Įsivaizduokite, kad esate visiškai sveikas žmogus: jūsų imuninė sistema puikiai veikia, virusai ir ligos jūsų nepuola ištisus metus. Ir kokia gi Jums iš to finansinė nauda? Kokias medicinos paslaugas gaunate? Galbūt nemokamus masažus? O galbūt valstybė Jums moka premiją? Gal suteikia papildomų laisvų dienų? O gal mokate mažesnius mokesčius? Tikriausiai sveikiems produktams taikomos mokesčių lengvatos?

Į visus šiuos klausimus atsakymas, deja, tik vienas – NE. Tiesą sakant, jei savo laiką vertintumėte pinigais, tai Jūs už tai, kad esate sveikas, turėtumėte netgi primokėti: juk už sportui skirtą laiką jums niekas nemoka, o jei dar treniruojatės sporto klube, iš savo kišenės mokate gana didelius pinigus. Ką iš viso to išlošiate, atskleisiu pabaigoje, o dabar įsivaizduokite priešingą situaciją - esate pilvotas, ligotas, mažiausiai kelis kartus per metus susergantis žmogus, kuris rūko, išgeria ir valgo ne patį sveikiausią maistą. Pažiūrėkime, ar tokiu atveju gaunate kokios nors finansinės naudos...

Na, šis klausimas sudėtingas, bet iš esmės atsakymas - TAIP, nes gavęs biuletenį už nedarbo dienas, kuomet ilsėsitės, gausite darbo užmokestį. Ar galėsite pasinaudoti kokiomis medicinos paslaugomis? Žinoma! Tokiu atveju Jums atsiveria ligoninės, kurioje Jumis rūpinsis, durys. Be viso to, gali būti, kad jūs gausite nuolaidą vaistams, kelialapį į sanatoriją ar būsite operuojamos valstybės lėšomis. Net jeigu antra jūsų pusė truputį padauginus alkoholio nebeišlaikė keptuvės virš galvos, jūsų laukia gydymas, už kurį kažkas sumokės. O kas sumokės už visa tai, jei jūs sergate tris kartus per metus? Ogi tie patys sveikai gyvenantys žmonės, kurie nesinaudoja visomis tomis paslaugomis.

O dabar, kad būtų kiek vaizdžiau galima paskaičiuoti ir palyginti ligoto ir sveiko žmogaus gaunamą naudą iš valstybės biudžeto:

  Vaistams Darbo užmokestis už nedarbo dienas (3 x 20) Sanatorijos išlaidos 1 savaitei Operacija Ligoninė ir ligoninės maistas Masažai, reabilitacija Bendra suma
Ligotas žmogus, ligoninėje gulintis 3 kartus per metus

3000

6000

700

1000

3600

1200

15500

Sveikas žmogus

0

0

0

0

0

0

0

Gaila, kad neišeina išreikšti šių skaičių išraiška kartais, kadangi matematikoje dalyba iš 0 negalima. Tačiau skirtumas akivaizdus. Dar galima pridėti, kad sergantis žmogus gauna labai daug užuojautos, dėmesio ir globos tuo metu, kai serga. Atrodo, kad šį kartą sveikuolis pralaimi visais aspektais.

Aš vis dėlto renkuosi būti sveikuoliu. Paklausite, kodėl? Nes tada jaučiu, kad gyvenu. Galiu džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, džiaugtis dirbdamas ir nelaukti darbo pabaigos. Galiu lengvai susidoroti su bet kokiais gyvenimo iššūkiais, išsikelti ir siekti tikslų, iš tikrųjų nuoširdžiai linksmintis be jokių kvaišalų. Būti laisvas ir žinoti, kad ir kas atsitiktų išgyventi galima klausantis savęs ir darant tai, ką nori. Mylėti save ir kitus ir padėti žmonėms. Būti sveikas, nes ligonis tikrai nesijaučia laimingas ir tuo metu, kai išties serga, galėtų atiduoti bet ką, kad tik pasveiktų.

Taigi visi šie jausmai, manau, verti daugiau nei 15500 Lt per metus.