarant „Snoro“ banką išsivedė iš jo savo pinigus? Iš kur toks „įžvalgumas“?

Tad nieko keisto, kad konservatoriai tokie aršūs. Reikia gi jiems atsidėkoti už žemės ūkio ministro ir visos partijos reputacijos gelbėjimą.