Tokių kandidatų sąrašą trečiadienį patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Komisijos sprendimu, Drąsos kelio partijos keliamų kandidatų Vytauto Daujočio ir Česlovo Stonio plakatuose bus įrašas, kad jie "Ne pagal Lietuvos Respublikos užduotis yra sąmoningai bendradarbiavęs su kitos valstybės specialiosiomis tarnybomis".

Be to, 48 kandidatų plakatuose bus nurodyta, kad jie teismo nuosprendžiu yra pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos.

Užrašas dėl teistumo atsiras Drąsos kelio partijos kandidatų Rolando Boravskio, Audriaus Nako, Jono Ramono, Sauliaus Stomos, Lietuvos žmonių partijos kandidatų Darjušo ir Kšištofo Lavrinovičių, Kovotojų už Lietuvą sąjungos kandidato Visvaldo Mažono, "tvarkiečių" Valentino Mazuronio ir Gintaro Šurkaus, Socialistinio liaudies fronto pirmininko Algirdo Paleckio, socialdemokratų Dano Palucko bei Povilo Vadopolo, liberalcentristo Arūno Valinsko, sąjungos TAIP lyderio Artūro Zuoko, konservatoriaus Roko Žilinsko ir kitų plakatuose.

Be to, VRK nutarė įrašo dėl teistumo nedaryti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Bronio Ropės bei Emigrantų partijos kandidato Juozo Murausko plakatuose. Pirmasis prisipažino per žioplumą anketoje neteisingai atsakęs į klausimą dėl teistumo, nors niekada nėra teistas. Antrasis teistas sovietmečiu už nusikalstamą veiką, kurios dabar Baudžiamajame kodekse nėra.

Kita vertus, Rinkimų komisija nutarė netaisyti viešai paskelbtų šių kandidatų anketų.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad pateikdami VRK pareiškinius dokumentus politikai privalo nurodyti, jei buvo teisti. Apie tai privaloma pateikti ir rinkėjams, kiek jie balsuodami žinotų tokią informaciją apie kandidatą.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.