Apie partnerystės instituto įteisinimą politikai diskutavo DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau?“

„Noriu labai aiškiai pasakyti, kad niekas nepainiotų. Mes esame prieš homoseksualų santuokas, pasisakome prieš tai, kad homoseksualai būtų laikomi šeima, bet dviejų žmonių apsisprendimas vienaip ar kitaip gyventi (turi būti įteisintas – DELFI) Žmonės gyvena, galbūt turi bendrą turtą, tai šiuo atveju yra daug gyvenimiškų situacijų, kurios niekaip nėra reglamentuotos. Pavyzdžiui, kai išsiskiriama, kaip su tuo turtu išeina? Kaip jį pasidalinti?“ - diskusijoje klausė E. Masiulis.

Tuo metu liberalcentristų lyderis A. Čaplikas išsakė kiek konservatyvesnę poziciją – jo teigimu, Liberalų ir centro sąjunga remia tik heteroseksualių porų partnerystę.

„Mes nuolat pasisakėme ir pasisakome už tai, kad partnerystė tarp vyro ir moters būtų teisėta ir jinai iš esmės prilygintina santuokai pagal savo turinį – tik be civilinio įrašo ir be Bažnyčios sakramento. Tačiau mes šiandien pasisakome prieš vienos lyties įteisinimą partneriais“, - sakė A. Čaplikas.

Partnerystės įstatymo priėmimas yra žadamas Liberalų sąjūdžio rinkimų programoje. Liberalų deleguotas teisingumo ministras Remigijus Šimašius yra parengęs projektą, kuris įteisintų vyro ir moters partnerystę, o socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė buvo registravusi projektą, kuris leistų partnerystę sudaryti ir vienos lyties asmenų poroms, tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas jį pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 m. įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes nebuvo parengtas specialus įstatymas.

„Partnerystės įstatymo projektas, kuris yra parengtas teisingumo ministro, kalba apie heteroseksualių porų partnerystę, tačiau Liberalų sąjūdis nesulaukia palaikymo netgi šitokiam įstatymo projektui. Tačiau kai mes kalbame apie rinkimų programą, ilgalaikę viziją, mes manome, kad valdžia neturi kištis į žmonių laisvą apsisprendimą, su kuo ir kaip gyventi. Šiuo atveju partnerystės įteisinimas įmanomas netgi tarp tos pačios lyties žmonių. Iš 27 Europos Sąjungos valstybių, 16 valstybių tokius įstatymus turi“, - diskusijoje „Kas geriau?“ teigė E. Masiulis.

Tačiau A. Čaplikas mano, jog patiems homoseksualams svarbiau yra galimybės dirbti ir susitvarkyti savo gyvenimą nei partnerystės klausimai.

„Aš manau, kad šiandien tiek homoseksualams, tiek heteroseksualams svarbiau kalbėti apie būsimą darbą, apie galimybę gauti atlyginimą, susitvarkyti savo gyvenimą negu spręsti problemas, kurių šiandien niekas neišsprendžia. Aš manau, kad nelabai daug kam ir skauda, kad reikėtų spręsti. Jeigu mes negalime Seime įteisinti skirtingų lyčių partnerystės, nes neturime palaikymo Seime, tai kalėti apie tai... Man svarbiau tiesioginiai merų rinkimai“, - teigė A. Čaplikas, pridūręs, kad visuomenė turi tam pribręsti.